ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Ξεδιπλώνεται το πλατύ άνοιγμα στη νέα γενιά

Με επιταχυνόμενους ρυθμούς ξεδιπλώνεται το πλατύ άνοιγμα προς τη νεολαία που έχει προγραμματίσει η ΚΝΕ και το ΚΚΕ. Οι εξορμήσεις στα στέκια νεολαίας είναι πλέον καθημερινές. Οι χώροι σπουδών αναπνέουν ήδη το ζωογόνο αέρα των προτάσεων των κομμουνιστών για το αύριο του λαού και της νεολαίας. Στους εργασιακούς χώρους που «συντηρούνται» από νέους υποαπασχολούμενους καταβάλλονται από τους εργοδότες θεμιτές και αθέμιτες προσπάθειες για να εμποδίσουν τους νέους να έρθουν σε επαφή με τους κομμουνιστές και τους ΚΝίτες, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Διαφαίνεται ήδη η διαμόρφωση ενός διακριτού ρεύματος από μεγάλα τμήματα νέων, που με την ψήφο τους θα στηρίξουν την ανατρεπτική πρόταση του ΚΚΕ, που αποτελεί εγγύηση για την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Διέξοδος η ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής

Εκδήλωση για τη νέα γυναίκα πραγματοποίησε χτες η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

Με μια εκδήλωση αφιερωμένη στη νέα γυναίκα, την εργαζόμενη, τη νέα μητέρα, την ημιαπασχολούμενη, τη διπλά καταπιεζόμενη μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, ξεκίνησε χτες το πλατύ άνοιγμα στη νεολαία η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στα πλαίσια της προεκλογικής μάχης του Κόμματος. Κεντρικές ομιλήτριες στην εκδήλωση ήταν η Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης και μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ και η Ηλέκτρα Ραΐζη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

Τους νέους και τις νέες που βρέθηκαν στο αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής καθήλωσε το επετειακό φιλμάκι της ΚΝΕ για τα 35χρονα της Οργάνωσης, που προβλήθηκε στην αρχή της εκδήλωσης. Παίρνοντας αμέσως μετά το λόγο η Σοφία Καλαντίδου, αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενες γυναίκες, «στην εποχή των εξειδικευμένων σκλάβων», όπως τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στον εργασιακό μεσαίωνα, που οι πολιτικές του δικομματισμού έχουν επιφυλάξει για τους εργαζόμενους.

«Κρατάνε το πεπόνι, κρατάνε και το μαχαίρι», σημείωσε η Σοφία Καλαντίδου και παρατήρησε ότι «στις προεκλογικές περιόδους ο δικομματισμός αλλάζει γλώσσα. Κι αυτό γιατί φοβούνται μήπως τους πάρουμε το μαχαίρι από τα χέρια. Πρέπει τους φόβους τους να τους επαληθεύσουμε, να τους τρομοκρατήσουμε με την ψήφο μας στο ΚΚΕ στις 7 του Μάρτη».

Η Ηλέκτρα Ραΐζη που ακολούθησε στο βήμα της εκδήλωσης μίλησε για τη γυναίκα επιστήμονα με εξαρτημένη σχέση εργασίας στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα, τονίζοντας ότι «ο αγώνας για την ισοτιμία των γυναικών είναι άρρηκτα δεμένος με τον αγώνα ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, ενάντια στο σύστημα που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και μετράει την εργατική δύναμη για εμπόρευμα».

«Οι γυναίκες στη Δημόσια Διοίκηση αποτελούν το 1/3 των εργαζομένων», σημείωσε η Ηλέκτρα Ραϊζη, «διευθυντικές θέσεις ωστόσο κατέχει μόνο το 5%. Την ίδια στιγμή που το 53% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι γυναίκες, ούτε το 5% δε συμμετέχει σήμερα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Το δικαίωμα της ίσης αμοιβής για ίση εργασία είναι τυπικά μόνο κατοχυρωμένο, αφού στην πραγματικότητα οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν το φθηνό τμήμα της εργατικής τάξης».

«Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση» κατέληξε η ομιλήτρια «άλλη διέξοδος από το να πάρει η γυναίκα τη θέση της στον αγώνα για την ανατροπή των πολιτικών του δικομματισμού δεν υπάρχει. Και σ' αυτή την κατεύθυνση, η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ στις προσεχείς εκλογές μπορεί να αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα».

Οι νέοι σπουδαστές αναγνωρίζουν τη δράση του ΚΚΕ

Περιοδεία της ΚΟ Πειραιά στο ΙΕΚ της Νίκαιας

Τα καθημερινά προβλήματα που βιώνουν όλοι οι νέοι, αλλά και την αγωνία για το ίδιο τους το μέλλον εξέφρασαν χτες το απόγευμα οι μαθητές του ΙΕΚ Νίκαιας στα μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Παν. Γιαννακόπουλο, μέλος του Γραφείου Πόλης της ΚΟΠ, στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησαν στο ΙΕΚ.

Η καθημερινή ακρίβεια που εντείνεται και την οποία οι οικογένειές τους δοκιμάζουν και με τα δίδακτρα που πρέπει να πληρώσουν για τη μόρφωσή τους, η ανεργία που ξέρουν πως θα βρουν μπροστά τους όταν θα ψάξουν για δουλιά, οι συνθήκες εργασίας που θα αντιμετωπίσουν, αλλά και η γενικότερη κατάσταση όπως οι πόλεμοι στον πλανήτη, τα ναρκωτικά, η υποκουλτούρα, ήταν μερικά μόνο από τα ζητήματα που έθεσαν οι μαθητές. Δεν παρέλειψαν επίσης κατά τη συζήτηση με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ να αναγνωρίσουν τους αγώνες που έχει δώσει το Κόμμα για την αντιμετώπιση αυτών και άλλων προβλημάτων και τη στήριξή του στους αγώνες του λαού και κυρίως του μαθητικού κινήματος.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ επισήμαναν στους μαθητές ότι υπεύθυνοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η πολιτική που στηρίζουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ και τους κάλεσαν με την ψήφο τους να τους αποδυναμώσουν ενισχύοντας παράλληλα το ΚΚΕ, προκειμένου πιο δυναμικά να διεκδικήσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία.

Τις επόμενες μέρες

Στις επόμενες μέρες προγραμματίζονται οι παρακάτω δραστηριότητες:

-- Την Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, στη μουσική σκηνή «Συρμός», η Τομεακή Οργάνωση Φιλοσοφικής διοργανώνει σύσκεψη για νέες γυναίκες. Θα μιλήσει η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Την Τρίτη 20/1, στις 7 μ.μ., συγκέντρωση στη Χαλκίδα, στην καφετερία «Thursday's».

-- Την Τετάρτη 21/1

  • Στη 1 το μεσημέρι ο Απόστολος Σάντας θα παραβρεθεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση του Τομέα ΦΜΣ της Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, στη Φυσικομαθηματική Σχολή, στην Πανεπιστημιούπολη, με θέμα: «Η προσφορά του ΚΚΕ στην Εθνική Αντίσταση».
  • Συγκέντρωση στη Λιβαδειά, στις 8 μ.μ., στην καφετερία «Στροφόμετρο».
  • Εκδήλωση στο ΤΕΙ Αθήνας, στη 1 το μεσημέρι. Θα μιλήσει ο Γιώργος Κακουλίδης.
  • Εκδήλωση στη ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Πειραιά, στις 12 το μεσημέρι, θα μιλήσει ο Παναγιώτης Σοφός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η Αλέκα Παπαρήγα στο Περιστέρι

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει για τις εκλογές σε συγκέντρωση οικοδόμων του Περιστερίου αύριο Κυριακή, στις 10 το πρωί. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Περιστερίου (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών).

Θορυβήθηκε...

Θορυβήθηκε ο διευθυντής των σχολών του ΟΑΕΔ στην Καβάλα από την αποδοχή που βρήκε ανάμεσα στους σπουδαστές η χτεσινή μαζική εξόρμηση της ΚΝΕ με το προεκλογικό υλικό του Κόμματος και αποφάσισε να προσφέρει και τη δική του πλάτη στη δικομματική επιχείρηση φίμωσης της φωνής του ΚΚΕ ενόψει των εκλογών. Αρχικά με συστάσεις προς τα μέλη της ΚΝΕ, στη συνέχεια με τη ρητή δήλωση ότι «απαγορεύεται η είσοδος στην ΚΝΕ και τα σωματεία» και τελικά με την απειλή της Αστυνομίας και του Αυτόφωρου, επιχείρησε να διώξει τους Κνίτες από την είσοδο του προαύλιου, όπου βρίσκονταν από το πρωί μοιράζοντας υλικό και συζητώντας με τους σπουδαστές.

Και δεν ήταν η πρώτη φορά, αφού ο εν λόγω διευθυντής είναι γνωστός τόσο στη Νομαρχιακή Οργάνωση Καβάλας της ΚΝΕ, όσο και στους σπουδαστές του ΟΑΕΔ για τη... συμπάθεια που τρέφει στη διαρκώς αυξανόμενη επιρροή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στους νέους και τους εργαζόμενους της Καβάλας. Στο χέρι των σπουδαστών και της νεολαίας της πόλης είναι να καταδικάσουν και στην πράξη την προσπάθεια που καταβάλλουν τα «παπαγαλάκια» του δικομματισμού να φιμωθεί η φωνή του Κόμματος, ιδιαίτερα μπροστά στις εκλογές στις 7 του Μάρτη, και να τους τρομοκρατήσουν ακόμα περισσότερο, στηρίζοντας με την ψήφο τους το ΚΚΕ.

Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Συνέντευξη Τύπου ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Μάρτη θα παραχωρήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τη Δευτέρα 19 Γενάρη. Η συνέντευξη θα δοθεί στη 1 το μεσημέρι στην αίθουσα του Ζαππείου και θα μεταδοθεί απευθείας από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του «902» και από τη Νέα Ελληνική Τηλεόραση (ΝΕΤ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ