Σάββατο 10 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Νικηφόρες μάχες!

Οι αγώνες τους υποχρεώνουν τους εργοδότες σε υπογραφή ικανοποιητικών συμβάσεων εργασίας

Τη μια νικηφόρα «μάχη» μετά την άλλη δίνουν οι οικοδόμοι σε διάφορα μεγάλα και μικρά εργοτάξια στην Αττική, υποχρεώνοντας τις τεχνικές εταιρίες, τους εργολάβους και τους υπεργολάβους να συμφωνούν σε διμερείς συμβάσεις εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις και με ικανοποίηση των θεσμικών αιτημάτων τους.

Μετά τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε τμήματα της υπό κατασκευή «Αττικής οδού», οι εργοδότες στο έργο υποχρεώθηκαν να συναντηθούν με εκπροσώπους του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και να δεσμευτούν στην εφαρμογή από όλους της διμερούς σύμβασης που έχει υπογραφεί με την τεχνική εταιρία ΑΚΤΩΡ.

Οπως σημειώνει το Συνδικάτο με ανακοίνωσή του, η συμφωνία προβλέπει: Αύξηση 7% στο μεικτό ημερομίσθιο τεχνιτών, βοηθών, εργατών από 1ης Γενάρη 2000. Κατώτατο καθαρό ημερομίσθιο ανειδίκευτου 10.500 δρχ. Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι είχαν απώλειες από καταβολή μικρότερου ημερομισθίου από την κλαδική σύμβαση, οι απώλειες θα τους καταβληθούν αναδρομικά. Η υπερεργασία από την 7η ώρα μέχρι την 8η ώρα θα αμείβεται προσαυξημένη κατά 25%. Η υπερεργασία και υπερωρία το Σαββατοκύριακο θα αμείβεται προσαυξημένη κατά 100%. Ασφάλιση με βάση το πραγματικό μεικτό ημερομίσθιο, καθώς και των υπερεργασιών και υπερωριών, ενώ θα αποκατασταθούν οι προηγούμενες αδικίες σε βάρος ασφαλιστικών δικαιωμάτων εργαζομένων. Η κοινοπραξία αναλαμβάνει ευθύνη για την πλήρωση όλων των ελλείψεων σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας κ.ά.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να είναι σε επαγρύπνηση, να ελέγχουν αν τηρούνται οι συμφωνίες και «να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από το Συνδικάτο, να πάρουμε μέρος στην εκλογή των εργοταξιακών επιτροπών, οι οποίες θα είναι το Συνδικάτο στο χώρο δουλιάς μας».

Μετά την κήρυξη στάσης εργασίας για προχτές Πέμπτη στο εργοτάξιο του υπεργολάβου «Κακλαμάνος», που δραστηριοποιείται στο αεροδρόμιο των Σπάτων, ο εργοδότης κάλεσε σε συνάντηση το Συνδικάτο, στην οποία δεσμεύτηκε στην υπογραφή διμερούς σύμβασης, ικανοποιώντας τα αιτήματα των εργαζομένων.

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν χτες το πρωί - μετά από παρέμβαση του Συνδικάτου - οι 40 περίπου εργαζόμενοι στην τεχνική εταιρία «Ευρωπαϊκή Τεχνική» στο εργοτάξιο του Κηφισού. Ο εργοδότης τους όφειλε τα δεδουλευμένα περισσότερο από ένα μήνα. Ωστόσο, στη συνέχεια ο εργοδότης συμφώνησε να τους καταβάλει τα καθυστερούμενα, εφαρμόζοντας, ταυτόχρονα, τη διμερή σύμβαση εργασίας που έχει συμφωνήσει με το Συνδικάτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ