Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΟΙΩΤΙΑ
Μαζικό αγροτικό συλλαλητήριο στη Λιβαδειά

Με 200 τρακτέρ και πολλά αγροτικά αυτοκίνητα μπήκαν στο κέντρο της πόλης και απέκλεισαν συμβολικά την εφορία

Υπόσχεση συνεχούς και ανυποχώρητου αγώνα μέχρι να δικαιωθούν και να κατοχυρώσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους να καλλιεργούν τη γη τους και να ζουν στα χωριά τους έδωσαν, χτες, εκατοντάδες αγρότες του Κωπαϊδικού κάμπου, στη Βοιωτία, που βλέπουν τους κόπους τους και τον ιδρώτα τους να γίνονται υπερκέρδη για τους λίγους κεφαλαιοκράτες και η παραγωγή τους να πηγαίνει «στράφι» εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που τους ξεκληρίζει με γρήγορους ρυθμούς.

Το αγωνιστικό ραντεβού των ξωμάχων της Βοιωτίας ήταν στις 11 το πρωί στον κόμβο του Αϊ-Γιάννη (διασταύρωση Ορχομενού και παλιάς Εθνικής οδού Λιβαδειάς-Λαμίας). Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, από νωρίς άρχισαν να βάζουν μπρος τις μηχανές και σε λίγο κατά ομάδες με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα ξεκίνησαν απ' τα χωριά τους. Στην πλειοψηφία τους βαμβακοπαραγωγοί (αφού στην Επαρχία Λιβαδειάς αποτελεί μονοκαλλιέργεια σχεδόν το βαμβάκι). Απ' το Σωληνάρι, το Διόνυσο, τον Υψηλάντη, τον Αγιο Γεώργιο, το Ρωμέικο κι άλλα χωριά της επαρχίας έκαναν την εμφάνισή τους 2 ώρες νωρίτερα στο σημείο συγκέντρωσης.

Μαζί τους φτάνουν λίγη ώρα αργότερα βαμβακοκαλλιεργητές, ντοματοπαραγωγοί, παραγωγοί πατάτας και κρεμμυδιών απ' τις πιο απομακρυσμένες περιοχές και την Επαρχία Θήβας. Η «μηχανική» ουρά όλο και μακραίνει. Την προκαθορισμένη ώρα το κομβόι με 200 τρακτέρ και πολλά αγροτικά αυτοκίνητα ξεκινάει για την πόλη της Λιβαδειάς, όπου φτάνει μετά από λίγο και «στρατοπεδεύει» έξω από τη Νομαρχία Βοιωτίας. Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής ανεβαίνει και συναντιέται με τον νομάρχη, Ν. Στάμο, που δεν τους αρνιέται τίποτα, αλλά δεν έχει κάνει και τίποτα μέχρι σήμερα γι' αυτούς (ακόμα και γι' αυτά που δηλώνει αρμόδιος, πάντα βρίσκεται ο «άλλος» που φταίει για το ότι, π.χ., αν δεν υπήρχαν οι βροχές, παραγωγή και άνθρωποι θα 'χαν «ψοφήσει» απ' τη δίψα). Από κει κι έπειτα οι αγρότες, συνεχίζοντας, πραγματοποίησαν αποκλεισμό της εφορίας από τις 11.30 το πρωί μέχρι τις 2 μ.μ. Παρέμειναν με τα μηχανήματά τους στον ίδιο χώρο μέχρι αργά το απόγευμα, απαιτώντας συνάντηση με τον γγ της Περιφέρειας Στερεάς.

Στο χτεσινό συλλαλητήριο παραβρέθηκαν στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών ο υποψήφιος νομάρχης με τη ΝΑΣ και νυν νομαρχιακός σύμβουλος, Λουκάς Λιάκος, και ο υποψήφιος δήμαρχος Λιβαδειάς της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης», Παναγιώτης Αρβανίτης.

Τα αιτήματα

Με τη χτεσινή μαζική και μαχητική κινητοποίησή τους, με την κλιμάκωση του αγώνα, σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους στην υπόλοιπη χώρα, οι αγρότες της Βοιωτίας διεκδικούν:

  • Την κατάργηση του αντιαγροτικού κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι
  • Την επιστροφή των κρατήσεων υπέρ ΕΛΓΑ επί των επιδοτήσεων από τους εκκοκκιστές, αφού δεν τις αποδίδουν
  • Κατοχύρωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών και γνωστοποίηση των τελικών τιμών πριν την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου
  • Αρδευτικά έργα στο νομό, όπως έχουν υποσχεθεί
  • Να σταματήσουν οι εισαγωγές ομοειδών προϊόντων (κρεμμύδια, πατάτες κ.ά.)
  • Μείωση του κόστους παραγωγής (ΦΠΑ, ΔΕΗ, πετρέλαιο, εφόδια)
  • Πληρωμή όλης της παραγωγής βαμβακιού με ενιαία τιμή 300 δρχ. το κιλό (για τη Βοιωτία 5.000 τόνοι θεωρούνται «μη επιλέξιμοι»).
  • Εφαρμογή μητρώου αγροτών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ