Σάββατο 17 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΤΑΚΗΣ
Κυνική ομολογία της υπερεκμετάλλευσης των μεταναστών

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ σε σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο

«Τα κείμενα ομολογούν κυνικά ότι οι μετανάστες είναι χρήσιμοι ως μέσο αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος της ΕΕ, κάλυψης των αναγκών σε ανειδίκευτη κυρίως εργασία και υλοποίησης των στόχων της Λισαβόνας», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Πατάκης, κατά τη συνεδρίαση της Ευρωβουλής, την περασμένη Τετάρτη, για ζητήματα ένταξης και απασχόλησης των μεταναστών, αποκαλύπτοντας ότι όλες οι σχετικές μεθοδεύσεις στοχεύουν στην υπερεκμετάλλευση των μεταναστών.

Η συζήτηση έγινε με βάση την έκθεση του ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Κλοντ Μοράες για την ένταξη και την απασχόληση των μεταναστών, που έχει ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Σώματος. Η συγκεκριμένη πρόταση ζητά «η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών να αποτελέσει τμήμα ενός συνολικού πλαισίου που θα λαμβάνει υπόψη του τα οφέλη της μετανάστευσης για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη». Σύμφωνα με τον προσανατολισμό που υιοθετεί η ΕΕ, ο χειρισμός των μεταναστευτικών θεμάτων πρέπει να συνδέεται με τη μεταρρύθμιση του υπάρχοντος συστήματος παροχής ασύλου και τη θέσπιση μέτρων για την αντιμετώπιση της παράνομης εισροής πολιτών τρίτων χωρών στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Γ. Πατάκης διασαφήνισε κατ' αρχήν ότι η συζήτηση αφορά ουσιαστικά τους ελάχιστους μετανάστες που κατορθώνουν να περάσουν τον έλεγχο των συνοροφυλάκων, το ηλεκτρονικό φακέλωμα που πλέον περιλαμβάνει ακόμα και βιομετρικά δεδομένα, που όταν μπαίνουν σε μια χώρα ξημεροβραδιάζονται σε ατέλειωτες ουρές προκειμένου να εξασφαλίσουν άδεια εργασίας και διαμονής. Ακόμα και για αυτούς τους ελάχιστους, οι προϋποθέσεις, όπως τα 300 ένσημα, είναι απαγορευτικές. «Αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνουν παράνομοι άνθρωποι που βρίσκονται 10, 20 ακόμα και 30 χρόνια στην Ελλάδα. Είναι φανερό ότι η κυρίαρχη τάξη θέλει παράνομους τους μετανάστες για να τους έχει σε φυσική και ψυχολογική ομηρία», υπογράμμισε.

«Ο πραγματικός στόχος είναι η υπερεκμετάλλευση της εργασίας των μεταναστών, έτσι ώστε να περάσουν ευκολότερα στην εργατική τάξη των χωρών της ΕΕ οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η συνολική συμπίεση του εργατικού κόστους προς όφελος των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και η διευκόλυνση αποδοχής από τους λαούς των κατασταλτικών μέτρων στο όνομα της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης», κατέληξε ο ευρωβουλευτής, εξηγώντας την καταψήφιση της πρότασης από το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ