Σάββατο 10 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Και στους δυο συζύγους

Το οικογενειακό επίδομα θα πρέπει να καταβάλλεται και στους δύο συζύγους είτε εργάζονται στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα. Η απόφαση αυτή ελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες, και από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σε χτεσινή διάσκεψη με ψήφους 14 -11.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ παρέπεμψε ομόφωνα την υπόθεση για οριστική κρίση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), επειδή υπάρχει αντίθετη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (805/1994). Πάντως, υπέρ της άποψης να δίνεται το οικογενειακό επίδομα και στους δύο συζύγους έχει ταχθεί και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Γι' αυτό θεωρείται βέβαιο ότι τελικά το ΑΕΔ θα εγκρίνει τις αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου, καθώς τα δύο από τα τρία ανώτατα δικαστήρια έχουν ταχθεί υπέρ της καταβολής του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους.

Ειδικότερα, η απόφαση της Ολομέλειας τους ΣτΕ έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικές και ανίσχυρες όλες οι διατάξεις του νόμου 1505/84 που απαγορεύουν τη διπλή καταβολή του οικογενειακού επιδόματος, σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι είναι υπάλληλοι ή συνταξιούχοι του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ (Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου) ή ΟΤΑ (Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης).

Στην απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται ακόμα ότι το οικογενειακό επίδομα λειτουργεί ως κίνητρο και πρέπει να δίνεται (κατά συνταγματική επιταγή) και στους δύο συζύγους και ότι έχει την έννοια της πάγιας προσαύξησης του μισθού τους, αμέσως μετά την τέλεση του γάμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ