ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τρίτος νεκρός εργάτης μέσα σε εφτά μέρες

Εναν ακόμα νεκρό εργάτη θρηνεί από χτες το πρωί η εργατική τάξη! Πρόκειται για τον Μάριο Ματσέσκου 39 ετών από τη Ρουμανία, πατέρα ενός ανήλικου παιδιού, ο τρίτος μέσα σε εφτά μέρες, ο οποίος εργαζόταν σε έργα του ΟΣΕ στον Ασπρόπυργο. Είναι ήδη ο τρίτος νεκρός εργάτης από τις αρχές του χρόνου και έρχεται και αυτός να αποδείξει, με τον πιο τραγικό τρόπο, ότι η πολιτική του δικομματισμού - που κάνει τα πάντα για να υφαρπάξει την ψήφο των εργαζομένων - είναι εγκληματική γιατί όχι μόνο στηρίζει, αλλά και προστατεύει την εργοδοτική ασυδοσία και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Μια πολιτική, η οποία το 2003 έστειλε στο θάνατο περίπου 150 εργαζόμενους και 610 από τις αρχές του 2000, ενώ μόνο στα τεχνικά έργα στην Αττική υπολογίζονται από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πάνω από 70 οι νεκροί από τα τέλη του 2002. Ηδη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προχωράει σήμερα σε πανεξόρμηση στους χώρους δουλιάς, με την ανακοίνωση που εξέδωσε χτες για να ενημερώσει τους εργαζόμενους και να τους καλέσει σε αγωνιστική συσπείρωση και ετοιμότητα.

Χθες, στις 9 το πρωί και πριν καλά - καλά στεγνώσει το αίμα του Εμίλ Ζοτάι, που σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή και του Βλάση Μαρτζίνι, που σκοτώθηκε τη Δευτέρα στην Πάτρα, ο Μάριος Ματσέσκου έπεσε νεκρός στα έργα κατασκευής εμπορικού σταθμού του ΟΣΕ στον Ασπρόπυργο, τα οποία έχει αναλάβει η κοινοπραξία «ΕΔΡΑΣΗ ΨΑΛΙΔΑ». Σκαρφαλωμένος πάνω σε μια προκάτ κατασκευή, τοποθετούσε λαμαρινένια στέγαστρα. Απροστάτευτος, αφύλακτος και ανειδίκευτος, έπεσε από ύψος περίπου 17 μέτρων στο τσιμεντένιο έδαφος για να βρει ακαριαίο θάνατο.

Η Αστυνομία, που ειδοποιήθηκε δύο ώρες μετά από τους υπεύθυνους του έργου, βρήκε στο χώρο μόνο το άψυχο σώμα του εργάτη, που μεταφέρθηκε τελικά στο Θριάσιο νοσοκομείο. Υπεργολάβος και εργολάβος είχαν γίνει άφαντοι και τελικά η Αστυνομία συνέλαβε μόνο τον τεχνικό Ασφαλείας Λέτσα που είχε παραμείνει στο χώρο. Οταν συνδικαλιστές του Συνδικάτου Οικοδόμων ενημερώθηκαν και πήγαν στο χώρο, περίπου στη μία το μεσημέρι, οι υπεύθυνοι είχαν φροντίσει να κλείσουν το εργοτάξιο και να διώξουν τους εργαζόμενους!

Τις συγκεκριμένες εργασίες είχε αναλάβει ο υπεργολάβος Χρήστος Λαϊδέρας για λογαριασμό του εργολάβου Γιώργου Κουτρόπουλου, ιδιοκτήτη της εταιρίας «ΔΟΜΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ». Πρόκειται για μια ακόμα απόδειξη του άθλιου καθεστώτος που επικρατεί στο χώρο των κατασκευών με τους διάφορους εργολάβους να αναλαμβάνουν ο ένας από τον άλλον δουλιές και με μοναδική «υποδομή» τους εργαζόμενους.

Από τη Δευτέρα είχε στείλει ο υπεργολάβος τους εργαζόμενους στον Ασπρόπυργο χωρίς κανένας από αυτούς να είναι ειδικευμένος σ' αυτήν την εργασία. Είναι ενδεικτικό μάλιστα, όπως καταγγέλθηκε από εργαζόμενους στους συνδικαλιστές του Συνδικάτου, ότι πριν ξεκινήσουν να εργάζονται εκεί, τοποθετούσαν κεραίες εταιρίας κινητής τηλεφωνίας... Οπως κατήγγειλαν, ακόμα, οι ελάχιστοι εργαζόμενοι που βρήκαν οι συνδικαλιστές στο χώρο, αυτή η κατάσταση κυριαρχεί σε όλους τους εργολάβους στο συγκεκριμένο έργο, το οποίο απλώνεται σε μια τεράστια περιοχή και σε κάθε της μέτρο κρύβονται παγίδες ατυχήματος για τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, οι εργολάβοι έχουν επιβάλει τρομοκρατία με φωνές και απειλές απόλυσης για να αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Στο χώρο του δυστυχήματος πήγε και η Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία έκανε έλεγχο και εντόπισε την παντελή έλλειψη μέτρων ασφάλειας, κατόπιν εορτής όμως για μια ακόμα φορά και αφού ένας ακόμα εργάτης έχασε τη ζωή του.

Φτάνει πια!

Ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

«Το έγκλημα σε βάρος της ζωής μας συνεχίζεται. Μέσα σε τέσσερις μέρες, 3 νεκροί συνάδελφοι, στα έργα του ΜΕΤΡΟ στην Ηλιούπολη, στην Πάτρα και στον ΟΣΕ στον Ασπρόπυργο», καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Το συνδικάτο συνεχίζει: «Αμέτρητος πια είναι ο κατάλογος των νεκρών συναδέλφων, θυσία στο Μινώταυρο του καπιταλιστικού κέρδους, στο όνομα της μεγάλης ιδέας της Ολυμπιάδας, στο όνομα της ισχυρής Ελλάδας. Είναι ολοφάνερο ότι, για την κατάσταση αυτή, υπεύθυνη είναι η (με την κυβερνητική κάλυψη) ασυδοσία της εργοδοσίας. Τα 10ωρα, 12ωρα, 14ωρα, η εντατικοποίηση, η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας, η χρησιμοποίηση ανειδίκευτου, φτηνού δυναμικού, η απουσία ελέγχων, η ουσιαστική ατιμωρησία των υπευθύνων.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση και η αλλαγή, που επαγγέλλεται ο νέος αρχηγός της, δεν είχαν τα περιθώρια να ασχοληθούν με τη ζωή των εργατών, "έπρεπε να προλάβουν τις ευκαιρίες, να μειώσουν τις αποστάσεις για να βγουν μπροστά στην κούρσα της ένταξης στους ισχυρούς της Γης" (Ανδρέας Παπανδρέου). Μόνο, που αυτό σημαίνει συνέχιση της ίδιας εγκληματικής πολιτικής σε βάρος μας με άλλο περιτύλιγμα.

Η κατάσταση που ζούμε είναι το αποτέλεσμα των κοινωνικών διαλόγων, του κοινωνικού εταιρισμού και της ταξικής ειρήνης, που χρόνια τώρα μεθοδεύουν οι πλειοψηφίες στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ».

Απευθυνόμενο το συνδικάτο στους οικοδόμους, υπογραμμίζει: «Πρέπει να έχει γίνει πλέον καθαρό σε όλους μας ότι η λογική που λέει ότι υποχωρώ στα αφεντικά γιατί έχω ανάγκες, μόνο εξαθλίωση και θάνατο μπορεί να μας εξασφαλίσει. Το "κέρδος" μας βρίσκεται στη συσπείρωσή μας και στον αγώνα μας. Δε θα είμαστε αντάξιοι των αγωνιστικών μας παραδόσεων και των αγώνων της τάξης μας, αν μοιρολατρικά αποδεχτούμε αυτήν την κατάσταση. Είναι ντροπή για τους εργάτες, αλλά και για τον άνθρωπο, στο 2004 να ζει σε συνθήκες αρχαίας Ρώμης.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. Αυτή πρέπει να είναι η απόφασή μας. Ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς, ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας. Ανθρώπινες αμοιβές για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας. Δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο η ανθρωποσφαγή στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου. Η απάντησή μας πρέπει να είναι μια: Συνέχιση της πάλης μας, αξιοποιώντας όλες τις πρόσφορες μορφές».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Λουκέτο στη ΜΕΘ!

Λουκέτο επ' αόριστον στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΑΘ) του «Σισμανόγλειου» Νοσοκομείου στην Κομοτηνή έβαλε την Τρίτη ο διευθυντής της, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε εξοπλισμό, προσωπικό και φάρμακα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο και καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία της ΜΕΘ. Το γεγονός συνέπεσε με την έξαρση της δικομματικής προεκλογικής κόντρας για τα ζητήματα της υγείας και ενώ ο Γ. Παπανδρέου ετοιμάζεται να ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία από τη Θράκη, προπαγανδίζοντας τη «νέα εποχή για την Ελλάδα». Σύμφωνα με το διευθυντή της ΜΕΘ του «Σισμανόγλειου», στην εντατική αντιστοιχεί μια μόλις νοσηλεύτρια σε τέσσερις ασθενείς, ενώ εδώ και είκοσι χρόνια, τα μόνιτορ της ΜΕΘ είναι δανεικά από την καρδιολογική μονάδα του Νοσοκομείου. Οι επανειλημμένες εκκλήσεις για την ενίσχυση της ΜΕΘ με εξοπλισμό και προσωπικό δε βρήκαν ανταπόκριση, με αποτέλεσμα σήμερα, σύμφωνα με το διευθυντή της ΜΕΘ, η Μονάδα να μην μπορεί να αντιμετωπίσει κανένα περιστατικό.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΛΟΙΩΝ
Εκπτώσεις τέλος

Διάπλατα έχουν ανοίξει οι «ασκοί του Αιόλου» στην ακτοπλοΐα καθώς οι εφοπλιστές, ασύδοτοι πλέον από τα υπερπρονόμια που τους έχει δώσει η φιλοεφοπλιστική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και με ...προστάτη την Ευρωπαϊκή Ενωση, σπεύδουν να επιβάλουν τους δικούς τους νόμους στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Χτες ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας, κ. Σαρρής, έκανε σαφές σε όλους τους τόνους ότι εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια τέλος! Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι στα πλαίσια της «απελευθέρωσης της ακτοπλοΐας» δεν μπορεί κανείς να τους υποχρεώσει να εφαρμόσουν εκπτώσεις στα εισιτήρια!

Βέβαια, την ίδια ώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα λόγω προεκλογικής περιόδου, μέσω του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, προσπαθεί να πείσει ότι κάτι κάνει. Ετσι χτες σε ανακοίνωση Τύπου του ΥΕΝ αναφέρεται: «Οι σχετικές αποφάσεις που καθορίζουν τις εκπτώσεις και τις ομάδες πολιτών που τις δικαιούνται παραμένουν σε ισχύ χωρίς καμία μεταβολή»... Ακόμα ότι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Πασχαλίδης, για τη «γρήγορη προώθηση» του αιτήματος των εφοπλιστών να αποζημιωθούν, δηλαδή, για τις εκπτώσεις που εφαρμόστηκαν στα εισιτήρια το 2003, επικοινώνησε τηλεφωνικά χτες με τον υπουργό Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη, για την άμεση έκδοση σχετικής ρύθμισης. Να σημειωθεί ότι το θέμα των αποζημιώσεων αποτελεί ένα ακόμα προνόμιο που έδωσε η κυβέρνηση προς τους εφοπλιστές, όταν εφάρμοσε το νέο θεσμικό ακτοπλοϊκό πλαίσιο. Με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο οι εφοπλιστές ήταν υποχρεωμένοι να εκδίδουν εισιτήρια με έκπτωση σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες, την οποία επιβαρύνονταν οι ίδιοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ