Σάββατο 17 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Τείχη απέναντι στους μετανάστες

Η «πολυπολιτισμικότητα» και η «δημοκρατία» τους δεν αφορούν τους εργαζομένους και τους διωκόμενους

Από συλλαλητήριο για τα δικαιώματα των μεταναστών
Από συλλαλητήριο για τα δικαιώματα των μεταναστών
Νέα αντιδραστικά μέτρα προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες. Ακόμα και το - δήθεν πιο προοδευτικών απόψεων - Ευρωκοινοβούλιο προωθεί με συγκεκριμένες αποφάσεις την απάνθρωπη εκμετάλλευσή τους, ως πάμφθηνης εργατικής δύναμης, αλλά και τον αποκλεισμό τους από την Ευρωζώνη, αν τα εργατικά χέρια επαρκούν και δεν τους έχουν «ανάγκη». Θέλουν τα σύνορα να κλείνουν ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται τα χειρότερα για όσους προσπαθούν να γλιτώσουν από βάρβαρα και αντιδημοκρατικά καθεστώτα (π.χ. οι κομμουνιστές από την Τουρκία ή τις Βαλτικές Χώρες).

Συγκεκριμένα, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε - κατά πλειοψηφία - πρόταση Βρετανού ευρωβουλευτή, μέλους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με την οποία ζητείται η «διαχείριση των μεταναστευτικών ροών να αποτελέσει τμήμα ενός συνολικού πλαισίου που θα λαμβάνει υπόψη του τα οφέλη της μετανάστευσης για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Το Σώμα θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη «διαχείριση της μετανάστευσης», ιδίως σε σχέση με την πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, κατά τη γνώμη της πλειοψηφίας, «η αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών δε θα πρέπει να έχει ως συνέπεια την εγκατάλειψη της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας». Οπερ μεθερμηνευόμενον: Να συνεχιστεί η κατάργηση κοινωνικών παροχών, η ανατροπή των εργατικών κατακτήσεων, ο εξοβελισμός της πενθήμερης-οκτάωρης καθημερινά εργασίας με πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Να συνεχιστεί η προώθηση της μερικής απασχόλησης, του καθεστώτος ημιαπασχολήσιμου-ημιάνεργου και ψευτοασφαλισμένου.

Εξάλλου, κρίνει απαραίτητο «τα μέτρα για τη διαχείριση της μετανάστευσης να ληφθούν ταυτόχρονα με τη μεταρρύθμιση του συστήματος παροχής ασύλου και τη θέσπιση μέτρων για την αντιμετώπιση της παράνομης εισροής πολιτών τρίτων χωρών στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Δηλαδή, η εισροή να είναι «ελεγχόμενη» και πάντα ανάλογα με τις ανάγκες της ευρωπαϊκής κεφαλαιοκρατικής μηχανής.

Συγκεκριμένα μέτρα

Δυστυχώς δεν μπορούν να βγουν διαφορετικά συμπεράσματα, καθότι ήδη λαμβάνονται ή προωθούνται από την ΕΕ τα ακόλουθα μέτρα:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «στήνει» ευρωπαϊκή υπηρεσία συντονισμού του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, κατόπιν κατευθύνσεων που δόθηκαν από τη Σύνοδο Κορυφής της Χαλκιδικής το καλοκαίρι του 2003. Βασικές αρμοδιότητες της νέας υπηρεσίας λέγεται ότι θα είναι:

1. Να συντονίζει την επιχειρησιακή συνεργασία των «25» για τον έλεγχο των κοινοτικών συνόρων.

2. Να συντονίζει τις ενέργειες των κρατών-μελών για την ομαδική απέλαση των οικονομικών μεταναστών ή πολιτικών προσφύγων, που συλλαμβάνονται στα κράτη-μέλη.

3. Να συνδράμει τα κράτη-μέλη, που έχουν ανάγκη τεχνικής ενίσχυσης για τη διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

4. Να αναλάβει τη διοργάνωση σεμιναρίων για τη συμπληρωματική εκπαίδευση της μεθοριακής Αστυνομίας και του διοικητικού προσωπικού.

Η υπηρεσία αναμένεται να λειτουργήσει το αργότερο αρχές του 2005, με προσωπικό 30 ατόμων και προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ το 2005 και 10 εκατ. ευρώ το 2006. Ακόμα παραμένει αδιευκρίνιστο αν ταυτίζεται με τους διαβόητους «Αξιωματικούς Συνδέσμων Μετανάστευσης» (ΑΣΜ) ή πρόκειται για νέο, συμπληρωματικό όπλο της αντίδρασης. Οι ΑΣΜ ως μέτρο προκρίθηκαν μετά από εισήγηση της ελληνικής κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Σεβίλης (2002), να δημιουργηθεί αυτό το δίκτυο άμεσα, για τη θέσπιση «συντονισμένης και ολοκληρωμένης διαχείρισης της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων».

Κατά τα κοινοτικά κείμενα, οι ΑΣΜ προβλέπεται να «ανταλλάσσουν πληροφορίες και πρακτικές εμπειρίες». Τα καθήκοντά τους είναι κατά βάση τριών ειδών: «1) Συμβολή στην πρόληψη της λαθρομετανάστευσης και καταπολέμηση αυτού του φαινομένου. 2) Βοήθεια για την επιστροφή των λαθρομεταναστών. 3) Συμβολή στη διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης».

Προσωρινά παραμένει αδιευκρίνιστο αν οι ΑΣΜ θα προέρχονται από το Στράτευμα ή την Αστυνομία. Σε κάθε περίπτωση, έχουν ήδη αποφασίσει τη σύσταση δύο θαλάσσιων κέντρων (σε Ελλάδα και Ισπανία), που θα αναλάβουν περιπολίες στη Μεσόγειο προς αναζήτηση «λαθρομεταναστών». Επίσης, το χερσαίο κέντρο στη Γερμανία και το αεροπορικό στην Ιταλία. Μάλιστα, η ιταλική προεδρία της ΕΕ έχει προτείνει τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης σε Μάλτα και Κύπρο.

Αλλη μια παράμετρος: Οι Βρυξέλλες αποφάσισαν από το 2005 τα ταξιδιωτικά έγγραφα των υπηκόων τρίτων χωρών (βίζες και άδειες παραμονής) να εκδίδονται με δύο (σε πρώτη φάση) βιομετρικά δεδομένα: Τα δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου και την ψηφιακή φωτογραφία του. Θα ακολουθήσουν η ίριδα του ματιού, η ομάδα αίματος, ακόμη και το DNA του κατόχου. Πρόκειται για το διαβόητο ηλεκτρονικό φακέλωμα, καθώς οι προαναφερόμενες πληροφορίες θα αποθηκεύονται σε μικροτσίπ επικολλημένο στη βίζα και θα διασταυρώνονται με όσες άλλες έχουν αποθηκευμένες οι αρχές σε βάσεις δεδομένων. Οι έλεγχοι θα γίνονται στα σημεία εισόδου στην ΕΕ και σε μπλόκα στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Τέλος, οι κρατούντες αποφάσισαν να υιοθετήσουν κοινό κατάλογο «ασφαλών χωρών καταγωγής». Στους πρόσφυγες από τις εκτός καταλόγου χώρες θα συμπεριφέρονται αναλόγως...

Δεν είναι καθόλου τυχαία, λοιπόν, η τοποθέτηση πριν μερικές μέρες του Ιρλανδού πρωθυπουργού, B. Ahern, ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, όπου περιγράφοντας το πρόγραμμα της ιρλανδικής προεδρίας και αναφερόμενος στην «ασφάλεια της Ενωσης» υποστήριξε: «Δε θα πρέπει να επιτραπεί σε παράνομα στοιχεία να χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους τις ελευθερίες που απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες. Για τον λόγο αυτό η ιρλανδική προεδρία θα καταπιαστεί τους επόμενους μήνες με θέματα που άπτονται του ασύλου και της μετανάστευσης, ενώ θα προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών δικαστικών και αστυνομικών αρχών με στόχο την καταπολέμηση των ναρκωτικών, του οργανωμένου εγκλήματος και της λαθρομετανάστευσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ