ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Λάθη», καταρρίψεις και διαδηλώσεις ανέργων

Μέσα σ' αυτό το αυτοκίνητο δολοφονήθηκαν «κατά λάθος» από τους κατοχικούς, ένας πατέρας και ο 10χρονος γιος του

Associated Press

Μέσα σ' αυτό το αυτοκίνητο δολοφονήθηκαν «κατά λάθος» από τους κατοχικούς, ένας πατέρας και ο 10χρονος γιος του
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΚΟΥΤ.--

«Στρατηγικό λάθος» και «μη αναγκαίο» χαρακτηρίζει τον πόλεμο στο Ιράκ σε έκθεσή του το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Κολεγίου του Αμερικανικού Στρατού, αναγκάζοντας την ηγεσία του Πενταγώνου να διευκρινίσει ότι δεν είναι αυτή η επίσημη άποψη των επικεφαλής του στρατεύματος. Την ίδια ώρα, διαστάσεις λαμβάνουν οι αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, μετά και από την εντολή διεξαγωγής έρευνας, για το κατά πόσο τα έγγραφα που επικαλείται ο Πολ 'Ο Νιλ για να στοιχειοθετήσει τις δηλώσεις του είναι απόρρητα και δεν έπρεπε να βρίσκονται στα χέρια του. Στο Ιράκ, πάντως, η κατάσταση παραμένει ρευστή με τις επιθέσεις να συνεχίζονται και τις ταραχές να επεκτείνονται στο σιιτικό νότο.

Αλλο ένα αμερικανικό ελικόπτερο, τύπου «Απάτσι», καταρρίφθηκε χτες κοντά στην πόλη Χαμπάνιγιε, δυτικά της Βαγδάτης. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τα δύο μέλη του πληρώματος διασώθηκαν. Το δίκτυο «αλ Τζαζίρα» μετέδωσε ότι το ελικόπτερο συνετρίβη φλεγόμενο μετά από πλήγμα ρουκέτας. Παραμένοντας στο λεγόμενο «σουνιτικό τρίγωνο», στη Φαλούτζα, οι κατοχικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι 2 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 3 τραυματίστηκαν όταν Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ μετά από επίθεση που δέχτηκαν. Αυτόπτες μάρτυρες, πάντως, ανέφεραν ότι οι κατοχικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ στα τυφλά και ότι οι νεκροί είναι 4.

Οι υπολογιστές ενός γιατρού στο Τικρίτ δε γλιτώνουν από τις «έρευνες» των κατοχικών δυνάμεων

Associated Press

Οι υπολογιστές ενός γιατρού στο Τικρίτ δε γλιτώνουν από τις «έρευνες» των κατοχικών δυνάμεων
Επίσης, οι κατοχικές δυνάμεις ανέφεραν άλλους 7 Ιρακινούς νεκρούς από αμερικανικά πυρά κοντά στη Φαλούτζα, χωρίς, όμως, να διευκρινίσουν αν πρόκειται για το επεισόδιο κλοπής πετρελαίου από αγωγό που γνωστοποιήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας. Βορειότερα, στη Μοσούλη, 2 Ιρακινοί αστυνομικοί δολοφονήθηκαν από αγνώστους καθώς τον τελευταίο καιρό παρουσιάζεται έξαρση των συγκρούσεων ανάμεσα στις εθνότητες της περιοχής.

Στο σιιτικό νότο της χώρας, οι διαδηλώσεις ανέργων που ζητούν δουλιά και ψωμί, καταγγέλλοντας την κατοχή, συνεχίζονται και διευρύνονται. Μετά τα αιματηρά επεισόδια της Αμάρα, το Σάββατο, χτες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με Ουκρανούς στρατιώτες της κατοχικής δύναμης στην πόλη Κουτ. Οι διαδηλωτές εκτόξευσαν χειροβομβίδες κατά των στρατιωτών, οι οποίοι απάντησαν με πυρά στον αέρα και φέρεται να ζήτησαν ενισχύσεις από άλλες περιοχές. Πέντε διαδηλωτές και 2 περαστικοί τραυματίστηκαν. Την προηγούμενη μέρα, τραυματίστηκαν 4 Ιρακινοί αστυνομικοί, 1 Ουκρανός στρατιώτης και 1 διαδηλωτής.

«Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά» της σιιτικής οργής, ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί Χουσεϊνί αλ Σιστάνι, ο οποίος ζήτησε η μεταβατική κυβέρνηση, στα τέλη της άνοιξης, να εκλεγεί και να μη διοριστεί, προειδοποιώντας ότι δεν μπορεί αν είναι διορισμένη να εκπροσωπεί τον ιρακινό λαό.

Δυσφορία στο Πεντάγωνο, «στροφή» του Λευκού Οίκου

Τη δυσαρέσκεια της αμερικανικής ηγεσίας έχει προκαλέσει η έκθεση, που συνέταξε ο ακαδημαϊκός Τζέφρι Ρέκαρντ, για λογαριασμό του Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών του στρατιωτικού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Ο Ρέκαρντ χαρακτηρίζει «στρατηγικό λάθος» τον πόλεμο, εκτιμώντας ότι η αμερικανική ηγεσία έθεσε μια πλειάδα στόχων που είναι ανέφικτο να επιτευχθούν, όπως είναι ανέφικτη και η διακήρυξή της περί εξάλειψης της τρομοκρατίας από τον πλανήτη. Παράλληλα, με αυτήν την επιλογή, άνοιξε ένα νέο μέτωπο απέναντι στην ισλαμική τρομοκρατία και αποδυνάμωσε τις προσπάθειες για ασφάλεια του αμερικανικού εδάφους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι διέρρεαν ότι οι απόψεις αυτές δεν αντανακλούν την επίσημη θέση του Πενταγώνου και του στρατεύματος, αλλά κοινή πεποίθηση είναι ότι αντιπροσωπεύει την αντίληψη που επικρατεί σε μερίδα της στρατιωτικής ηγεσίας. Το κλίμα ούτως ή άλλως ήταν, ήδη, βαρύ από τις αποκαλύψεις του Πολ 'Ο Νιλ περί ειλημμένης απόφασης για πόλεμο στο Ιράκ, από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης Μπους, καθώς και για έλλειψη αποδείξεων ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Μπους, είτε ο ίδιος είτε διά στόματος συνεργατών του, διαβεβαίωνε ότι όλοι, όπως ο Καναδάς και η Γαλλία, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους διαγωνισμούς που θα γίνουν για τα συμβόλαια ανοικοδόμησης του Ιράκ. Τη σαφή αυτή, τουλάχιστον, λεκτική στροφή της Ουάσινγκτον, αρκετοί αναλυτές αποδίδουν στις αυξανόμενες δυσκολίες στο Ιράκ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μεγαλοστομίες, κενές δέσμευσης, από Σαρόν

Το ισραηλινό τείχος προχωρά κανονικά

Associated Press

Το ισραηλινό τείχος προχωρά κανονικά
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Την ελπίδα ότι «μια μέρα ο ισραηλινός στρατός δε θα χρειάζεται να είναι στη Λωρίδα της Γάζας» εξέφρασε, χθες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μιλώντας σε Ισραηλινούς βεδουίνους που υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό. Οι «ελπίδες» του Σαρόν, πάντως, εντάσσονται μάλλον στο «γενικότερο όραμά» του για την περιοχή, για το οποίο προανήγγειλε «μονομερή βήματα», παρά σε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση για αλλαγή της κατάστασης, που παραμένει δραματική για τον παλαιστινιακό λαό.

Ενδεικτική της στυγνής καθημερινότητας που έχει διαμορφώσει ο ισραηλινός στρατός για τους Παλαιστινίους, είναι η χθεσινή επίσημη ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Οικονομικών ότι αναγκάστηκε να δανειστεί από μεγάλες τράπεζες για να καταβάλει τους μισθούς των 125.000 δημοσίων υπαλλήλων. Συμπληρώνει, επίσης, ότι δεν είναι σίγουρο πως θα μπορέσει να καταβάλει τους μισθούς του Γενάρη, καθώς οι δωρήτριες χώρες έχουν μειώσει τις χορηγίες τους, εξαιτίας της στασιμότητας που υπάρχει στις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε το έργο του, προχωρώντας σε έρευνες από σπίτι σε σπίτι στην Τουλκαρέμ, σε συλλήψεις σε όλη τη Δ. Οχθη, ενώ ένας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός στη νότια Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινά πυρά. Νωρίτερα, έξω από τον εποικισμό Ταλμόν, κοντά στη Ραμάλα, Παλαιστίνιοι ένοπλοι σκότωσαν έναν Ισραηλινό έποικο και τραυμάτισαν άλλους δύο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, πάντως, μια μέρα μετά την ομιλία του στην Κνέσετ, όπου προειδοποίησε, εκ νέου, τους Παλαιστινίους για λήψη «μονομερών μέτρων σε περίπτωση που δε θέλουν να προσφέρουν το μέγιστο της ασφάλειας στο Ισραήλ», εξέφρασε την ελπίδα αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα. Η προοπτική αυτή, πάντως, βρίσκει σύμφωνη, με βάση δημοσκόπηση, τη συντριπτική πλειοψηφία των 7.000 εποίκων της Λωρίδας, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να εγκαταλείψουν τους εποικισμούς για να ζήσουν με ηρεμία στο Ισραήλ αν είναι να επιτευχθεί ηρεμία. Αντίθετα, με οργή έχουν αντιδράσει σε ανάλογη προοπτική οι έποικοι της Δ. Οχθης, οι οποίοι και πραγματοποίησαν διαδήλωση, το Σαββατοκύριακο, αντιτιθέμενοι στο ενδεχόμενο εκκένωσης έστω και ορισμένων, σχεδόν, ακατοίκητων εποικισμών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αρνήθηκε χτες να παραλάβει την κλήτευση σερβικού δικαστηρίου, που τον κατηγορεί για το φόνο του πρώην Προέδρου της Σερβίας, Ιβάν Στάμπολιτς, και για απόπειρα δολοφονίας κατά του αρχηγού αντιπολιτευόμενου κόμματος, Βουκ Ντράσκοβιτς. Το ίδιο 24ωρο, στη Χάγη, ο Νέναντ Ζαφίροβιτς, Σέρβος δημοσιογράφος που δούλευε ως ανταποκριτής της «Φωνής της Αμερικής» κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, καταθέτοντας ως μάρτυρας κατηγορίας, ισχυρίστηκε πως ο Μιλόσεβιτς ήταν «στην πράξη υπεράνω» της τότε σερβοβοσνιακής ηγεσίας και πως αποκαλούνταν συχνά σαν «το μεγάλο αφεντικό»»...

ΠΑΛΕ.- Τρομοκρατώντας πολίτες, άνδρες της πολυεθνικής SFOR εξαπέλυσαν και χτες σε περιοχές της «Σερβοβοσνιακής Δημοκρατικής Οντότητας» κυνηγητό, με στόχο τη σύλληψη του πρώην ηγέτη του Σερβοβόσνιου ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς. Η επιχείρηση, όπως και πλείστες άλλες φορές, δεν απέδωσε καρπούς, πλην ίσως της κατάσχεσης κάποιων (αδιευκρίνιστου περιεχομένου) εγγράφων...

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Περιπλέκοντας περισσότερο την ήδη τεταμένη πολιτική κατάσταση στη Σρι Λάνκα, η Πρόεδρος της χώρας Τσαντρίκα Καμαρατούνγκα ανακοίνωσε χθες ότι μπορεί να επεκτείνει μόνη της την περίοδο της θητείας στο θώκο, έως το 2006 ή το 2007. Οι «ελπίδες» των Δυτικών για άρση του αδιεξόδου και προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας για μόνιμη λύση στον Εμφύλιο με τους Ταμίλ μοιάζουν να εξανεμίζονται.

ΑΝΟΪ.- Η νέα επιδημία της λεγόμενης «γρίπης των πουλερικών», που πλήττει τους τελευταίους μήνες πτηνοτροφικές μονάδες χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας, είχε χτες ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών ανθρώπων στο Βιετνάμ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, θα διενεργηθούν σύντομα έρευνες, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν ο πρόσφατος θάνατος εννιά παιδιών στο Ανόι είχε την ίδια αιτία...

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.- Το «δεύτερο κρούσμα SARS σε μια βδομάδα» επιβεβαιώθηκε χθες στην Κίνα, σύμφωνα με καλωδιακό κανάλι του Χονγκ Κονγκ.

ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ.- Και νέες συζητήσεις περί επιβολής χούντας από το στρατό είδαν το τελευταίο 48ωρο το φως της δημοσιότητας στον τουρκικό Τύπο. Οι διαφορές κυβέρνησης - επιτελείου για το Κυπριακό και τις μεταρρυθμίσεις ελέω ΕΕ προβάλλονται ως δυνητικές αφορμές. Πάντως, ακαδημαϊκοί και πολιτικοί αναλυτές δηλώνουν πως θεωρούν τα σενάρια αυτά «ανυπόστατα».

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Απαγχονισμένος στο κελί του, στις φυλακές Γουέικφιλντ του Γιορκσάιρ, βρέθηκε ο 57χρονος Βρετανός γιατρός Χάρολντ Σίπμαν, επονομαζόμενος και «Δρ θάνατος». Καταδικάστηκε το Γενάρη του 2000 σε ισόβια για το θάνατο 215 ασθενών του. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο θάνατός του οφείλεται σε αυτοκτονία.

ΛΑ ΠΑΣ.- Τουλάχιστον 12.000 Βολιβιανοί αναγκάστηκαν να εκκενώσουν προάστια της πόλης Τρινιδάδ, που έχει πλημμυρίσει εδώ και τέσσερις μέρες λόγω των ραγδαίων βροχοπτώσεων. Οι πλημμυροπαθείς ανέρχονται στο 70% του πληθυσμού της πόλης των 80.000 κατοίκων.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Για πρώτη φορά στην 300χρονη ιστορία της, η Τράπεζα της Αγγλίας από χθες λογοδοτεί ενώπιον δικαστηρίου για το ρόλο που διαδραμάτισε στην κατάρρευση της τράπεζας BCCI το 1991, που ήταν ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά σκάνδαλα της τελευταίας δεκαετίας.

ΜΠΑΚΟΥ.- Το Αζερμπαϊτζάν θα φιλοξενήσει άσκηση του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά το ερχόμενο φθινόπωρο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της χώρας.

ΜΟΣΧΑ.- Κηδεύτηκαν χτες οι τρεις ανθρακωρύχοι που σκοτώθηκαν από την έκρηξη μεθανίου σε στοά στη Σιβηρία, το Σαββατοκύριακο. Εκπρόσωπος των εργαζομένων κατηγόρησε τη διεύθυνση της εταιρίας «Chelyabinsk» ότι βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των εργατών, αφού τους εξωθεί σε παράνομες υπερωρίες.

ΡΩΜΗ.- Τρεις πρώην ναζί αξιωματικοί θα δικαστούν στην Ιταλία για τη σφαγή 560 αμάχων το 1944 σε χωριό κοντά στη Φλωρεντία. Σήμερα είναι όλοι ογδοντάρηδες και ζουν στη Γερμανία. Στο μεταξύ, χτες, ανακρίθηκε και πάλι ο Φάουστο Τόνα, πρώην οικονομικός διευθυντής της «Παρμαλάτ», ενώ οι εισαγγελείς επικεντρώνουν τώρα τις έρευνές τους στο ρόλο που έπαιξαν ιταλικές και ξένες τράπεζες στο σκάνδαλο χρεοκοπίας.

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.--

Επιβατικό αεροπλάνο τύπου «Γιάκοβλεφ 40» κατέπεσε χτες αργά το απόγευμα κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 37 επιβαίνοντες. Το πρακτορείο «ITAR-Tass» μετέδωσε ότι το αεροπλάνο ήταν τύπου «Αντόνοφ-24».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών το αεροπλάνο έπεσε καθώς επιχειρούσε να προσγειωθεί, εξαιτίας της κακοκαιρίας. Οι δρόμοι γύρω από το αεροδρόμιο έκλεισαν ενώ στον τόπο του δυστυχήματος έσπευσε και ο Πρόεδρος της χώρας Ισλάμ Καρίμοφ.

ΙΣΡΑΗΛ - ΣΥΡΙΑ
Νέα «πρόσκληση» Κατσάβ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέα πρόταση έναρξης διαλόγου απηύθυνε προς τον Σύρο Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Ασαντ ο Ισραηλινός ομόλογός του, Μοσέ Κατσάβ, διά μέσου του τηλεοπτικού δικτύου «αλ Τζαζίρα». Ο Κατσάβ φέρεται να κάλεσε τον αλ Ασάντ «σε ειρηνευτικές συνομιλίες, δημόσιες ή μυστικές, σε οποιοδήποτε μέρος και χωρίς προαπαιτούμενους όρους».

Η Δαμασκός δε σχολίασε τη νέα δήλωση Κατσάβ λίγες ώρες μετά την απόρριψη της προηγούμενης πρόσκλησής του προς τον Σύρο Πρόεδρο να «επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ» ως «μη σοβαρής» εφόσον η Δαμασκός επιθυμεί την επανάληψη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που σταμάτησαν το Γενάρη του 2002 και στη βάση των διεθνών αποφάσεων.

Αξιωματούχοι, πάντως, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριζαν χτες, ότι η Ουάσιγκτον θα ήταν «ικανοποιημένη» από μια επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σε διμερή βάση. Μάλιστα, ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπιλ Νέλσον, που συναντήθηκε το Σαββατοκύριακο με τον Σύρο Πρόεδρο, δήλωνε στην ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» ότι «η Συρία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί από μηδενική βάση».

ΙΡΑΝ
Πολιτικές «συγκρούσεις» πριν την κάλπη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Με μαζική παραίτηση όλων των μεταρρυθμιστών βουλευτών και αξιωματούχων από όλα τα κυβερνητικά και κρατικά αξιώματα που κατέχουν απείλησε, εμμέσως πλην σαφώς, ο Πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί, εάν «τα αρμόδια κρατικά όργανα, όπως το Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης, δεν ανακαλέσει την απόφαση απόρριψης των αιτήσεων συμμετοχής στις προσεχείς εκλογές χιλιάδων επίδοξων υποψηφίων». Χωρίς να αναφέρει τον όρο «μεταρρυθμιστής», ο Χαταμί, μιλώντας σε 27 κυβερνήτες επαρχιών που χαρακτηρίζονται ως «μεταρρυθμιστές» και έχουν απορριφθεί από το Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης, τόνισε ότι «ή θα παραμείνουμε όλοι ή θα παραιτηθούμε όλοι».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, επιστολές παραίτησης έχουν, ήδη, ετοιμάσει και αρκετοί «μεταρρυθμιστές» κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων 4 αντιπροέδρων της κυβέρνησης και 6 μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Μέχρι στιγμής, το Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης έχει απορρίψει την αίτηση υποψηφιότητας του 44,2% των 8.000 αιτούντων άδειας να είναι υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 80 είναι νυν βουλευτές.

Ανάμεσα στους απορριφθέντες συμπεριλαμβάνονται ο αδελφός του νυν Προέδρου, Μοχάμαντ Ρεζά Χαταμί και η σύζυγός του, εγγονή του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Χομεϊνί, Ζάχρα Εσράγκι. Το Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης αποτελείται από κληρικούς και νομοδιδασκάλους του ισλαμικού νόμου, οι οποίοι πρόσκεινται στους «συντηρητικούς» του ιρανικού καθεστώτος που βρίσκονται στον περίγυρο του θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Παρέμβαση στο θέμα έκανε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητώντας «να ανακληθούν οι απορρίψεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ