ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Φλεβάρη 2004
Σελ. /32
Με «όπλο» την πτώση του δολαρίου!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μέχρι την περασμένη Τετάρτη τόσο οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όσο και οι οικονομικοί παράγοντες στις ΗΠΑ απέδιδαν την πτώση του δολαρίου στις... δυνάμεις της αγοράς.

Το Σάββατο 7 Φλεβάρη, ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Τζον Σνόου, στο περιθώριο της Συνόδου του G7 (του κύκλου των επτά πλουσιότερων κρατών του κόσμου), δήλωσε: «Δε σχολιάζω ποτέ το ζήτημα των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Το ισχυρό δολάριο είναι προς το εθνικό μας συμφέρον. Αλλά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες τις διαμορφώνουν καλύτερα οι ανοιχτές και ανταγωνιστικές αγορές».

Ολο αυτό το διάστημα το δολάριο συνέχισε την καθοδική του πορεία σε σχέση με το ευρώ. Στις 2 Φλεβάρη, η τιμή του ευρώ ήταν 1,2428 δολάρια και στις 11 Φλεβάρη είχε φτάσει στα 1,2828 δολάρια.

Ομως, την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρίνσπαν, καταθέτοντας στην επιτροπή της Γερουσίας δήλωσε: «... η νομισματική υποτίμηση που βιώνουμε τελευταία θα συμβάλει στο να συγκρατήσουμε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, καθώς οι ξένοι παραγωγοί θα εξάγουν λιγότερα στις ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα βελτιωθεί, καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα έχουν μεγαλύτερα εξαγωγικά κίνητρα».

Η δήλωση Γκρίνσπαν συνιστά ομολογία ότι η πορεία της πτώσης του δολαρίου δεν είναι αποτέλεσμα των αγορών, αλλά αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής.

Μπορεί, λοιπόν, με το ασθενές δολάριο να διευκολύνονται οι αμερικανικές εξαγωγές, από την άλλη με το ισχυρό ευρώ πλήττονται οι εξαγωγές των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, κυρίως των μεγάλων βιομηχανικών χωρών. Ηδη, οι εξαγωγές της Γερμανίας προς τις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο μετά τη Γαλλία, μειώθηκαν κατά 10% τους έντεκα μήνες μέχρι το Νοέμβρη του 2003. Ενα μέρος αυτών των απωλειών για τις γερμανικές βιομηχανίες καλύφθηκε από την αύξηση των γερμανικών εξαγωγών προς την Κίνα (κατά 26%) και τη Ρωσία (κατά 6,4%).

Οι εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συγκλίνουν στο ότι αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, δηλαδή η πτώση του δολαρίου σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ευρώ, τότε οι οικονομίες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα καθώς βρίσκονται στην ευαίσθητη φάση της ανάκαμψης μετά την ύφεση. Ηδη, την περασμένη Πέμπτη, ανακοινώθηκε από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας ότι η γερμανική οικονομία «αναπτύχθηκε με χαμηλότερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν καθώς οι εισαγωγές ήταν υψηλότερες από τις εξαγωγές, αποτέλεσμα της ισχυροποίησης του ευρώ έναντι του δολαρίου».

Τα παραπάνω δείχνουν ότι η ισοτιμία δολαρίου - ευρώ εξελίσσεται σε μέρος του οικονομικού - εμπορικού «πολέμου» μεταξύ ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ενωσης, απόδειξη των έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

«Coca Cola» υπό πίεση

«Θύμα» στις εμπορικές διενέξεις ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να είναι και η «Coca Cola». H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντατικοποίησε την έρευνα επί των καταγγελιών για τη μεγάλη αμερικανική πολυεθνική σχετικά με την παραβίαση των κανόνων του «ελεύθερου ανταγωνισμού».

Σημειώνεται ότι η «Coca Cola» ακολουθεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μια επιθετική πολιτική εξαγορών των ανταγωνιστών της στο τομέα παραγωγής αναψυκτικών, αλλά όχι μόνο σ' αυτόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «υπόθεση "Coca Cola"» απασχολεί την Κομισιόν εδώ και πέντε χρόνια και αρχικά η έρευνα γινόταν σε πέντε χώρες (Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, Δανία και Βρετανία). Τελικά, όμως, αποφασίστηκε να εντοπιστεί στις δύο πρώτες.

Ενα μόνο παράδειγμα του επεκτατισμού της «Coca Cola» στην Ευρώπη δίνουν οι κινήσεις της στον τομέα του εμφιαλωμένου νερού. Πριν λίγες μέρες, στις 29 του Γενάρη, ανακοινώθηκε η εξαγορά της μεγαλύτερης κροατικής εταιρίας του κλάδου, ενώ ο ευρωπαϊκός κλάδος της «Coca Cola» έχει δηλώσει ότι παρόμοιες κινήσεις κάνει στην Αυστρία, στη Ρουμανία, στην Πολωνία, στην Ελβετία και την Ελλάδα.

Προφανώς, οι δραστηριότητες της «Coca Cola» στην Ευρώπη προκαλεί τις αντιδράσεις των ανταγωνιστών της, όπως της «Pepsico» και της «Nestle». H Κομισιόν λοιπόν παρεμβαίνει για να σώσει τα προσχήματα και να στείλει ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία επιμένει να «προστατεύει» τις αμερικανικές εταιρίες με δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Εξάλλου, πριν από λίγους μήνες, η Κομισιόν είχε ασχοληθεί και με τη γνωστή εταιρία λογισμικού «Microsoft», η οποία κατηγορήθηκε για παραβίαση των κανόνων του «ανταγωνισμού» αφού η εταιρία του Μπιλ Γκέιτζ αξιοποιεί τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά για να εκτοπίσει τα προϊόντα των ανταγωνιστών της.

ΓΑΛΛΙΑ Με ρυθμό 0,2% αναπτύχθηκε, το 2003, η υπ' αριθμόν δύο οικονομία της ευρωζώνης, η γαλλική, ενώ συνέχισε τη βραδεία ανάκαμψή της και κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2003. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee, η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε πέρυσι με ρυθμό 0,2% σε σχέση με το 2002.

ΗΠΑ Στις 363.000, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, ανήλθαν τη βδομάδα μέχρι τις 7 του Φλεβάρη οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ έναντι 357.000 - βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων το αμέσως προηγούμενο εφταήμερο. Οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση των εν λόγω αιτήσεων στις 345.000.

ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ μείωση εμφάνισαν το Γενάρη οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ. Οπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι εν λόγω πωλήσεις μειώθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 0,3%, στα 322,87 δισ. δολ. Πρόκειται για την πρώτη μείωση από το Σεπτέμβρη του 2003.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ προσφορά, η οποία υπερβαίνει τα 54 δισ. δολάρια σε μετοχές, κατέθεσε η «Comcast» για την εξαγορά της «Walt Disney», σε μια συμφωνία που φέρει κάτω από την ίδια στέγη τη μεγαλύτερη εταιρία καλωδιακών δικτύων στις ΗΠΑ με μια από τις πιο ιστορικές εταιρίες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με θρυλικά κινηματογραφικά στούντιο και φημισμένα θεματικά πάρκα ψυχαγωγίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ