Τετάρτη 14 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΑΛΙΜΕΝΤΑ»
Δεν πέρασε η τρομοκρατία

Με άμεση αγωνιστική αντίδραση αποτράπηκε απόλυση. Σε βοήθεια της εργοδοσίας έσπευσε η Αστυνομία που συνέλαβε δύο συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, τους οποίους στη συνέχεια υποχρεώθηκε να αφήσει ελεύθερους κάτω από τη γενική κατακραυγή

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το «Αλιμέντα»
Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το «Αλιμέντα»
Ενα και μόνο νεύμα της εργοδοσίας φτάνει για να καταστρατηγηθεί κάθε έννοια συνδικαλιστικής και δημοκρατικής ελευθερίας στην Ελλάδα του «εκσυγχρονισμού και της δημοκρατίας» που επαγγέλλεται ότι οικοδομεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - είτε με τον Σημίτη είτε με τον Παπανδρέου. Ετσι και χτες, ύστερα από εντολή της διοίκησης των σούπερ μάρκετ «Αλιμέντα» (ιδιοκτησίας Β. Σαχπέρη) - όπου ο εργασιακός μεσαίωνας ζει και βασιλεύει - η Αστυνομία χωρίς κανένα στοιχείο και προφανή λόγο οδήγησε δύο συνδικαλιστές και στελέχη του ΠΑΜΕ, τον Γ. Πέρρο και την Φ. Παπαδόγιαννη, στο Τμήμα. Το «έγκλημα που διέπραξαν» ήταν να παρέμβουν στη διεύθυνση του υποκαταστήματος της επιχείρησης, στην Πατησίων, προκειμένου να υπερασπίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Την προηγούμενη Παρασκευή εργαζόμενη, που δουλεύει ως ταμίας για έξι χρόνια στο υποκατάστημα, αρνήθηκε, όπως δικαιούται, να αναλάβει και χρέη εργάτη αποθήκης κατ' εντολή του διευθυντή, Π. Πανά. Ο τελευταίος, προσφεύγοντας στη γνωστή μέθοδο που εφαρμόζεται ευρέως στο χώρο των σούπερ μάρκετ, ειδοποίησε την εργαζόμενη ότι θα μετατεθεί σε άλλο πιο μακρινό υποκατάστημα από τον τόπο διαμονής της ώστε να την εξαναγκάσει να παραιτηθεί, κάτι που η εργαζόμενη δε δέχτηκε.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε χτες την άμεση παρέμβαση των δύο συνδικαλιστών και τότε με τηλεφωνική εντολή του περιφερειακού διευθυντή της επιχείρησης, κ. Τσαγκαράκη, η Αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή τους στο τμήμα της Κυψέλης. Οι εργαζόμενοι στο σούπερ μάρκετ προχώρησαν αμέσως σε στάση εργασίας απαιτώντας την απελευθέρωση των συνδικαλιστών και την ανάκληση της μετάθεσης της συναδέλφου τους, τα οποία και πέτυχαν. Ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα σκοπεύουν να εντείνουν τη δράση τους μαζί με το σωματείο προκειμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους που μέχρι σήμερα η επιχείρηση αρνείται να εφαρμόσει.

Ο Γ. Πέρρος, στέλεχος της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ και γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, δήλωσε ότι «και το σημερινό γεγονός απέδειξε πως η κυβέρνηση μαζί με την εργοδοσία για να εφαρμόσουν την πολιτική τους - που σημαίνει συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις - χρησιμοποιούν τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία για να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων και των συνδικάτων. Οπως διαπιστώσαμε σήμερα (σ.σ. χτες), αυτό δεν έγινε. Αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά ότι οι εργαζόμενοι όταν θέλουν με την πάλη τους ανατρέπουν τα σχέδια της εργοδοσίας. Τους καλούμε αυτό να συνεχίσουν να κάνουν. Να καταδικάσουν τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, στην παλιά και στη νέα της έκδοση. Να ενισχύσουν τα ταξικά συνδικάτα και να παλέψουμε όλοι μαζί για να ανατραπεί αυτή η πολιτική».

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η στάση εργασίας ήταν μια στάση υποστήριξης της αξιοπρέπειάς τους καθώς, όπως κατήγγειλαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, η επιχείρηση καταστρατηγεί κάθε εργασιακό τους δικαίωμα εδώ και χρόνια αλλά ο φόβος της ανεργίας τούς έκανε να μην αντιδρούν. Αμέτρητες απλήρωτες και ανασφάλιστες υπερωρίες και ρεπό, μη καταβολή επιδομάτων γάμου, ταμείου και άλλα. Και μαζί με όλα αυτά να έχουν το διευθυντή να επιδίδεται σε ένα όργιο τρομοκρατίας και προσβολής της προσωπικότητας των εργαζομένων αποκαλώντας τους «ζώα»! Ομως, αυτή η άμεση στάση εργασίας ανάγκασε το διευθυντή να μην καταθέσει μήνυση στους συνδικαλιστές και τη διοίκηση της εταιρίας να δεσμευτεί ότι δε θα πραγματοποιηθεί η δυσμενής μετάθεση. Το χτεσινό γεγονός ήταν μια μικρή νίκη που προήλθε από την ενότητα και τον αγώνα των ίδιων των εργαζομένων και ένα μεγάλο δίδαγμα για τη δύναμη της εργατικής τάξης.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σε ανακοίνωση καταδικάζει τη δίωξη των συνδικαλιστών και επισημαίνει ότι το γεγονός αυτό όπως και άλλα παρόμοια αποδεικνύουν ότι είναι «ψέμα πως υπάρχει ελευθερία συνδικαλιστικής δράσης». Είναι, ακόμα, «ψέμα ότι οι εργοδότες δρουν μόνοι τους. Ακουμπούν στις πλάτες της κυβέρνησης και στους νόμους που ψηφίζει μαζί με την αξιωματική αντιπολίτευση... Είναι ψέμα αυτό που λέει η κυβέρνηση και ο υποψήφιος ως πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου περί εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατισμού της κοινωνίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ