ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
Δικομματική υπόκλιση στο επιχειρηματικό κεφάλαιο

Τα νομοσχέδια της κυβέρνησης αλλά και το πρόγραμμα της ΝΔ αποτελούν «τρέχουσα πραγματικότητα», κατά την έκφραση του υπουργού Υγείας, Κ. Στεφανή

Το όνειδος της νοσηλείας στο ράντζο. Η κατάληξη των πολιτικών που ακολούθησαν μέχρι σήμερα και τα δύο κόμματα
Το όνειδος της νοσηλείας στο ράντζο. Η κατάληξη των πολιτικών που ακολούθησαν μέχρι σήμερα και τα δύο κόμματα
Ενα απ' τα μεγάλα λαϊκά θέματα που τέθηκε πρώτο στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου είναι οι υπηρεσίες Υγείας για τα λαϊκά στρώματα καθώς την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση προώθησε στη Βουλή τρία σχετικά νομοσχέδια ενώ η ΝΔ παρουσίασε το πρόγραμμά της για την Υγεία.

Πέρα απ' την επικοινωνιακή προεκλογική πρωτιά, τα δύο κόμματα επιχείρησαν να διασφαλίσουν την εύνοια του επιχειρηματικού κεφαλαίου που δρα στο χώρο της Υγείας και έσπευσαν μέσα από αντιγραφές να δηλώσουν την υπόκλισή τους σε αυτό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τον τελευταίο μήνα δύο φορές η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας και το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (το Ινστιτούτο των βιομηχάνων)εμφανίστηκαν με μελέτες για τις τάσεις της αγοράς στον τομέα της Υγείας.

Το ΙΟΒΕ επανέλαβε τη διαπίστωση ότι οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας αποτελούν το 44% των συνολικών δαπανών Υγείας ενώ οι ασφαλιστικές εταιρίες εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για ανάπτυξη των συμβολαίων Υγείας μέχρι και 82%.

Αυτή την προσδοκία έτρεξαν -διαγκωνιζόμενοι κιόλας - να ικανοποιήσουν τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ.

Τα νομοσχέδια

Δύο νομοσχέδια του υπουργείου Υγείας και ένα του υπουργείου Εργασίας υποτίθεται ότι δίνουν λύση στο πρόβλημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ρυθμίζουν τα θέματα των συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ.

Ούτε το ένα κάνουν ούτε το άλλο. Μετονομάζουν τα Πολυιατρεία του ΙΚΑ σε Κέντρα Υγείας αστικού τύπου και θεσμοθετούν - κατ' όνομα βέβαια - τον οικογενειακό ή προσωπικό γιατρό που - κατά βάση - δεν είναι τίποτε άλλο από συμβάσεις των ασφαλιστικών ταμείων με ιδιώτες γιατρούς.

Το πιο βασικό, όμως, είναι ότι με τα δύο αυτά νομοσχέδια επεκτείνεται η εμπορευματοποίηση και πριμοδοτείται η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Η επέκταση της εμπορευματοποίησης προωθείται με τη δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας να παρέχουν υπηρεσίες ΠΦΥ και «άλλοι φορείς που συνδέονται οργανωτικά ή λειτουργικά με τις υπηρεσίες του ΕΣΥ» - εκτός από «τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ και τα Περιφερειακά τους ιατρεία, τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ), που μετονομάζονται σε Κέντρα Υγείας του οικείου ΟΚΑ, τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ».

Οι «άλλοι φορείς» είναι τα ιδιωτικά Κέντρα Υγείας αστικού τύπου που ανακοινώθηκαν στις 22.10.2003 απ' τις ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας. Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας, με το νόμο 3209 της 24.12.2003, δίνει τη δυνατότητα (άρθρο 16) σε «κοινωφελή ιδρύματα του ΑΝ 2039/1939 που περιλαμβάνουν στους σκοπούς τους την παροχή ιατρικών υπηρεσιών προς το κοινό να ιδρύουν και λειτουργούν Μονάδες ΠΦΥ».

Στοιχείο της εμπορευματοποίησης αποτελεί και η δυνατότητα των ΟΚΑ να «συμβάλλονται μεταξύ τους για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους τους».

Η ασύστολη πριμοδότηση του επιχειρηματικού κεφαλαίου γίνεται μέσα απ' τη θεσμοθέτηση της διαδικασίας της πιστοποίησης των Κέντρων Υγείας, καθώς οι προϋποθέσεις που θέτει για την «ποιότητα έργου» είναι απαγορευτικές για τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας.

  • Με το δεύτερο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την εκπαίδευση των γιατρών καθιερώνονται οι εξετάσεις για την απόκτηση της ειδικότητας, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής
  • Τέλος, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τη ρύθμιση των εργασιακών θεμάτων των γιατρών του ΙΚΑ καταλήγει σε ένα άγριο χαράτσι σε βάρος των 5.500 συμβασιούχων γιατρών, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τις εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου για μια ερμαφρόδιτη τελικά απασχόληση.
Αγρια αγορά από ΝΔ

Την περασμένη Τετάρτη η ΝΔ παρουσίασε το πρόγραμμά της για την Υγεία.

Παρά τις περίτεχνες αναφορές στις λαϊκές ανάγκες και στις αφαιμάξεις στο λαϊκό εισόδημα για την ώρα της ανάγκης, δεν υπάρχει καμία αναφορά στη χρηματοδότηση των υπηρεσιών Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν αναφέρεται πουθενά η δημόσια και δωρεάν Υγεία. Με στόμφο τόσο ο Κ. Καραμανλής όσο και ο Γ. Σουφλιάς υποστήριξαν ότι τα νοσοκομεία πρέπει να «λειτουργούν ως αυτόνομες, ολοκληρωμένες επιχειρησιακές μονάδες» και μάλιστα με «νέου τύπου νοσήλιο, που θα προσεγγίζει το πραγματικό κόστος».

Ακολουθώντας κατά γράμμα την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ υποσχέθηκε «τη σύμβαση των κρατικών νοσοκομείων με ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς» με στόχο τα «δημόσια νοσοκομεία να γίνουν ανταγωνιστικά και να προσελκύσουν ασφαλισμένους αποκλειστικά ή επικουρικά και από τον ιδιωτικό τομέα».

Πρόκειται, δηλαδή, για την ολοκλήρωση της παράδοσης του τομέα της Υγείας στο επιχειρηματικό κεφάλαιο που άρχισε - σε θεσμικό επίπεδο - πριν εφτά χρόνια. Ο τότε υπουργός Υγείας, Κ. Γείτονας, είχε με το νόμο 2519/1997 (άρθρο 28) θεσπίσει τη δυνατότητα της σύναψης συμβάσεων των νοσοκομείων με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Στη συνέχεια ο τέως υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος με το νόμο 2889/2001 δίνει τη δυνατότητα στους διοικητές των νοσοκομείων να εκχωρούν το 20% των κλινών με «υψηλότερο ειδικό νοσήλιο». Μάλιστα, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες είχαν ξεκινήσει σε επίπεδο ΠεΣΥΠ και διοικητών νοσοκομείων συζητήσεις για τέτοιου είδους συμβάσεις που δεν καρποφόρησαν.

Ετσι ενόψει εκλογών οι ασφαλιστικές εταιρίες προσπαθούν να αναθερμάνουν το θέμα και να πάρουν εχέγγυα για το φιλέτο που διεκδικούν. Αυτό άλλωστε αποδεικνύουν οι διακομματικές αντιγραφές και η ταυτόχρονη υπόκλισή τους στο επιχειρηματικό κεφάλαιο.

Απ' αυτή λοιπόν την άποψη μπορεί να χαρακτηριστεί ειλικρινής η διαπίστωση του υπουργού Υγείας, Κ. Στεφανή, ότι το πρόγραμμα της ΝΔ «αποτελεί τρέχουσα πραγματικότητα»...

ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Περικοπές επιδομάτων με ... συμπαράσταση Παπανδρέου

«Στα χρόνια που πέρασαν, χωρίς άλλο, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη δημιουργία ενός κράτους πρόνοιας, μιας ουσιαστικής υποδομής σε όλη την επικράτεια για την υγεία και την κοινωνική προστασία».

Τα παραπάνω λόγια είναι απ' το χαιρετισμό του Γ. Παπανδρέου στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Πανελλήνιου Συλλόγου Νεφροπαθών στις 10.1.2004. Ηταν η πρώτη επιχείρηση του μελλοντικού αρχηγού του ΠΑΣΟΚ να δώσει το στίγμα κοινωνικής ευαισθησίας.

Βέβαια, εκείνο που συντελέστηκε τα προηγούμενα χρόνια ήταν η επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας και η διάλυση της Πρόνοιας ως τομέα άσκησης της κοινωνικής πολιτικής. Οι δυο ευαίσθητοι τομείς εκχωρούνται στην επιχειρηματική δραστηριότητα και επιχειρείται η κάλυψη των αναγκών με τις μη κυβερνητικές και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Η προώθηση αυτής της πολιτικής μεταφράζεται σε άγριες περικοπές των κονδυλίων για τους ασθενείς και τους αναπήρους. Δείγμα αυτής της πολιτικής αποτελούν οι περικοπές που επέβαλε δυο μέρες μετά η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής. Η νομαρχία είχε ζητήσει 312.936 ευρώ για τα επιδόματα διατροφής των νεφροπαθών και η κυβέρνηση περιέκοψε το κονδύλι κατά 41.936 ευρώ - μείωση 13,4%. Επίσης, η νομαρχία είχε ζητήσει 5.791.458 ευρώ συνολικά για τις δαπάνες Πρόνοιας αλλά η κυβέρνηση «έκοψε» 3.274.686,62 ευρώ - μείωση 56,5%!

Κατά τα άλλα, περίσσεψαν οι υποσχέσεις του μελλοντικού ηγέτη της «δημοκρατικής παράταξης»: «Θέλω να ξέρετε ότι εγώ προσωπικά θα σταθώ δίπλα σας και στη νέα πορεία που ξεκίνησα, όχι μόνο με την πατερναλιστική λογική, αλλά πιστεύοντας ότι έχετε δικαίωμα να ζήσετε ισότιμα με κάθε άλλον».

Αντί επιλόγου καταγράφουμε το στοιχείο ότι ο προϋπολογισμός της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής υπερψηφίστηκε απ' τις παρατάξεις που στηρίχτηκαν απ' τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ και καταψηφίστηκε απ' τη ΝΑΣ, την παράταξη που στηρίχτηκε απ' το ΚΚΕ.

Και ο μη «πατερναλιστικός τρόπος», κατά τον Γ. Παπανδρέου, είναι: «Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι φορείς - όπως αλλιώς μπορεί να λέγονται- της κοινωνίας, πρέπει όχι μόνο να είναι συνέταιροι και εταίροι στη διαμόρφωση της πολιτικής, αλλά, όπως έχω ζήσει και σε πολλές χώρες - όπως τη Σουηδία, τον Καναδά, με ανεπτυγμένα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας - ακόμη και στη διαχείριση των υπηρεσιών, πολλές φορές συμμετέχουν οι ίδιοι οι φορείς, τα ίδια τα άτομα που έχουν τις ιδιαιτερότητες, που έχουν την αναπηρία».

ΚΕΙΜΕΝΑ:

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ