Παρασκευή 16 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Εξουθένωση των εργαζομένων και επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης

Στον κυκεώνα των προβλημάτων που δημιουργούν οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού, οι ιδιωτικοποιήσεις και η παράδοση στους κανόνες της αγοράς, λειτουργεί ο «Ευαγγελισμός», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, εξαιτίας της πολιτικής που έχουν ασκήσει στον τομέα της Υγείας οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ο «Ευαγγελισμός» λειτουργεί με 1.100 κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων και κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού σύμφωνα με τον οργανισμό της δεκαετίας του '80 και ενώ στο νοσοκομείο έχουν αναπτυχθεί νέα τμήματα. Κενές είναι τουλάχιστον 400 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, που στην πράξη σημαίνει ότι στην απογευματινή και βραδινή βάρδια δυο νοσηλεύτριες φροντίζουν για 45 ασθενείς! Αντίστοιχα, στις ειδικές μονάδες (εμφραγμάτων, εντατικής θεραπείας), ενώ η διεθνής αναλογία είναι τέσσερις νοσηλευτές ανά κλίνη, στον «Ευαγγελισμό» η αναλογία είναι πολύ λιγότερη (2,5 νοσηλευτές ανά κλίνη) - αλλά σαφώς καλύτερη απ' ό,τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα. Στο ιατρικό προσωπικό υπάρχουν περίπου 50 κενές οργανικές θέσεις επιμελητών και διευθυντών, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις και στους τομείς της βιοϊατρικής τεχνολογίας, των ηλεκτρολόγων, προγραμματιστών, κ.ά.

Παρά τα τεράστια κενά, πρόσφατα έγιναν ορκωμοσίες μερικών δεκάδων, κυρίως νοσηλευτών, από διαγωνισμούς του 2002. Για το 2003 δεν έχουν γίνει νέες προκηρύξεις θέσεων και για το 2004 υπάρχουν μόνον υποσχέσεις της κυβέρνησης για το «μπάλωμα» κάποιων κενών με συμβασιούχους 18μηνίτες.

Η εντατικοποίηση της δουλιάς επιτείνεται περισσότερο με δεδομένο ότι τα τελευταία έξι χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας του νοσοκομείου, οι εξεταζόμενοι στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, στα επείγοντα και στα εργαστήρια ξεπερνούν τους 500.000 ετησίως (αύξηση 30%). Κατά 20% αυξήθηκε ο αριθμός των εισαγωγών, κατά 30% τα χειρουργεία, ενώ οι εργαστηριακές εξετάσεις κατά 80%.

Ιδιωτικοποιήσεις και αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων

Τον εργασιακό μεσαίωνα βιώνουν και οι περίπου 300 εργαζόμενοι στα ιδιωτικά συνεργεία, που έχουν κυριολεκτικά εισβάλει στο νοσοκομείο, αφού στην πλειοψηφία τους αμείβονται με εξευτελιστικούς μισθούς, χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα. Πέραν των άλλων, απ' την παράδοση σε ιδιώτες της καθαριότητας, της φύλαξης του νοσοκομείου, μέρους των τεχνικών συνεργείων και της υπηρεσίας σίτισης, υπολογίζεται ότι το δημόσιο χάνει τεράστια ποσά, αφού αν οι εργαζόμενοι αυτοί ήταν μόνιμοι, θα κόστιζαν στο δημόσιο τουλάχιστον 25% λιγότερο από τις εργολαβίες που πληρώνει τώρα.

Παραδείγματα εύνοιας στην επιχειρηματική δραστηριότητα αποτελούν η έλλειψη μαγνητικού τομογράφου, μηχανημάτων ηλεκτροφυσιολογίας και δεύτερης καρδιοχειρουργικής τράπεζας, απ' τις οποίες χάνει το δημόσιο πάνω από 3 δισ. δρχ. το χρόνο, αφού οι ασθενείς ή τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν στις ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας. Παρ' όλα αυτά, ο δεύτερος αξονικός τομογράφος που θα προμηθευτεί το νοσοκομείο θα αγοραστεί από ιδιώτη και η χρήση του θα γίνεται με χρέωση του ασθενούς, είτε άμεσα είτε μέσω του ασφαλιστικού του ταμείου!

Την πολιτική εμπορευματοποίησης συμπληρώνουν η λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων, η παραοικονομία που αφορά είτε στις σχέσεις γιατρού-ασθενούς, είτε στις σχέσεις των πολυεθνικών φαρμάκου και τεχνολογίας με το νοσοκομείο, είτε στην ανάθεση έργων στους ιδιώτες.

Επιπλέον, ο «Ευαγγελισμός» αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα, και για τους επόμενους τέσσερις μήνες, ιδιαίτερα προβλήματα εξαιτίας της ανακατασκευής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, χωρίς όμως να υπάρχει η απαραίτητη πρόβλεψη για τη σωστή λειτουργία και εφημερία. Τέλος, τα τελευταία χρόνια δεν ήταν λίγα τα κρούσματα αυταρχισμού στο νοσοκομείο με κορυφαίο παράδειγμα την είσοδο των ΜΑΤ επί υπουργίας Αλ. Παπαδόπουλου για να εμποδίσουν κινητοποιήσεις των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ