Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Προτείνονται ... υποσχέσεις

Ξανά κυβερνητικό «παιχνίδι» με τις πρόωρες συντάξεις

Από τη μύγα... προεκλογικό ξίγκι κοροϊδίας επιχειρεί να βγάλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, ανακοινώνοντας χτες ότι επέρχονται «σημαντικές βελτιώσεις» στις ρυθμίσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2000-2006 που αφορούν στην πρόωρη συνταξιοδότηση των αγροτών, στις εξισωτικές αποζημιώσεις, στις δασώσεις γεωργικών γαιών και στα γεωργοπεριβαλλοντικά.

Με άλλα λόγια, ανακοινώθηκε η ίδια συνταγή δημιουργίας εντυπώσεων και καλλιέργειας ψευτοπροσδοκιών στους αγροτοκτηνοτρόφους, όπως συμβαίνει κάθε φορά που έρχονται εκλογές ή η κυβέρνηση στριμώχνεται από τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Ετσι, ανακοινώθηκε πως ζητείται έγκριση από την ΕΕ - πράγμα που αναμένεται να γίνει, αν γίνει, σε δύο μήνες περίπου, δηλαδή, μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές(!) - για απλοποίηση των προϋποθέσεων και των διαδικασιών ένταξης των δικαιούχων στα προαναφερόμενα προγράμματα. Για παράδειγμα, στην πρόωρη συνταξιοδότηση προτείνεται: Να αντικατασταθεί ο όρος «κατά κύριο επάγγελμα αγρότης» με τον όρο «αγρότης», όπου θα απαιτείται απλή βεβαίωση του ΟΓΑ ή του Αγροτικού Συλλόγου. Να μπορούν να εντάσσονται και οι κτηνοτρόφοι και να δίνεται η δυνατότητα ένταξης και σε ενδιαφερόμενους που δε διαθέτουν διάδοχη κατάσταση. Δηλαδή, να μην κάνουν πλέον μόνο μεταβίβαση ή ενοικίαση χωραφιών ή ποσοστώσεων σε νέους αγρότες. Αρκεί... να παρατήσουν την αγροτοκτηνοτροφική απασχόληση. Ανάμεσα σε άλλα, επίσης, προτείνεται να αυξηθεί η εξισωτική αποζημίωση, αλλά, ως γνωστόν, τα ποσά αυτά είναι «φιξαρισμένα» και δε συντρέχουν προϋποθέσεις αύξησής τους, εκτός κι αν μειωθούν οι δικαιούχοι...

Αυτό που επίσης φαίνεται είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει τη δική της αθέτηση των παρελθουσών υποσχέσεών της, με τρανταχτό παράδειγμα τις πρόωρες συντάξεις. Με βάση τις προγενέστερες εξαγγελίες έπρεπε να έχουν ήδη ενταχθεί 21.000 αγρότες και εντάχθηκαν 3.800 περίπου. Τώρα η κυβέρνηση ανοίγει την «γκάμα» των υποψηφίων για ρουσφετολογική και προεκλογική εξάρτηση, μια και είναι γνωστό πώς λειτουργούν και δίνονται σε μεγάλο βαθμό οι πρόωρες συντάξεις. Και η πολιτική φτώχειας και εξαθλίωσης, που επιφυλάσσουν στους αγρότες κυβέρνηση και ΕΕ, εξαναγκάζει σε πρόωρη «απόσυρση» όσους μικρομεσαίους αγρότες ξεπέρασαν τα 55 τους χρόνια, με δέλεαρ μια ψευτοσύνταξη, που δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγαλύτερη από το καθαρό εισόδημα που αποφέρει η δουλιά τους στα χωράφια. Κατά τ' άλλα η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη της υπαίθρου, αλλά αυτό που κάνει στην πράξη είναι να ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες και να συρρικνώνει συστηματικά την αγροτική παραγωγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ