Παρασκευή 16 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τρίτος νεκρός εργάτης μέσα σε εφτά μέρες

Εναν ακόμα νεκρό εργάτη θρηνεί από χτες το πρωί η εργατική τάξη! Πρόκειται για τον Μάριο Ματσέσκου 39 ετών από τη Ρουμανία, πατέρα ενός ανήλικου παιδιού, ο τρίτος μέσα σε εφτά μέρες, ο οποίος εργαζόταν σε έργα του ΟΣΕ στον Ασπρόπυργο. Είναι ήδη ο τρίτος νεκρός εργάτης από τις αρχές του χρόνου και έρχεται και αυτός να αποδείξει, με τον πιο τραγικό τρόπο, ότι η πολιτική του δικομματισμού - που κάνει τα πάντα για να υφαρπάξει την ψήφο των εργαζομένων - είναι εγκληματική γιατί όχι μόνο στηρίζει, αλλά και προστατεύει την εργοδοτική ασυδοσία και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Μια πολιτική, η οποία το 2003 έστειλε στο θάνατο περίπου 150 εργαζόμενους και 610 από τις αρχές του 2000, ενώ μόνο στα τεχνικά έργα στην Αττική υπολογίζονται από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πάνω από 70 οι νεκροί από τα τέλη του 2002. Ηδη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προχωράει σήμερα σε πανεξόρμηση στους χώρους δουλιάς, με την ανακοίνωση που εξέδωσε χτες για να ενημερώσει τους εργαζόμενους και να τους καλέσει σε αγωνιστική συσπείρωση και ετοιμότητα.

Χθες, στις 9 το πρωί και πριν καλά - καλά στεγνώσει το αίμα του Εμίλ Ζοτάι, που σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή και του Βλάση Μαρτζίνι, που σκοτώθηκε τη Δευτέρα στην Πάτρα, ο Μάριος Ματσέσκου έπεσε νεκρός στα έργα κατασκευής εμπορικού σταθμού του ΟΣΕ στον Ασπρόπυργο, τα οποία έχει αναλάβει η κοινοπραξία «ΕΔΡΑΣΗ ΨΑΛΙΔΑ». Σκαρφαλωμένος πάνω σε μια προκάτ κατασκευή, τοποθετούσε λαμαρινένια στέγαστρα. Απροστάτευτος, αφύλακτος και ανειδίκευτος, έπεσε από ύψος περίπου 17 μέτρων στο τσιμεντένιο έδαφος για να βρει ακαριαίο θάνατο.

Η Αστυνομία, που ειδοποιήθηκε δύο ώρες μετά από τους υπεύθυνους του έργου, βρήκε στο χώρο μόνο το άψυχο σώμα του εργάτη, που μεταφέρθηκε τελικά στο Θριάσιο νοσοκομείο. Υπεργολάβος και εργολάβος είχαν γίνει άφαντοι και τελικά η Αστυνομία συνέλαβε μόνο τον τεχνικό Ασφαλείας Λέτσα που είχε παραμείνει στο χώρο. Οταν συνδικαλιστές του Συνδικάτου Οικοδόμων ενημερώθηκαν και πήγαν στο χώρο, περίπου στη μία το μεσημέρι, οι υπεύθυνοι είχαν φροντίσει να κλείσουν το εργοτάξιο και να διώξουν τους εργαζόμενους!

Τις συγκεκριμένες εργασίες είχε αναλάβει ο υπεργολάβος Χρήστος Λαϊδέρας για λογαριασμό του εργολάβου Γιώργου Κουτρόπουλου, ιδιοκτήτη της εταιρίας «ΔΟΜΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ». Πρόκειται για μια ακόμα απόδειξη του άθλιου καθεστώτος που επικρατεί στο χώρο των κατασκευών με τους διάφορους εργολάβους να αναλαμβάνουν ο ένας από τον άλλον δουλιές και με μοναδική «υποδομή» τους εργαζόμενους.

Από τη Δευτέρα είχε στείλει ο υπεργολάβος τους εργαζόμενους στον Ασπρόπυργο χωρίς κανένας από αυτούς να είναι ειδικευμένος σ' αυτήν την εργασία. Είναι ενδεικτικό μάλιστα, όπως καταγγέλθηκε από εργαζόμενους στους συνδικαλιστές του Συνδικάτου, ότι πριν ξεκινήσουν να εργάζονται εκεί, τοποθετούσαν κεραίες εταιρίας κινητής τηλεφωνίας... Οπως κατήγγειλαν, ακόμα, οι ελάχιστοι εργαζόμενοι που βρήκαν οι συνδικαλιστές στο χώρο, αυτή η κατάσταση κυριαρχεί σε όλους τους εργολάβους στο συγκεκριμένο έργο, το οποίο απλώνεται σε μια τεράστια περιοχή και σε κάθε της μέτρο κρύβονται παγίδες ατυχήματος για τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, οι εργολάβοι έχουν επιβάλει τρομοκρατία με φωνές και απειλές απόλυσης για να αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Στο χώρο του δυστυχήματος πήγε και η Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία έκανε έλεγχο και εντόπισε την παντελή έλλειψη μέτρων ασφάλειας, κατόπιν εορτής όμως για μια ακόμα φορά και αφού ένας ακόμα εργάτης έχασε τη ζωή του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη (2020-04-11 00:00:00.0)
Η παρέμβαση του ΠΑΜΕ έφερε αποτέλεσμα (2011-01-29 00:00:00.0)
Απεργούν για 7ωρο - 5ήμερο (2004-05-08 00:00:00.0)
Δυο εργατόσπιτα έκλεισαν χτες (2004-04-16 00:00:00.0)
Πήραν τα δεδουλευμένα (2002-12-18 00:00:00.0)
Νικηφόρες μάχες! (2000-06-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ