ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Ανακυκλώνει τους ανέργους

Την απόσυρσή του ζήτησε το ΚΚΕ

Την απόσυρση του νομοσχεδίου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας», ζήτησε χθες στη Βουλή το ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοθετήματος, που υποστηρίχτηκε μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Το νομοσχέδιο «προσβάλλει την εργατική τάξη, προκαλεί τους ανέργους», τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Τάκης Τσιόγκας, αφού «μόνο η ιδέα να εργάζεται ο άνεργος, εισπράττοντας το επίδομα ανεργίας, είναι προσβολή σε χιλιάδες ανέργους». Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «το πρόβλημα της ανεργίας δε θα λυθεί, γιατί το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα αναπαράγει την ανεργία». Χαρακτήρισε, μάλιστα, τον προτεινόμενο νόμο «βόμβα στα θεμέλια της εργασίας», λέγοντας ότι «πρόκειται καθαρά για μέτρο ανακύκλωσης του εργατικού δυναμικού με καθεστώς σύγχρονης δουλιάς. Το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η αύξηση της εκμετάλλευσης».

Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοθετήματος, επισήμανε ότι «το επίδομα ανεργίας, που είναι η ελάχιστη υποχρέωση της κοινωνίας προς αυτούς, που είναι τα θύματα του συστήματος, το οικειοποιείται ο καπιταλιστής, βρίσκοντας φθηνά εργατικά χέρια», σημειώνοντας πως «το μεγάλο κεφάλαιο θα εκμεταλλεύεται εργαζόμενους χωρίς να πληρώνει από το ταμείο του ούτε ένα ευρώ». Επίσης ο Τάκης Τσιόγκας τόνισε ότι «απαλλάσσετε τον εργοδότη και από το εργατικό κόστος και του δίνετε τη δυνατότητα να απολύει ανακυκλώνοντας την ανεργία», μια και «θα επιτρέπονται οι απολύσεις σε περίπτωση σπουδαίου λόγου», επισημαίνοντας πως «το κεφάλαιο μετατρέπει όλο το χρόνο εργασίας των ανέργων που θα προσληφθούν σε υπεραξία».

Οσον αφορά στην πολιτική της κυβέρνησης για την υποτιθέμενη αντιμετώπιση της ανεργίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε πως «παρά την αύξηση του ΑΕΠ δε δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας». Για τα περίφημα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης, είπε ότι «ξεκοκαλίζονται» χωρίς αποτέλεσμα, αναρωτώμενος «πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από όλα αυτά τα προγράμματα που παρακολουθούν οι άνεργοι» και «με ποιο πρόγραμμα επιδότησης των εργοδοτών δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας». Ειδικά για το θέμα των «γραφείων συμβούλων εργασίας», που μπορούν να δημιουργήσουν όσοι διαθέτουν Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, κατήγγειλε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «μαζί με τα ΚΕΚ δίνετε τη δυνατότητα να ανοίξουν και δουλεμπορικά γραφεία. Στήνετε καθαρό δουλεμπόριο».

Προκειμένου να πιστοποιήσει τον υποτιθέμενο «φιλολαϊκό» χαρακτήρα του νομοσχεδίου, ο Δημήτρης Ρέππας επικαλέστηκε την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, λέγοντας ότι «η γνώμη των εταίρων και της ΟΚΕ είναι θετική, όπως και για προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες μας». Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι με το νομοθέτημα γίνεται «μετατροπή των παθητικών επιδοματικών πολιτικών σε πολιτικές ένταξης στην εργασία», με την οποία «ωφελούνται όλες οι πλευρές», ενώ υπάρχει «πρόβλεψη για την αποφυγή απολύσεων και μείωσης προσωπικού από τις επιχειρήσεις». Επίσης επανέλαβε τη γνωστή «δέσμευση» περί μείωσης του ποσοστού ανεργίας στο 6%, δηλώνοντας ότι «οι δεσμεύσεις μας είναι συγκεκριμένες και σαφείς».

Από την πλευρά της, η ΝΔ απέφυγε να τοποθετηθεί στην ουσία του προβλήματος της ανεργίας. Ο εισηγητής της, Σπύρος Σπύρου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «προχειρότητα, αποσπασματικότητα και σκοπιμότητα, που διακρίνει τη νομοθετική της πολιτική», καθώς και για προγράμματα που «γίνονται ανοργάνωτα χωρίς στόχο». Το νομοσχέδιο δήλωσε ότι καταψηφίζει και η βουλευτής του ΣΥΝ Ιωάννα Στεργίου.

ΑΠΕΡΓΟΙ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ»
Κάλπικες υποσχέσεις

Eurokinissi

Αλλη μία πορεία έκαναν χτες στο κέντρο της Αθήνας οι απεργοί αεροσυνοδοί. Από το Σύνταγμα πήγαν στο «Κάραβελ», όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στην οδό Ρηγίλλης, όπου το ΔΣ της Ενωσης Ιπτάμενων Συνοδών Φροντιστών (ΕΙΣΦ), επιδίωξε συνάντηση με τον αρχηγό της ΝΔ Κ. Καραμανλή. Αντ' αυτού, οι εκπρόσωποι του κλάδου συναντήθηκαν με τους Δ. Σιούφα, Ε. Μεϊμαράκη και Πρ. Παυλόπουλο. Ο τελευταίος, με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, είπε ότι η κυβέρνηση όφειλε να αντιμετωπίσει τους εργαζόμενους με την απαιτούμενη δημοκρατική συμπεριφορά γόνιμου διαλόγου, για να προσθέσει και τα περί άσκησης πίεσης από την πλευρά της ΝΔ σε επίπεδο «κοινοβουλευτικού ελέγχου». Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε δηλαδή, κατά το κοινώς λεγόμενο. Εκείνο που μένει να συνειδητοποιήσουν τόσο οι απεργοί εργαζόμενοι στην «Ολυμπιακή», όσο και γενικότερα οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, είναι ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα, ούτε από τον Γιωργάκη ούτε από τον Κωστάκη.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Κάλεσμα για καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής

Τις απολύσεις των 183 εργαζομένων στο Δήμο Περιστερίου και τη χρήση της αστυνομικής βίας από την κυβέρνηση για την καταστολή των αγώνων τους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΥ) Περιστερίου».

Η ΠΑΣΥ καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που εφαρμόζοντας την πολιτική της ΕΕ ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις και το Δήμο Περιστερίου που «βάζει πλάτη σε αυτή την πολιτική» και τώρα απολύει τους εργαζόμενους οι οποίοι γίνονται μπαλάκι ανάμεσα στο δήμο και την κυβέρνηση. Ενώ εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στο δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων - απολυμένων του δήμου, θύματα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και του Δήμου Περιστερίου, απαιτεί μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, να μη γίνει καμιά απόλυση και να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Τέλος, η ΠΑΣΥ επισημαίνει ότι το πρόβλημα των 183 εργαζομένων είναι πρόβλημα «όλου του λαού της πόλης μας, ο οποίος με τους οργανωμένους φορείς του πρέπει να δυναμώσει την αλληλεγγύη του στους απολυμένους και να πάρει την υπόθεση στα χέρια του».

  • Αύριο στις 6 μ.μ. ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Περιστερίου, το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής διοργανώνουν εκδήλωση διαμαρτυρίας με αφορμή τις απολύσεις των 183 εργαζομένων. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου. Σκοπός της, ο προγραμματισμός της παραπέρα αγωνιστικής δράσης.
  • Την αντίθεσή τους στις απολύσεις 40 εργαζομένων από το Δήμο Νέας Ιωνίας εξέφρασαν οι μαζικοί φορείς της περιοχής στη χτεσινή τοπική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στον πεζόδρομο της Μικράς Ασίας. Παραβρέθηκε και μίλησε ο Π. Τσουκαλάς, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία».
ΠΑΤΡΑ
Απεργία οικοδόμων σήμερα

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην Πάτρα, καλεί όλους τους οικοδόμους της πόλης, Ελληνες και μετανάστες, να συμμετάσχουν στην 24ωρη παμπατραϊκή απεργία, σήμερα Τετάρτη 14 Γενάρη, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, που διοργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, με αφορμή το θάνατο του Αλβανού εργάτη Βλάσι Μαρτζίνι που σκοτώθηκε προχτές στα έργα Βιολογικού Καθαρισμού στην Πάτρα, στο βωμό των κερδών των εργολάβων. Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην Πάτρα, υπογραμμίζει: «Φτάνει πια! Οχι άλλος φόρος αίματος των εργατών για τα ματοβαμμένα κέρδη τους» και τονίζει πως «ο άδικος χαμός του Βλάσι Μαρτζίνι δεν ήταν ατύχημα, αλλά καθαρό έγκλημα».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση έξω από τον ΟΑΕΔ

Σήμερα στις 9 το πρωί, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ

Με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν σήμερα στις 9 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ, αντιδρώντας στο εργασιακό νομοσχέδιο που εσπευσμένα η κυβέρνηση έφερε χτες για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την ίδια ώρα που ρίχνει προεκλογικά δάκρυα συγγνώμης στα τηλεοπτικά παράθυρα για τους ανέργους και υπόσχεται ότι τώρα είναι η ώρα να χτίσει το νέο παράδεισο για τους εργαζόμενους (αφού ήδη έχει βρει τον Μεσσία) ψηφίζει σήμερα στη Βουλή ένα ακόμα νόμο - σκάνδαλο», τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ και συνεχίζει: «Ο δρόμος για μαζικές απολύσεις όσων εργάζονται σήμερα ανοίγει ακόμα πιο διάπλατα: οι εργοδότες θα προτιμήσουν βέβαια να απασχολήσουν κάποιους από τους "επιδοτούμενους νέο-σκλάβους" και να απολύσουν πολλαπλάσιους μισθωτούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ