Σάββατο 17 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Σε «γενικές γραμμές»

«

Επί της ουσίας, το πραγματικό ερώτημα είναι: Θέλουμε ή δε θέλουμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο;

Αν θέλουμε να τον κοροϊδεύουμε, μπορούμε να λέμε ότι ο Γιώργος έχει μαγικές λύσεις για όλα τα προβλήματα, αλλά και μια σειρά από μάγους έτοιμους να τις εφαρμόσουν. Η ιδέα δεν είναι κακή, απλώς δε μου φαίνεται πολύ πιστευτή.

Αν δε θέλουμε να τον κοροϊδεύουμε πρέπει να πούμε την αλήθεια: πως όποιος κι αν βγει στις εκλογές, Παπανδρέου ή Καραμανλής, θα ακολουθήσει σε γενικές γραμμές την ίδια πολιτική με τον Σημίτη».

Ποιος, νομίζετε, πως γράφει τα παραπάνω κι έρχεται στα λόγια μας; Μην προσπαθείτε να το μαντέψετε, μάλλον, δε θα το βρείτε. Είναι ο αρθρογράφος του «Βήματος» Ι. Κ. Πρετεντέρης. Βέβαια, ταυτόχρονα με τα παραπάνω, ισχυρίζεται ότι «στις αρχές του 21ου αιώνα δεν υπάρχει άλλη πολιτική». Και δε θα διαφωνήσουμε και σ' αυτό μαζί του, συμπληρώνοντας, όμως, ότι αυτό ισχύει, για τα σημερινά πλαίσια της κυριαρχίας των μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου. Αλλωστε, η ριζικά διαφορετική και πραγματικά φιλολαϊκή πολιτική, που πρεσβεύει και προβάλλει το ΚΚΕ, έρχεται σε ευθεία αντίθεση και σύγκρουση με το πλαίσιο αυτό. Στηρίζεται στη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία.

Ετσι ή αλλιώς, πάντως, ο κ. Πρετεντέρης παραδέχεται - έστω και εμμέσως - ότι «σε γενικές γραμμές» δύο πολιτικές υπάρχουν. Αυτή του δικομματισμού, η οποία εφαρμόζεται και μέχρι σήμερα και αυτή του ΚΚΕ. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει. Και το βασικό κριτήριο της διαφοροποίησής τους είναι η απάντηση που δίνουν στο ερώτημα: Με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό ή με τους εργαζόμενους και το λαό;


Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ