Σάββατο 17 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Βασικό κριτήριο ψήφου η κατάσταση στην Υγεία

Περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στον «Ευαγγελισμό»

Γενική άποψη της συγκέντρωσης στον «Ευαγγελισμό»
Γενική άποψη της συγκέντρωσης στον «Ευαγγελισμό»
Η κατάσταση στο χώρο της Υγείας είναι βασικό κριτήριο ψήφου για τα λαϊκά στρώματα, με βάση και την ίδια την εμπειρία τους.

Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, για να αναδείξει το γεγονός ότι ένα βαθύτατο λαϊκό ζήτημα, η Υγεία, έχει δεχτεί μέχρι τώρα, από την εφαρμοζόμενη πολιτική, σοβαρότατα πλήγματα κι ότι την επομένη των εκλογών θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα αναδιαρθρώσεων που θα φέρει κι άλλα πλήγματα.

Οπως ξεκαθάρισε και χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με αφορμή την επίσκεψή της στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», κρίσιμο είναι, όταν μιλά κάποιος για την Υγεία, να έχουν απαντηθεί τρεις ερωτήσεις: Πρώτον, αν υπάρχει δουλιά. Δεύτερο, ποιες είναι οι εργασιακές σχέσεις. Τρίτο, τι συμβαίνει στους οργανισμούς της Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Ο,τι κι αν πεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, πρέπει να απαντάς πρώτα στο αν έχουν δουλιά οι εργαζόμενοι, τι εισφορές πληρώνει και ποιος, σε τι κατάσταση βρίσκονται τα Ταμεία. Πάντα, το σύστημα της Υγείας χτυπιέται, με μοχλό τις εργασιακές σχέσεις και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς», σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα.

Κι έφερε σαν παράδειγμα τη θέση που διατύπωσε η ΝΔ: «Λέει η ΝΔ ότι "θα αναπροσαρμόσει τα νοσήλια". Αυτό σημαίνει ότι θα τα αυξήσει. Δε λέει "θα μειωθούν", δε λέει "θα παγώσουν". Αρα, πάλι οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν».

Το προσωπικό του «Ευαγγελισμού» παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα
Το προσωπικό του «Ευαγγελισμού» παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα
Το ΚΚΕ μιλά για: Υγεία σύγχρονη, δημοκρατική με βασική πηγή χρηματοδότησης τον κρατικό προϋπολογισμό και τις εργοδοτικές εισφορές. «Μιλάμε για ισότητα στις παροχές. Γνωρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι η Υγεία χτυπιέται από τη βιομηχανία του φαρμάκου που κυνηγά το κέρδος, άρα το θέμα της ισότητας δεν μπορεί να λυθεί τοπικά. Αν, όμως, έγκαιρα είχαν παρθεί μέτρα απεξάρτησης από το κύκλωμα των βιομηχάνων του φαρμάκου, από άλλη θέση θα παλεύαμε. Κρίσιμο και το θέμα των ασφαλιστικών ταμείων. Λέγαμε παλιότερα ότι πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσιο το σύστημα Υγείας και δε δίναμε τότε ιδιαίτερη σημασία στην παρουσία του μικρού ιδιωτικού ιατρείου που έπαιζε ένα μικρό ρόλο. Σήμερα, όμως, βλέπουμε ότι ο ιδιωτικός τομέας γιγαντώθηκε κι έχει γίνει απολύτως επικίνδυνος. Εχει, κυριολεκτικά, περικυκλώσει τα δημόσια νοσοκομεία. Διείσδυσε στο σύστημα Ασφάλισης, εκμεταλλεύεται το δημόσιο ταμείο. Θέλουν το δημόσιο τομέα, για να τον απομυζούν.

Κρίσιμο, επαναλαμβάνουμε, για ένα πραγματικά δημόσιο σύστημα Υγείας είναι να έχει ο κόσμος σταθερή δουλιά και να παγώσουν έως και να μειωθούν οι εισφορές, με στόχο την κατάργησή τους. Σε αντίθεση με τη σημερινή διαρκώς αυξημένη εισφορά χωρίς καν παροχές.

Είμαστε, επίσης, υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο δημόσιο σύστημα. Αυτό δε γίνεται με διατάγματα, αλλά με προϋποθέσεις, για να απορροφηθούν στο δημόσιο σύστημα όσοι καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα. Προϋποθέσεις γι' αυτό είναι ο καλός μισθός, τα καλά ωράρια, η λογική αύξηση αμοιβής των υπερωριών και προπαντός η συλλογικότητα.

Γιατί, πρέπει να μην ξεχνάμε όλοι ότι τα νοσοκομεία δε δουλεύουν μόνο με τους γιατρούς. Το υπόλοιπο προσωπικό είναι σε χειρότερη θέση».

Αναφερόμενη γενικότερα στην αιτία του κακού, η Αλ. Παπαρήγα υπενθύμισε ότι η ίδια η πολιτική απελευθέρωσης που απορρέει από το Μάαστριχτ συνεπάγεται ό,τι ζούμε.

Οι κυβερνήσεις, σημείωσε, προγραμματίζουν την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, το γκρέμισμα των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης. Ετσι, όμως, μέλλον δεν υπάρχει.

«Και μόνο γι' αυτό, για την πολιτική τους στον τομέα της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης ως ενιαίο τομέα, αξίζει μια μεγάλη τιμωρία σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας για το Ασφαλιστικό (2008-03-22 00:00:00.0)
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: (2006-12-13 00:00:00.0)
Διεκδικούμε: (2006-12-03 00:00:00.0)
Βιώσιμο αποκλειστικά δημόσιο και σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα με ευθύνη κράτους - κεφαλαίου (2006-03-14 00:00:00.0)
Πάλη για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας (2003-03-30 00:00:00.0)
Αντιδραστικές αλλαγές σε Υγεία - Κοινωνική Ασφάλιση (1999-08-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ