Σάββατο 17 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Με στόχο την ενίσχυση της δικομματικής πόλωσης

Με νέο μπαράζ δημοσκοπήσεων, που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας στις εφημερίδες «Τα Νέα» και «Ελευθεροτυπία», επιχειρείται η ενίσχυση της δικομματικής πόλωσης, προσδίδοντας στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση δημοψηφισμιακό χαρακτήρα, όπου οι ψηφοφόροι θα κληθούν να απαντήσουν στο ψευτοδίλημμα «Γ. Παπανδρέου ή Κ. Καραμανλής;». Προφανής στόχος δεν είναι τόσο η καταγραφή των προθέσεων του εκλογικού σώματος αλλά μέσω αυτής, η δημιουργία εντυπώσεων που θα επηρεάσουν τους ψηφοφόρους και το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Η δημοσκόπηση της «Metron Analysis», που διενεργήθηκε για λογαριασμό των «Νέων», το διάστημα 10 έως 14 Γενάρη, σε δείγμα 1.416 ατόμων, καταγράφει προβάδισμα 2,5% της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, η ΝΔ παίρνει ποσοστό 40,1%, το ΠΑΣΟΚ 37,6%, το ΚΚΕ 4,9%, ο Συνασπισμός 2,2%, το ΔΗΚΚΙ 1%, το ΛΑΟΣ 1%, άλλο κόμμα 0,8%, Λευκό και Ακυρο 2,6% ενώ αναποφάσιστοι 4,8% και αυτοί που δεν απαντούν είναι 5%.

Οσον αφορά στο ερώτημα «ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές», δηλαδή η παράσταση νίκης, υπέρ του κυβερνώντος κόμματος απαντά το 38,1% και υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 45%. Σημειώνεται ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ανέρχεται σε 6,9 μονάδες, υπέρ της ΝΔ, ενώ πριν τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ η διαφορά ήταν κοντά στις 30 μονάδες. Στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό;», ο Γ. Παπανδρέου προηγείται του Κ. Καραμανλή κατά 5,2 μονάδες, συγκεντρώνοντας ποσοστό 46,9% έναντι 41,7%.

Η άλλη δημοσκόπηση είναι της εταιρίας «Opinion» και διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Ελευθεροτυπίας» το διάστημα 8 έως 14 Γενάρη, σε δείγμα 1.601 ατόμων. Σε αυτή καταγράφεται επίσης προβάδισμα της ΝΔ με υπεροχή 3%. Συγκεκριμένα στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ παίρνει 37%, η ΝΔ 40%, το ΚΚΕ 4,9%, ο ΣΥΝ 2,8, ΔΗΚΚΙ 1,6%, ΛΑΟΣ 1,7% και ως αδιευκρίνιστη ψήφος (άλλο κόμμα, Ακυρο, Λευκό, Αποχή) καταγράφεται το 11,9%.

Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 4,5 μονάδες. Ειδικότερα, ΝΔ απαντά το 45,6% των ερωτηθέντων, ΠΑΣΟΚ το 41,1%, «κανένα από τα δύο» το 2,6% και «Δεν ξέρω / Δεν απαντώ» το 10,6%. Στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό;», ο Γ. Παπανδρέου προηγείται του Κ. Καραμανλή κατά 4,1 μονάδες, συγκεντρώνοντας ποσοστό 45,7% έναντι 41,6%.

Να σημειωθεί ότι τα περιθώρια δειγματοληπτικού σφάλματος για την πρόθεση ψήφου ως προς τα δύο μεγάλα κόμματα είναι ±2,4.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων ακολούθησε μπαράζ αντιδράσεων και δηλώσεων αισιοδοξίας τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ.

Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «υπάρχει ένας αέρας ελπίδας και αισιοδοξίας». Και συμπλήρωσε: «Εχει ξαναβρεί ο πολίτης το αίσθημα του ενδιαφέροντος με την πολιτική, της συμμετοχής, της αισιοδοξίας θα έλεγα, της αισιοδοξίας για τη χώρα». Ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας υποστήριξε ότι «η δημοσκόπηση αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία πραγματική πολιτική αλλαγή και όχι ένα επικοινωνιακό τρικ».

Από την πλευρά της ΝΔ ο Γ. Σουφλιάς υποστήριξε ότι οι δημοσκοπήσεις «επιβεβαιώνουν το ουσιαστικό προβάδισμα του κόμματος στην πρόθεση ψήφου, στην παράσταση νίκης και στις μετακινήσεις ψηφοφόρων μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ». Υπενθυμίζει ακόμα ότι «χρήσιμο είναι να θυμίσουμε ποια ήταν η εικόνα στην πρόθεση ψήφου κατά τις έρευνες των ίδιων εταιριών, την περίπου αντίστοιχη περίοδο πριν τις εκλογές του 2000. Και στις δύο έρευνες τότε προηγούνταν το ΠΑΣΟΚ. Η εικόνα δηλαδή το 2000 ήταν τελείως διαφορετική από τη σημερινή και ευνοϊκή για το ΠΑΣΟΚ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ