Τετάρτη 14 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Ανακυκλώνει τους ανέργους

Την απόσυρσή του ζήτησε το ΚΚΕ

Την απόσυρση του νομοσχεδίου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας», ζήτησε χθες στη Βουλή το ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοθετήματος, που υποστηρίχτηκε μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Το νομοσχέδιο «προσβάλλει την εργατική τάξη, προκαλεί τους ανέργους», τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Τάκης Τσιόγκας, αφού «μόνο η ιδέα να εργάζεται ο άνεργος, εισπράττοντας το επίδομα ανεργίας, είναι προσβολή σε χιλιάδες ανέργους». Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «το πρόβλημα της ανεργίας δε θα λυθεί, γιατί το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα αναπαράγει την ανεργία». Χαρακτήρισε, μάλιστα, τον προτεινόμενο νόμο «βόμβα στα θεμέλια της εργασίας», λέγοντας ότι «πρόκειται καθαρά για μέτρο ανακύκλωσης του εργατικού δυναμικού με καθεστώς σύγχρονης δουλιάς. Το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η αύξηση της εκμετάλλευσης».

Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοθετήματος, επισήμανε ότι «το επίδομα ανεργίας, που είναι η ελάχιστη υποχρέωση της κοινωνίας προς αυτούς, που είναι τα θύματα του συστήματος, το οικειοποιείται ο καπιταλιστής, βρίσκοντας φθηνά εργατικά χέρια», σημειώνοντας πως «το μεγάλο κεφάλαιο θα εκμεταλλεύεται εργαζόμενους χωρίς να πληρώνει από το ταμείο του ούτε ένα ευρώ». Επίσης ο Τάκης Τσιόγκας τόνισε ότι «απαλλάσσετε τον εργοδότη και από το εργατικό κόστος και του δίνετε τη δυνατότητα να απολύει ανακυκλώνοντας την ανεργία», μια και «θα επιτρέπονται οι απολύσεις σε περίπτωση σπουδαίου λόγου», επισημαίνοντας πως «το κεφάλαιο μετατρέπει όλο το χρόνο εργασίας των ανέργων που θα προσληφθούν σε υπεραξία».

Οσον αφορά στην πολιτική της κυβέρνησης για την υποτιθέμενη αντιμετώπιση της ανεργίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε πως «παρά την αύξηση του ΑΕΠ δε δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας». Για τα περίφημα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης, είπε ότι «ξεκοκαλίζονται» χωρίς αποτέλεσμα, αναρωτώμενος «πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από όλα αυτά τα προγράμματα που παρακολουθούν οι άνεργοι» και «με ποιο πρόγραμμα επιδότησης των εργοδοτών δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας». Ειδικά για το θέμα των «γραφείων συμβούλων εργασίας», που μπορούν να δημιουργήσουν όσοι διαθέτουν Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, κατήγγειλε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «μαζί με τα ΚΕΚ δίνετε τη δυνατότητα να ανοίξουν και δουλεμπορικά γραφεία. Στήνετε καθαρό δουλεμπόριο».

Προκειμένου να πιστοποιήσει τον υποτιθέμενο «φιλολαϊκό» χαρακτήρα του νομοσχεδίου, ο Δημήτρης Ρέππας επικαλέστηκε την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, λέγοντας ότι «η γνώμη των εταίρων και της ΟΚΕ είναι θετική, όπως και για προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες μας». Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι με το νομοθέτημα γίνεται «μετατροπή των παθητικών επιδοματικών πολιτικών σε πολιτικές ένταξης στην εργασία», με την οποία «ωφελούνται όλες οι πλευρές», ενώ υπάρχει «πρόβλεψη για την αποφυγή απολύσεων και μείωσης προσωπικού από τις επιχειρήσεις». Επίσης επανέλαβε τη γνωστή «δέσμευση» περί μείωσης του ποσοστού ανεργίας στο 6%, δηλώνοντας ότι «οι δεσμεύσεις μας είναι συγκεκριμένες και σαφείς».

Από την πλευρά της, η ΝΔ απέφυγε να τοποθετηθεί στην ουσία του προβλήματος της ανεργίας. Ο εισηγητής της, Σπύρος Σπύρου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «προχειρότητα, αποσπασματικότητα και σκοπιμότητα, που διακρίνει τη νομοθετική της πολιτική», καθώς και για προγράμματα που «γίνονται ανοργάνωτα χωρίς στόχο». Το νομοσχέδιο δήλωσε ότι καταψηφίζει και η βουλευτής του ΣΥΝ Ιωάννα Στεργίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ