Σάββατο 10 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ημερολόγια πολιτισμού

Ο «Κέδρος» γιορτάζει τα 50χρονά του με ένα ημερολόγιο του 2004, με το οποίο τιμά τους αξέχαστους δημιουργούς του, Νίκο και Νανά Καλιανέση. Δυο αγωνιστές, οι οποίοι, παρά τις διώξεις που υπέστησαν για τις αριστερές ιδέες τους, υπηρέτησαν με πάθος την ελληνική προοδευτική ποίηση και λογοτεχνία. Ο «Κέδρος» έγινε ασφαλές «καταφύγιο» για τη δημιουργία σπουδαίων, επίσης, κυνηγημένων ποιητών και πεζογράφων: Κ. Βάρναλης, Γ. Ρίτσος, Τ. Λειβαδίτης, Στ. Τσίρκας, Μ. Αξιώτη, Α. Αλεξάνδρου, Μ. Θεοδωράκης, Τ. Πατρίκιος, Μ. Σαχτούρης, Δ. Σωτηρίου, Στ. Δούκας, Α. Φραγκιάς, Νίκος Νικολαΐδης (ο Κύπριος πεζογράφος), κ.ά.

Αυτοί οι δημιουργοί (αλφαβητικά) με φωτογραφία και «σπάραγμα» από αντιπροσωπευτικό έργο τους κοσμούν τις σελίδες του ημερολογίου. Πλάι τους, παρατίθενται πολλοί σημαντικοί ποιητές και πεζογράφοι των μετέπειτα γενεών, μεταξύ των οποίων οι: Λ. Αναγνωστάκη, Γ. Χειμωνάς, Γ. Ιωάννου, Ν. Βαγενάς, Γ. Κοντός, Γ. Βαρβέρης, Γ. Γιατρομανωλάκης, Δ. Μαρωνίτης, Τ. Γουδέλης, Μ. Δούκα, Α. Ζέη, Ι. Καμπανέλλης, Ν. Κάσδαγλης, Τ. Σινόπουλος, Μ. Κουμανταρέας, Τζ. Μαστοράκη, Κ. Μουρσελάς, Μ. Χάκκας, Γ. Μανιώτης.

«Ομήρου Ιλιάδα (Συγγραφείς στο χρόνο)», τιτλοφορείται το εξαιρετικά καλαίσθητο ημερολόγιο 2004, των εκδόσεων - βιβλιοπωλείου «Διάμετρος», σε φιλολογική επιμέλεια και πρόλογο του Μενέλαου Χριστόπουλου και καλλιτεχνική επιμέλεια της «Λέσχης του Δίσκου». Το ημερολόγιο (267 σελ.), το οποίο συνοδεύεται και με cd, με τίτλο «Ιλιάδες (Ενα ηχητικό ταξίδι)» (πρόκειται για σχετικά κείμενα και μουσική), περιέχει αποσπάσματα μελετημάτων που έγραψαν για την «Ιλιάδα», μεγάλοι Ελληνες (Ι., Κακριδής, Δ. Μαρωνίτης, Α. Τσοπανάκης) και ξένοι ομηριστές και κλασικοί φιλόλογοι και αποσπάσματα αρκετών ραψωδιών του έπους. Το ημερολόγιο κοσμείται με αρχαία έργα (μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία, γλυπτά, κλπ., εμπνευσμένα από την Ιλιάδα).

Η Λέσχη Εικαστικά Εργαστήρια (Μυκάλης 26, Κεραμεικός) της ζωγράφου Μάτως Ιωαννίδου, κυκλοφόρησε ένα όμορφο ημερολόγιο - κασετίνα, με δώδεκα πολύχρωμες κάρτες. Κάθε κάρτα κοσμείται με ένα μικροσκοπικό πίνακα, ταιριαστό στο κλίμα του κάθε μήνα και με χειρογραφημένες τις μέρες του. Τα εικονιζόμενα έργα υπογράφουν οι: Μαριλένα Λουκά, Εύα Βούλγαρη, Κωνσταντίνος Κακολύρης, Φίλιππος Πορτοκάλογλου, Βασίλης Λεωνίδης. Επίσης, φιλοτέχνησαν ένα μικρό, όμορφο, χειροποίητα δεμένο βιβλιαράκι, με τίτλο «Το πρώτο δώρο της χρονιάς». Πρόκειται για ένα χειρόγραφο παραμύθι, εικονογραφημένο με ζωγραφιές και στις 16 σελίδες του.

Για την ολοκλήρωση του κτιρίου και τα εγκαίνιά του, το 1954, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κυκλοφόρησε καρτ ποστάλ με όψεις των κτιριακών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου του. Για τα φετινά 50χρονά του, το ΓΠΑ, κυκλοφόρησε ημερολόγιο, το οποίο αποτελούν έξι κάρτες -φωτογραφίες από το ιστορικό αρχείο του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ