Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ
Μια άδικη Κοινή Υπουργική Απόφαση

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ

Την άρση της πρόσφατης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που «πετσοκόβει» τις συντάξεις από τις χήρες των αγροτών με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην εξαθλίωση οι γερόντισσες της υπαίθρου, ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Τ. Τσιόγκας, Ν. Γκατζής, Αγγ. Τζέκης και Π. Κοσιώνης.

Στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ, επισημαίνουν: «Στην πείνα και την εξαθλίωση οδηγεί τις χήρες των αγροτών, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης και απεβίωσαν πριν την ολοκλήρωσή του, η σχετική ΚΥΑ των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομίας και Οικονομικών. Και αυτό γιατί στη συγκεκριμένη ΚΥΑ η παράγραφος 3 ορίζει ότι και στην περίπτωση που απεβίωσαν οι ενταγμένοι στο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης αγρότες πριν συνταξιοδοτηθούν από τον ΟΓΑ, οι χήρες γυναίκες τους θα παίρνουν μειωμένη την προβλεπόμενη από το σχετικό πρόγραμμα αποζημίωση κατά το ποσό της εκάστοτε κατώτερης σύνταξης του ΟΓΑ από την ημερομηνία που οι αποβιώσαντες σύζυγοι θα συμπλήρωναν το 65ο έτος της ηλικίας τους. Η παραπάνω ΚΥΑ είναι κοινωνικά άδικη και πέρα για πέρα παράλογη επειδή συμψηφίζει τις υπαρκτές αποζημιώσεις της πρόωρης συνταξιοδότησης με τις ανύπαρκτες κατώτερες συντάξεις του ΟΓΑ των συζύγων, που είναι ανύπαρκτες επειδή οι συντάξεις αυτές ή μέρος τους δεν κληρονομούνται από τις συζύγους. Ο συμψηφισμός θα είχε λογική βάση όταν υπήρχαν στη ζωή και οι δικαιούχοι σύζυγοι με αποτέλεσμα οι κατώτερες συντάξεις του ΟΓΑ να αποτελούσαν υπαρκτό εισόδημα στις οικογένειες».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν επίσης ότι «η αναδρομική εφαρμογή της παραπάνω ΚΥΑ είναι και παράνομη επειδή αλλάζει μονομερώς και εκ των υστέρων τους όρους του προγράμματος σε βάρος των δικαιούχων αγροτισσών χωρίς να τους δίνει τη δυνατότητα να διακόψουν την ένταξή τους στο πρόγραμμα αλλά με βαριές ποινές τις εξαναγκάζει να το εφαρμόσουν μέχρι την προβλεπόμενη καταληχτική ημερομηνία. Αν ήταν εκ των προτέρων γνωστοί οι παραπάνω όροι, κανένας αγρότης δε θα εντασσόταν στο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης. Γι' αυτό όσοι εντάχθηκαν είναι παγιδευμένοι και καταδικασμένοι στην εξαθλίωση από τη μετέπειτα αλλαγή των όρων».

Τέλος οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς «τι ενέργειες θα κάνουν για να αλλάξει άμεσα η παραπάνω ΚΥΑ έτσι ώστε οι χήρες των αποβιωσάντων αγροτών που είχαν ενταχθεί στα προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης να παίρνουν ολόκληρη την αποζημίωση τουλάχιστον μέχρι τη συνταξιοδότησή τους από τον ΟΓΑ και από τότε και στο εξής να γίνεται ο συμψηφισμός της αποζημίωσης με την κατώτερη σύνταξη του ΟΓΑ που θα παίρνουν οι ίδιες;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ