Σάββατο 17 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Διέξοδος η ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής

Εκδήλωση για τη νέα γυναίκα πραγματοποίησε χτες η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

Με μια εκδήλωση αφιερωμένη στη νέα γυναίκα, την εργαζόμενη, τη νέα μητέρα, την ημιαπασχολούμενη, τη διπλά καταπιεζόμενη μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, ξεκίνησε χτες το πλατύ άνοιγμα στη νεολαία η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στα πλαίσια της προεκλογικής μάχης του Κόμματος. Κεντρικές ομιλήτριες στην εκδήλωση ήταν η Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης και μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ και η Ηλέκτρα Ραΐζη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

Τους νέους και τις νέες που βρέθηκαν στο αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής καθήλωσε το επετειακό φιλμάκι της ΚΝΕ για τα 35χρονα της Οργάνωσης, που προβλήθηκε στην αρχή της εκδήλωσης. Παίρνοντας αμέσως μετά το λόγο η Σοφία Καλαντίδου, αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενες γυναίκες, «στην εποχή των εξειδικευμένων σκλάβων», όπως τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στον εργασιακό μεσαίωνα, που οι πολιτικές του δικομματισμού έχουν επιφυλάξει για τους εργαζόμενους.

«Κρατάνε το πεπόνι, κρατάνε και το μαχαίρι», σημείωσε η Σοφία Καλαντίδου και παρατήρησε ότι «στις προεκλογικές περιόδους ο δικομματισμός αλλάζει γλώσσα. Κι αυτό γιατί φοβούνται μήπως τους πάρουμε το μαχαίρι από τα χέρια. Πρέπει τους φόβους τους να τους επαληθεύσουμε, να τους τρομοκρατήσουμε με την ψήφο μας στο ΚΚΕ στις 7 του Μάρτη».

Η Ηλέκτρα Ραΐζη που ακολούθησε στο βήμα της εκδήλωσης μίλησε για τη γυναίκα επιστήμονα με εξαρτημένη σχέση εργασίας στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα, τονίζοντας ότι «ο αγώνας για την ισοτιμία των γυναικών είναι άρρηκτα δεμένος με τον αγώνα ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, ενάντια στο σύστημα που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και μετράει την εργατική δύναμη για εμπόρευμα».

«Οι γυναίκες στη Δημόσια Διοίκηση αποτελούν το 1/3 των εργαζομένων», σημείωσε η Ηλέκτρα Ραϊζη, «διευθυντικές θέσεις ωστόσο κατέχει μόνο το 5%. Την ίδια στιγμή που το 53% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι γυναίκες, ούτε το 5% δε συμμετέχει σήμερα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Το δικαίωμα της ίσης αμοιβής για ίση εργασία είναι τυπικά μόνο κατοχυρωμένο, αφού στην πραγματικότητα οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν το φθηνό τμήμα της εργατικής τάξης».

«Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση» κατέληξε η ομιλήτρια «άλλη διέξοδος από το να πάρει η γυναίκα τη θέση της στον αγώνα για την ανατροπή των πολιτικών του δικομματισμού δεν υπάρχει. Και σ' αυτή την κατεύθυνση, η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ στις προσεχείς εκλογές μπορεί να αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη (2015-09-04 00:00:00.0)
Απέκλεισαν το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (2013-01-25 00:00:00.0)
Ψήφος που να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα (2009-09-24 00:00:00.0)
Α ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (2009-09-13 00:00:00.0)
Α' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (2007-08-26 00:00:00.0)
Οι υποψήφιοι (2006-09-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ