Τετάρτη 21 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
Οι αγώνες τους απέδωσαν καρπούς

Η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε να ικανοποιήσει το αίτημά τους, για άμεση καταβολή του συνόλου της επιδότησης ελαιολάδου, χωρίς περικοπές. Ανακοίνωση της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ

ICON

Μια σημαντική νίκη, μετά από σκληρούς αγώνες, απέσπασαν οι ελαιοπαραγωγοί της Αιγιάλειας. Το κεντρικό τους αίτημα για άμεση καταβολή του συνόλου της επιδότησης του ελαιολάδου χωρίς περικοπές ικανοποιήθηκε. Κάτω από τον ενωμένο, συντονισμένο και αποφασιστικό αγώνα των αγροτών, η κυβέρνηση αναγκάστηκε τα ξημερώματα (εκείνη την ώρα οι αγρότες βρίσκονταν «οχυρωμένοι» στην Παναιγιάλειο Ενωση) να δηλώσει διά στόματος του υφυπουργού Γεωργίας Βαγγέλη Αργύρη ότι ικανοποιεί το δίκαιο αίτημά τους. Από το σύνολο της παραγωγής ελαιολάδου, που αγγίζει τους 10 χιλιάδες τόνους στην περιοχή, θα εξαιρεθεί μια ποσότητα 267 τόνων, καθώς υπερβαίνει τα 8,8 κιλά ανά δέντρο (θα υποβληθούν ενστάσεις). Βέβαια, όπως έγινε γνωστό, οι πληρωμές θα αρχίσουν από την ερχόμενη Δευτέρα. Κι όπως ειπώθηκε από εκπροσώπους των αγωνιζόμενων ελαιοπαραγωγών του Αιγίου, αν δε γίνει ό,τι ειπώθηκε από μεριάς κυβέρνησης, τότε από Δευτέρα, θα ξαναβγούν στους δρόμους.

Αφού λοιπόν η κυβέρνηση δεν κατάφερε να τους «πείσει» με το όργιο βίας και τρομοκρατίας, στο οποίο επιδόθηκε την τελευταία εβδομάδα (χρησιμοποιώντας ειδικές δυνάμεις των ΜΑΤ που χτύπησαν στο «ψαχνό» με κλομπ, χημικά και δακρυγόνα για να καταστείλει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις), τελικά υποχώρησε κάτω από το πείσμα, το πάθος και την αγωνιστική ενότητα που αντέταξαν οι αγρότες όλο αυτό το διάστημα.

Συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΥ στην Αχαΐα χαρακτήρισαν τη νίκη αυτή «σημαντική». Τα ίδια στελέχη υπογράμμιζαν την ανάγκη αγωνιστικής επαγρύπνησης, καθώς ο αντιαγροτικός χαρακτήρας της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι σε ισχύ και αυτός είναι τελικά που πρέπει να ανατραπεί.

Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στους αγωνιζόμενους αγρότες και καταγγέλλει τον αυταρχισμό, τη βία και την τρομοκρατία που επιστράτευσε η κυβέρνηση για να τους αντιμετωπίσει, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Στο Αίγιο αποκαλύφθηκε το δήθεν νέο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ και η "συμμετοχική δημοκρατία" του Γ. Παπανδρέου. Αποκαλύφθηκε πως οι προεκλογικές διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ είναι μόνο κόλπα, είναι αέρας κοπανιστός» και συμπλήρωσε: «Το ίδιο κάλπικες και ψηφοθηρικές είναι οι διακηρύξεις της ΝΔ, αφού μαζί με το ΠΑΣΟΚ έχουν ψηφίσει στην ΕΕ την ΚΑΠ και όλες τις αποφάσεις που μειώνουν το αγροτικό εισόδημα, κόβουν τις επιδοτήσεις, ξεκληρίζουν τους φτωχούς αγρότες».

Καταλήγοντας, η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και στις εκλογές του Μάρτη να κάνουν το βήμα, καταψηφίζοντας και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, υπερψηφίζοντας το ΚΚΕ.

Μαύρο στο δικομματισμό και στις όποιες τσόντες

Πανηγυρικό χαρακτήρα πήρε το χτεσινό συλλαλητήριο αλληλεγγύης και καταδίκης της κυβερνητικής τρομοκρατίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγροτών, εργατών και νεολαίων που συνέρευσαν στην πλατεία Αγίας Λαύρας στο Αίγιο.

Πλήθος εργατικών σωματείων, φορέων και συλλόγων με εκπροσώπους παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν. Την εκδήλωση άνοιξε με ένα σύντομο χαιρετισμό ο Θανάσης Χελάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου και στέλεχος της ΠΑΣΥ. Στη συνέχεια, ανέβηκε καταχειροκροτούμενος στο βήμα το μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ Βαγγέλης Μπούτας και τα συνθήματα έπεσαν βροχή «Αγρότη πολέμα σου πίνουνε το αίμα» και «Αγροτιά, εργατιά μια φωνή και μια γροθιά».

«Σας μεταφέρω τον αγωνιστικό χαιρετισμό των αγροτών της Θεσσαλίας» ήταν τα πρώτα λόγια του αγροτοσυνδικαλιστή και συνέχισε: «Οσοι αναζητούν την ενότητα, εδώ σε σας θα τη βρουν. Ετσι κερδίζονται οι μικροί και μεγάλοι αγώνες. Και επειδή είναι κοινή η μοίρα των αγροτών, των εργατών, των επαγγελματοβιοτεχνών, της νεολαίας, πρέπει να δυναμώσουμε το δικό μας μέτωπο ενάντια στην αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που μας ξεκληρίζει».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος για τα νέα δεινά που περιμένουν τη μικρομεσαία αγροτιά με την εφαρμογή της ΚΑΠ, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «στις 8 του Μάρτη έχουν έτοιμη την απόφαση της ΚΑΠ που θα ξεκληρίσει με πιο γοργούς ρυθμούς τους μικρομεσαίους αγρότες. Γι' αυτό στις 7 κοντά στο νου και η γνώση. Μαύρο στο δικομματισμό και τις όποιες τσόντες».

Καταλήγοντας ο Β. Μπούτας τόνισε πως «οι αγρότες με αγωνιστική ετοιμότητα και δυνατούς αγροτικούς συλλόγους πρέπει να προχωρήσουν σε πανελλαδικό συντονισμό για να ανατρέψουν αυτές τις αντιαγροτικές πολιτικές, που μόνο με τη βία και τα ΜΑΤ προσπαθούν να τις περάσουν, όταν ο λαός είναι ενωμένος. Μην τους εμπιστεύεστε, τα όπλα παραπόδα».

Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε με μαχητική διαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους του Αιγίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικά με την ΠΑΣΥ (2011-02-18 00:00:00.0)
Αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων (2005-10-25 00:00:00.0)
Το ΠΑΣΟΚ τους προπηλάκισε, η ΝΔ τους δικάζει (2004-12-16 00:00:00.0)
Μαχητικό συλλαλητήριο αγροτών (2004-04-23 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα (2004-01-14 00:00:00.0)
Αγωνιστικές συγκεντρώσεις ελαιοπαραγωγών (1998-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ