ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ
Αγρότες μερικής απασχόλησης!

Υποπτα «μαγειρέματα» και μεθοδεύσεις σε βάρος της αγροτιάς, προβλέπονται σε σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης της κυβέρνησης

Μετά τους όρους, «ανάπτυξη της υπαίθρου» και «πολυλειτουργικότητα στη γεωργία», που στην πράξη σημαίνουν συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και των απασχολουμένων στον αγροτικό τομέα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «ξεφουρνίσει» κι ένα νέο πρωτάκουστο όρο για τους αγρότες: «Γεωργός μερικής απασχόλησης»! Και βέβαια μπορεί να ξενίζει ως όρος, στην πραγματικότητα όμως αποτελεί κωδικοποίηση του νέου περιεχομένου της έννοιας «σύγχρονος αγρότης», όπως την αντιλαμβάνονται οι κυβερνώντες και η ΕΕ, στα πλαίσια των αντιδραστικών αντιαγροτικών αναδιαρθρώσεων και της νέας ΚΑΠ.

Σε ένα σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, για τις νέες πρόωρες συντάξεις, που σχεδιάζεται να γίνει πράξη μετά τις βουλευτικές εκλογές, ορίζεται πως: «Γεωργός μερικής απασχόλησης, νοείται το φυσικό πρόσωπο το οποίο έχει κύριο ταμείο ασφάλισης τον ΟΓΑ και αντλεί τουλάχιστον το 25% του συνολικού του εισοδήματος από τις δραστηριότητες της γεωργικής του εκμετάλλευσης». Μέχρι τώρα υπήρχαν δύο κατηγορίες, δηλαδή κατά οι κύριο επάγγελμα αγρότες και οι μη κατά κύριο επάγγελμα. Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες έπρεπε να έχουν τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός τους, από τη γεωργία. Τώρα φαίνεται πως τα πράγμα «εκσυγχρονίζεται» και προφανώς γίνονται και οι αγρότες «απασχολήσιμοι», όπως συμβαίνει και με τους εργαζόμενους.

Πάντως, αν ο νέος αυτός όρος, που μέχρι τώρα κυβέρνηση και ΕΕ δεν έχουν διαλαλήσει επισήμως, γίνει τελικά πράξη, φαίνεται πως ξημερώνουν ακόμα χειρότερες μέρες για τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας. Δε θα θεωρούνται πλέον αγρότες, αλλά θα είναι αγρότες μερικής απασχόλησης! Μπορεί και να είναι λίγο αγρότες και μαζί και εργάτες γης και ολίγο... ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, αν έχουν να πληρώσουν. Μπορεί, επίσης, να είναι άνεργοι και ξεκληρισμένοι αγρότες, αλλά θα υπάγονται θεωρητικώς, πάλι στον ΟΓΑ. Το ζήτημα όμως είναι, πως σχεδιάζονται νέες πιο αρνητικές συνθήκες και όροι για τους μικρομεσαίους αγρότες, ανεξάρτητα από το πόσο σύντομα θα τεθεί τελικά σε εφαρμογή ο όρος «γεωργός μερικής απασχόλησης». Αν κι όπως φαίνεται θα τεθεί πολύ σύντομα σε εφαρμογή. Και με βάση τη νέα ολέθρια ΚΑΠ και τις νέες εισοδηματικές ενισχύσεις - επιδόματα ανεργίας και συρρίκνωσης του αριθμού των μικρομεσαίων αγροτών, καθώς και της αγροτικής παραγωγής, ο όρος «γεωργός μερικής απασχόλησης» πάει γάντι...

Στην προκειμένη περίπτωση, ο ομολογουμένως νέος αυτός όρος που σε κάθε περίπτωση περιέχει και ουσία, έρχεται να «δέσει» και με τα άλλα «κόλπα» για την καταβολή των καινούριων πρόωρων συντάξεων σε αγρότες. Οπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, στο σχέδιο της συγκεκριμένης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, προβλέπεται, εκτός των άλλων, ο «διάδοχος» του αγρότη που αποσύρεται με πρόωρη σύνταξη, να είναι και μη γεωργός, να είναι ακόμα και εταιρία! Κι όπως λέγεται, το δέλεαρ για αυτές τις νέες πρόωρες συντάξεις, θα είναι μια φαινομενικά ελκυστική σύνταξη. Κατά τα φαινόμενα η ΕΕ, ανεβάζει το «τυράκι», για να εγκαταλείψουν οι αγρότες τα χωράφια τους... Κι επ' αυτού δε φαίνεται να διαφωνούν καθόλου, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε κι η ΝΔ!


Κ.Δ.

Παλιά και νέα τζάκια καρπώνονται τον πλούτο

Περίπου 25.000 οικογένειες κατέχουν περιουσιακά στοιχεία ύψους 45 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 30% του ΑΕΠ!

Στις τσέπες ελάχιστων οικογενειών καταλήγει μεγάλη μάζα του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι της χώρας. Η κατάσταση αυτή που διασφαλίστηκε με την πολιτική των διαφόρων κυβερνήσεων, και ιδιαίτερα των κυβερνήσεων Σημίτη, σε όφελος των νέων και παλιών τζακιών, προκύπτει από ειδική έρευνα της τράπεζας «Eurobank» (όμιλος Λάτση).

Από τα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας, προκύπτουν μεταξύ άλλων ότι η περιούσια 25.000 οικογενειών φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 45 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό, αντιπροσωπεύει το 30% του ετήσιου ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) της Ελλάδας.

Αποκαλυπτικά είναι επίσης τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, σύμφωνα με τα οποία ο συγκεκριμένος τραπεζικός όμιλος του Λάτση, διαχειρίζεται το ποσό των 4 δισ. ευρώ, το οποίο προέρχεται από 5.000 τέτοιους μεγαλοπελάτες...

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Τώρα θυμήθηκαν την κυριακάτικη αργία

Δήλωση - σχόλιο του προέδρου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, για τη στάση του ΣΕΣΜΕ

Ακόμα και την παρέμβαση - αντίδραση της... Εκκλησίας έφτασαν να ζητήσουν οι ιδιοκτήτες των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ), για την υπεράσπιση, λέει, της κυριακάτικης αργίας. Είναι φανερό ότι οι μεγαλοεργοδότες του εμπορίου, που «βγάζουν σπυράκια» μπροστά σε κάθε ιδέα προάσπισης των κατακτήσεων των εργαζομένων, βλέπουν τώρα, μέσα από τη νομοθετική ρύθμιση για την ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων μέσα σε αθλητικούς χώρους, να απειλούνται τα συμφέροντά τους από άλλους μεγαλύτερους «καρχαρίες», αυτούς των πολυεθνικών εμπορικών μεγαθηρίων. Είναι αυτονόητο ότι παρόμοιες αρνητικές προσεγγίσεις των μεγαλέμπορων για τα θέματα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, κάθε άλλο παρά τους αποενοχοποιούν από τις μεθοδεύσεις που ακολούθησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και οι οποίες οδήγησαν στην ανατροπή του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και στη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων, ούτε μπορεί να σημαίνουν κάποια προσέγγιση με τις θέσεις των εργαζομένων και των μικρών - αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, που διεκδικούν ανθρώπινο ωράριο λειτουργίας της αγοράς όλη την εβδομάδα, πλήρη απασχόληση και προάσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Σ' αυτή την περίπτωση πάνε χέρι - χέρι με την κυβέρνηση και τους «πολυεθνικούς» συναδέλφους τους, έτσι που όλοι μαζί έχουν βάλει πλώρη για την ένταση της εκμετάλλευσης και το ξήλωμα των εργασιακών κεκτημένων.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΣΕΣΜΕ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Π. Βαμβακάς τόνισε: «Η θέση του ΣΕΣΜΕ για την περιφρούρηση της Κυριακής αργίας έρχεται να επαληθεύσει τις θέσεις των εργαζομένων για την υπεράσπισή της και τον αγώνα που έχουν διεξάγει την τελευταία δεκαετία. Αλλά και αυτή η θέση δεν αλλάζει το γεγονός ότι ταυτίζεται με την πολιτική αυτών των πολυεθνικών και ντόπιων μεγαλοεταιριών που θέλουν τον εργαζόμενο ωρομίσθιο, μερικώς απασχολούμενο και γενικότερα εκμεταλλευόμενο για να αισχροκερδούν οι πολυεθνικές. Η θέση των εργαζομένων για τρία απογεύματα κλειστά την εβδομάδα, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, τριανταπεντάωρο - εφτάωρο - πενθήμερο είναι εκείνες οι θέσεις, που και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργούν οι πολυεθνικές ανακόπτει και δίνουν προοπτικές για το σύνολο του εμπορίου».

ΑΡΤΟΠΟΙΟΙ
Καμία συμφωνία για την τιμή του ψωμιού

Καμία συμφωνία δεν έκανε η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας για το ύψος του ποσοστού αύξησης της τιμής του ψωμιού. Αυτό δήλωσαν χτες οι εκπρόσωποι των αρτοποιών μετά τη σύντομη συνάντησή τους με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Κ. Κουλούρη.

Με τη δήλωση αυτή, οι εκπρόσωποι των αρτοποιών διέψευσαν δημόσια τον Κ. Κουλούρη, που σε όλο το προηγούμενο διάστημα δήλωνε πως κατάφερε να πετύχει «συμφωνία» με τον κλάδο για ανατιμήσεις στο ψωμί μέχρι το ύψος του πληθωρισμού. Οπως διευκρίνισαν μάλιστα οι αρτοποιοί, το ύψος των ανατιμήσεων θα καθοριστεί από τον κάθε βιοτέχνη ανάλογα με την εξέλιξη του κόστους του.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι οι πρώτες ανατιμήσεις στο ψωμί ήδη έχουν επιβληθεί σε μια σειρά αρτοποιεία και αναμένεται να γενικευτούν το επόμενο διάστημα, καθώς γενικεύονται οι ανατιμήσεις που επιβάλλουν στα άλευρα οι αλευροβιομήχανοι και κινούνται μεταξύ 10% και 20%.

Σα γέρικο άλογο

Τα «ανταγωνιστικά συμφέροντα» φωτογράφισε ο μέχρι προχθές διευθύνων σύμβουλος των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ), ως αιτία για την απομάκρυνσή του από τη διοίκηση του Ομίλου. Αν και ο Αθ. Καραχάλιος, επισήμως, δήλωσε ότι «αποχωρώ για προσωπικούς λόγους και κυρίως υγείας», ουδείς μπορεί να πιστέψει ότι όντως κάτι τέτοιο συμβαίνει, καθώς πληθαίνουν οι - για την ώρα - φήμες, που ίσως σύντομα επιβεβαιωθούν, ότι πίσω από αυτήν την ιστορία βρίσκονται «ανταγωνιστικά συμφέροντα».

Το ερώτημα, βέβαια, που τίθεται είναι εύλογο: Τι προέκυψε, ώστε αυτά τα συμφέροντα (όποιας φύσεως κι αν είναι) να αξιώσουν και να πετύχουν την καρατόμησή του, δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του; Οι στόχοι, για τους οποίους ο Αθ. Καραχάλιος διορίστηκε στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου, έχουν υλοποιηθεί. Ηταν ο πρωτεργάτης για να απορροφηθεί η «Πετρόλα», ώστε σήμερα ο Λάτσης να κατέχει το 25% του Ομίλου. Ποιος ξεχνάει πως όταν οι εργαζόμενοι απεργούσαν κατά της παράδοσης των ΕΛΠΕ στον Λάτση, τους έστελνε στα δικαστήρια, απειλώντας με πρόστιμα; Προώθησε την αλλαγή του καθεστώτος του προσωπικού ασφαλείας, ώστε στις απεργίες να μη σταματά η λειτουργία των διυλιστηρίων! Κατήγγειλε τους εργαζόμενους πως εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των ανταγωνιστών των ΕΛΠΕ!

Ετσι ο Αθ. Καραχάλιος λειτούργησε ως μοχλός για τη λήψη σειράς μέτρων, ώστε, όταν αναλάβει επισήμως τη διοίκηση των ΕΛΠΕ ο Λάτσης, το πεδίο να είναι καθαρό. Σε ανύποπτο χρόνο, είχε πει πως δέχτηκε το διορισμό του στη συγκεκριμένη θέση από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, με την προϋπόθεση ότι θα επιτρεπόταν να επεκτείνει τον Ομιλο. Αυτό, όμως, που πέτυχε ήταν «να βάλει πόδι» στα ΕΛΠΕ ο Λάτσης. Και αφού έκανε τη «βρώμικη δουλιά», ο Λάτσης απαίτησε, από τους ίδιους που τον διόρισαν, την αποπομπή του...


Σ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ