Τετάρτη 21 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ
Αγρότες μερικής απασχόλησης!

Υποπτα «μαγειρέματα» και μεθοδεύσεις σε βάρος της αγροτιάς, προβλέπονται σε σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης της κυβέρνησης

Μετά τους όρους, «ανάπτυξη της υπαίθρου» και «πολυλειτουργικότητα στη γεωργία», που στην πράξη σημαίνουν συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και των απασχολουμένων στον αγροτικό τομέα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «ξεφουρνίσει» κι ένα νέο πρωτάκουστο όρο για τους αγρότες: «Γεωργός μερικής απασχόλησης»! Και βέβαια μπορεί να ξενίζει ως όρος, στην πραγματικότητα όμως αποτελεί κωδικοποίηση του νέου περιεχομένου της έννοιας «σύγχρονος αγρότης», όπως την αντιλαμβάνονται οι κυβερνώντες και η ΕΕ, στα πλαίσια των αντιδραστικών αντιαγροτικών αναδιαρθρώσεων και της νέας ΚΑΠ.

Σε ένα σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, για τις νέες πρόωρες συντάξεις, που σχεδιάζεται να γίνει πράξη μετά τις βουλευτικές εκλογές, ορίζεται πως: «Γεωργός μερικής απασχόλησης, νοείται το φυσικό πρόσωπο το οποίο έχει κύριο ταμείο ασφάλισης τον ΟΓΑ και αντλεί τουλάχιστον το 25% του συνολικού του εισοδήματος από τις δραστηριότητες της γεωργικής του εκμετάλλευσης». Μέχρι τώρα υπήρχαν δύο κατηγορίες, δηλαδή κατά οι κύριο επάγγελμα αγρότες και οι μη κατά κύριο επάγγελμα. Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες έπρεπε να έχουν τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός τους, από τη γεωργία. Τώρα φαίνεται πως τα πράγμα «εκσυγχρονίζεται» και προφανώς γίνονται και οι αγρότες «απασχολήσιμοι», όπως συμβαίνει και με τους εργαζόμενους.

Πάντως, αν ο νέος αυτός όρος, που μέχρι τώρα κυβέρνηση και ΕΕ δεν έχουν διαλαλήσει επισήμως, γίνει τελικά πράξη, φαίνεται πως ξημερώνουν ακόμα χειρότερες μέρες για τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας. Δε θα θεωρούνται πλέον αγρότες, αλλά θα είναι αγρότες μερικής απασχόλησης! Μπορεί και να είναι λίγο αγρότες και μαζί και εργάτες γης και ολίγο... ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, αν έχουν να πληρώσουν. Μπορεί, επίσης, να είναι άνεργοι και ξεκληρισμένοι αγρότες, αλλά θα υπάγονται θεωρητικώς, πάλι στον ΟΓΑ. Το ζήτημα όμως είναι, πως σχεδιάζονται νέες πιο αρνητικές συνθήκες και όροι για τους μικρομεσαίους αγρότες, ανεξάρτητα από το πόσο σύντομα θα τεθεί τελικά σε εφαρμογή ο όρος «γεωργός μερικής απασχόλησης». Αν κι όπως φαίνεται θα τεθεί πολύ σύντομα σε εφαρμογή. Και με βάση τη νέα ολέθρια ΚΑΠ και τις νέες εισοδηματικές ενισχύσεις - επιδόματα ανεργίας και συρρίκνωσης του αριθμού των μικρομεσαίων αγροτών, καθώς και της αγροτικής παραγωγής, ο όρος «γεωργός μερικής απασχόλησης» πάει γάντι...

Στην προκειμένη περίπτωση, ο ομολογουμένως νέος αυτός όρος που σε κάθε περίπτωση περιέχει και ουσία, έρχεται να «δέσει» και με τα άλλα «κόλπα» για την καταβολή των καινούριων πρόωρων συντάξεων σε αγρότες. Οπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, στο σχέδιο της συγκεκριμένης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, προβλέπεται, εκτός των άλλων, ο «διάδοχος» του αγρότη που αποσύρεται με πρόωρη σύνταξη, να είναι και μη γεωργός, να είναι ακόμα και εταιρία! Κι όπως λέγεται, το δέλεαρ για αυτές τις νέες πρόωρες συντάξεις, θα είναι μια φαινομενικά ελκυστική σύνταξη. Κατά τα φαινόμενα η ΕΕ, ανεβάζει το «τυράκι», για να εγκαταλείψουν οι αγρότες τα χωράφια τους... Κι επ' αυτού δε φαίνεται να διαφωνούν καθόλου, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε κι η ΝΔ!


Κ.Δ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε εξέλιξη η αγωνιστική δράση της μικρομεσαίας αγροτιάς (2016-07-28 00:00:00.0)
Καραμπινάτα ψέματα σε βάρος της αγροτιάς (2015-10-24 00:00:00.0)
Τα νέα μέτρα (2015-07-19 00:00:00.0)
Μια άδικη Κοινή Υπουργική Απόφαση (2004-10-09 00:00:00.0)
Προτείνονται ...υποσχέσεις (2002-09-05 00:00:00.0)
«Πολύμετρη» προεκλογική κοροϊδία (2000-02-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ