ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Διαφωνίες για τις εκλογές και την οικογενειακή νομοθεσία

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙΓΙΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του ΟΗΕ να αποστείλει ειδική επιτροπή που θα εξετάσει αν υπάρχουν οι δυνατότητες για τη διεξαγωγή γενικών εκλογών εξέφρασε χτες, με ανακοίνωσή του, ο Μεγάλος Αγιατολάχ, αλ Χουσεϊνί αλ Σιστάνι. Στενοί συνεργάτες του διέρρεαν ότι ο θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών, που σήμερα πραγματοποίησαν άλλη μια διαδήλωση στην πόλη Σαμάουα κατά των κατοχικών σχεδίων μεταβίβασης της εξουσίας, είναι έτοιμος να λάβει υπόψη του τη γνώμη του ΟΗΕ.

Την ίδια στιγμή, την αντίθεσή τους στην προοπτική διεξαγωγής γενικών εκλογών στην παρούσα φάση εξέφρασαν οι δύο άλλες εθνοτικές - θρησκευτικές κοινότητες του Ιράκ. Οι 5 εκπρόσωποι των Κούρδων στο διορισμένο κυβερνητικό συμβούλιο υποστήριξαν ότι στην παρούσα φάση, «η έλλειψη κυριαρχίας, η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας και η απουσία δημογραφικών καταλόγων του πληθυσμού, θέτουν σειρά εμποδίων».

Την αντίθεσή της εξέφρασε και η επιτροπή των σουνιτών ουλεμάδων, μία από τις 3 οργανώσεις εκπροσώπησης των σουνιτών που συστάθηκαν προσφάτως (οι άλλες δύο είναι η επιτροπή σουνιτών θεολόγων, με κύρια ασχολία της την έκδοση θρησκευτικών διαταγών, και το συμβουλευτικό συμβούλιο, με εντονότερο πολιτικό χαρακτήρα). Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «ο πλήρης έλεγχος που ασκούν οι δυνάμεις κατοχής στη χώρα και τα μέσα που διαθέτουν, τους δίνουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις εκλογές προς το συμφέρον τους, άρα δε θα είναι αδιάβλητες αφού ο λαός μας δεν είναι ελεύθερος».

Δεν είναι, όμως, μόνο το θέμα των εκλογών που διχάζει τις εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες στο Ιράκ. Ενα άλλο, μικρότερης, ίσως, εμβέλειας θέμα, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι η κατάργηση, με απόφαση του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου, του οικογενειακού κώδικα που ίσχυε από το 1959 και θεωρούνταν ένας από τους προοδευτικότερους στον μουσουλμανικό κόσμο, κατοχυρώνοντας τα δικαιώματα των γυναικών. Χτες, γυναίκες με καλυμμένα τα πρόσωπά τους διαδήλωσαν υπέρ της κατάργησης στην Νατζάφ. Αντίθετα, χιλιάδες Κούρδισες υπό την αιγίδα της Ενωσης Γυναικών Κουρδιστάν (στην οποία συμμετέχει και η γυναικεία οργάνωση του ΚΚ Κουρδιστάν) διαδήλωσαν, στη Σουλεϊμανίγια, κατά της απόφασης κατάργησης, τονίζοντας ότι αποτελεί «πλήγμα στους μακροχρόνιους αγώνες των γυναικών και παραβίαση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Εμμέσως πλην σαφώς, στο θέμα της διεξαγωγής εκλογών αναφέρθηκαν και οι γειτονικές στο Ιράκ αραβικές χώρες. Ο απεσταλμένος του Προέδρου Μπους για το ιρακινό χρέος, Τζέιμς Μπέικερ, έλαβε τις διαβεβαιώσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κουβέιτ, του Κατάρ, και της Σαουδικής Αραβίας ότι προτίθενται να μειώσουν το ιρακινό χρέος «όταν υπάρξει ελεύθερη και εκλεγμένη κυβέρνηση στο Ιράκ».

Σχετικά κοντά, στη Μοσούλη, από έκρηξη βόμβας σε δρόμο, τραυματίστηκαν 10 άνθρωποι (6 Ιρακινοί, 3 Αμερικανοί στρατιώτες και 1 Τούρκος οδηγός φορτηγού).

Εγκλήματα πολέμου

Η διεθνής ομάδα ακαδημαϊκών νομικών, Peacerights, ανακοίνωσε χτες, μετά από έρευνα που πραγματοποίησε στο Ιράκ, ότι έχει συλλέξει σειρά μαρτυριών ότι οι κατοχικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν «δυσανάλογη βία που προκάλεσε θύματα μεταξύ των πολιτών». Η οργάνωση κατήγγειλε ότι χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς βόμβες και βλήματα διασποράς γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί έγκλημα πολέμου και να σύρει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ως κατηγορούμενους τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ιθύνοντες της Βρετανίας (καθώς οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου).

Την καταγγελία, φυσικά, αγνόησε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, που προτίμησε, από το Νταβός, να διαβεβαιώσει ότι οι κατοχικές δυνάμεις «δε θέλουν να υπαγορεύσουν το πολιτικό μέλλον του Ιράκ αλλά να βοηθήσουν τους Ιρακινούς».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Ξεκίνησε το Φόρουμ του κεφαλαίου

Τεράστια η κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων.

Από την ειδική «περιποίηση» των διαδηλωτών

Associated Press

Από την ειδική «περιποίηση» των διαδηλωτών
ΝΤΑΒΟΣ.--

Κάτω από δρακόντεια μέτρα καταστολής ξεκίνησαν χτες στο Νταβός της Ελβετίας οι ετήσιες εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, με την παρουσία περίπου 30 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και 2.000 εκπροσώπων επιχειρήσεων και άλλων οργανισμών.

Χτες, οι διαδηλωτές εναντίον του καπιταλιστικού φόρουμ, που έχουν αρχίσει να συρρέουν στην ελβετική πόλη, έκλεισαν για λίγη ώρα το δρόμο που οδηγεί από το αεροδρόμιο της Ζυρίχης στο Νταβός. Ωστόσο, μετά την παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων η καθιστική διαδήλωση διαλύθηκε. Ο προϋπολογισμός για την «ασφάλεια» του Φόρουμ θα φτάσει τα 8 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τις «προσπάθειες» των εκατοντάδων Ελβετών αστυνομικών θα βοηθήσουν και περίπου 6.500 στρατιώτες. Ακόμη, απαγορεύτηκαν οι πτήσεις στον εναέριο χώρο της περιοχής.

Τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στα διάφορα πάνελ και συζητήσεις θα είναι η «ανοικοδόμηση» του Ιράκ, αλλά και η παγκόσμια οικονομία. Στον οικονομικό τομέα, πέρα από τις ανεπίσημες επαφές μεταξύ των ηγετών εταιριών κολοσσών που θα καθορίσουν πολλές οικονομικές εξελίξεις, από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η πτώση τις τιμής του δολαρίου, αλλά και το ελεύθερο εμπόριο (καθώς θα παραβρεθούν περίπου 30 υπουργοί εμπορίου). Μεταξύ των προσκεκλημένων είναι και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, που θα μιλήσει το Σάββατο. Χτες, την επίσημη έναρξη των εργασιών έκανε, με ομιλία του, ο Ιρανός Πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί, ο οποίος υπογράμμισε ότι με τη στρατιωτική βία δεν επιτυγχάνεται ουσιαστική ασφάλεια.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση κατά της παγκοσμιοποίησης στη γειτονική πόλη Γκουάρ.

Β.Ι. ΛΕΝΙΝ
Ολοζώντανο το επαναστατικό του έργο

80 χρόνια από το θάνατό του

Ο Β.Ι.Λένιν
Ο Β.Ι.Λένιν
Πέρασαν 80 χρόνια από το θάνατο του Βλαντιμίρ Ιλιτς Ουλιάνοφ, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, του ΛΕΝΙΝ. 21 Γενάρη 1924 το βράδυ έπαψε να χτυπά η καρδιά του. Ογδόντα χρόνια μετά, το τεράστιο επαναστατικό του έργο είναι ολοζώντανο, για να φωτίζει το δρόμο της ταξικής πάλης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για να φλογίζει το νου και την καρδιά των απλών ανθρώπων του μόχθου για την κατάκτηση του δικού τους μέλλοντος, για την έφοδο στον ουρανό. Ο λενινισμός είναι ο μαρξισμός στην εποχή του ανώτατου σταδίου του καπιταλισμού. Ο Λένιν, μελετώντας την εποχή του ιμπεριαλισμού, τη δράση των νόμων εξέλιξης του καπιταλισμού σ' αυτό το στάδιο, επεξεργάστηκε τη στρατηγική και τακτική για τη σοσιαλιστική επανάσταση σ' αυτές τις συνθήκες, αποδεικνύοντας ότι ο καπιταλισμός έχει ιστορικά ξεπεραστεί. Η επεξεργασία της θεωρίας για το Κόμμα Νέου Τύπου, η αμείλικτη πάλη του ενάντια στον οπορτουνισμό, η θεωρητική ενασχόλησή του και η πρακτική του δράση για κάθε ζήτημα που αφορούσε την επανάσταση και την προοπτική της, ως επικεφαλής του Κόμματος των Μπολσεβίκων, αποτελούν το τεράστιο έργο του, που οδήγησε την ταξική πάλη του ρωσικού προλεταριάτου και των άλλων καταπιεσμένων μαζών ως τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και την έναρξη της οικοδόμησης του σοσιαλισμού, για πρώτη φορά σε ολόκληρο τον κόσμο. Εργο - παρακαταθήκη για τις σύγχρονες και μελλοντικές γενιές επαναστατών και των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων.

Εκδηλώσεις για τα 80χρονα από το θάνατο του επαναστάτη ηγέτη πραγματοποιήθηκαν χτες στη Ρωσία, με επίκεντρο το Μαυσωλείο στη Μόσχα.

Στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» θα δημοσιευτεί ειδικό ένθετο αφιέρωμα στον Β.Ι. Λένιν.

Από τις χτεσινές εκδηλώσεις στη Μόσχα

Associated Press

Από τις χτεσινές εκδηλώσεις στη Μόσχα
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΕΞΙΚΟ ΣΙΤΙ.- Ενοπλη αστυνομική δύναμη περίπου 1.500 ατόμων εισέβαλε στην αυτόνομη ιθαγενική πόλη Τλαλνεπάντλα, νότια της Πόλης του Μεξικού, το πρωί της 14ης Νοέμβρη, αλλά μόλις χτες ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ουσιαστικά πρόκειται για εισβολή, ενώ τοποθετήθηκαν και ελεύθεροι σκοπευτές στα κτίρια και επιτέθηκαν στους κατοίκους. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για τουλάχιστον 2 νεκρούς, 12 τραυματίες, 12 αγνοούμενους και εκτεταμένη αστυνομική βία και εκφοβισμό. Πολλοί κάτοικοι της πόλης έτρεξαν προς την ύπαιθρο να σωθούν, ενώ οι δυνάμεις συνέχισαν να τους κυνηγούν με ελικόπτερα και αστυνομικά σκυλιά στα δάση. Μέχρι σήμερα όλη η πόλη, που το μοναδικό της αμάρτημα είναι η αυτονομία της, βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας.

ΑΝΟΪ.- Φόβους για ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων της λεγόμενης «γρίπης των πουλερικών» στο Βιετνάμ εξέφρασαν χτες αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, μετά τη διαπίστωση πως διοχετεύτηκαν στην κατανάλωση 900.000 κοτόπουλα που εκτέθηκαν στον ιό. Την ίδια ώρα, ερευνητές της ΠΟΥ εντείνουν τις προσπάθειες για την ανακάλυψη εμβολίου κατά της συγκεκριμένης μορφής ασιατικής γρίπης.

ΣΑΝΑ.- Το θάνατο πέντε ανθρώπων και τις καταστροφές δεκάδων κατοικιών στην Κεντρική Υεμένη προκάλεσαν χτες καταρρακτώδεις βροχές.

ΧΑΓΗ.- Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία αρνήθηκε χτες να ικανοποιήσει το εύλογο αίτημα του πρώην Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για την παροχή περισσότερου χρόνου απ' το ένα τρίμηνο που του έχει δοθεί προκειμένου να προετοιμάσει την υπεράσπισή του έναντι 350.000 σελίδων της ενάγουσας αρχής και τις επί δύο χρόνια καταθέσεις δεκάδων μαρτύρων κατηγορίας...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Σε ναυάγιο φαίνεται πως καταλήγουν στη Σερβία οι προσπάθειες αρχηγών κομμάτων για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, η οποία υποτίθεται πως θα πρέπει να λάβει την ψήφο της νέας Βουλής στις 28 του μήνα. Πολιτικοί αναλυτές προεξοφλούν ως σχεδόν βέβαιο πως οι γενικές εκλογές θα επαναληφθούν στα τέλη Φλεβάρη...

ΣΚΟΠΙΑ.- Με 68 ψήφους υπέρ και τις αποχές βουλευτών της αντιπολίτευσης ψηφίστηκε χτες στο 120μελές Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ νομοσχέδιο που νομιμοποιεί το πανεπιστήμιο του Τετόβου, με στόχο την κάλυψη των αναγκών της αλβανικής κοινότητας για ανώτατη εκπαίδευση.

ΠΑΡΙΣΙ.- Παρέλυσαν, χτες, τα επιβατηγά τρένα σε όλη τη Γαλλία και κυρίως αυτά που συνδέουν την πρωτεύουσα με τα προάστια, εξαιτίας της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας των σιδηροδρομικών, οι οποίοι αντιδρούν στα σχέδια της διεύθυνσης της εταιρίας για περικοπή 3.000 θέσεων εργασίας και ζητούν 6% μισθολογική αύξηση.

ΜΟΣΧΑ.- Ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα, Αλεξάντερ Βέρσμπο, είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν διαταραχτεί τον τελευταίο καιρό, αλλά υπογράμμισε ότι η επικείμενη επίσκεψη Πάουελ στη Ρωσία τη Δευτέρα θα «ξεκαθαρίσει την κατάσταση».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκδημοκρατισμός των ... βασανιστηρίων

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-«Εννιακόσιοι είκοσι τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 225 γυναίκες και 33 παιδιά, νοσηλεύτηκαν το 2003 στα πέντε κέντρα φροντίδας των θυμάτων βασανιστηρίων που διαχειρίζεται το Ιδρυμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία... ο αριθμός είναι ίδιος με αυτόν των προηγούμενων ετών», δήλωσε χθες η Ινγκε Γκένεφκε, πρέσβειρα του Διεθνούς Συμβουλίου Αποκατάστασης των θυμάτων των Βασανιστηρίων (IRCT) που εδρεύει στην Κοπεγχάγη. Οι διαβεβαιώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κήρυσσε τη «μηδενική ανοχή» απέναντι στα βασανιστήρια, πρόσθεσε, αποδείχτηκαν κενολογίες. Η συνέχιση της καταστολής, η προοδευτική μετατροπή όλων των φυλακών σε φυλακές νέου τύπου, με Λευκά Κελιά, αρκούν για να δείξουν πόσο η τουρκική πραγματικότητα παραμένει ζοφερή. Η απεργία πείνας από οργανώσεις πολιτικών κρατουμένων συνεχίζεται τόσο στην ίδια την Τουρκία - οι νεκροί από το 2000 έχουν ξεπεράσει τους 107 - όσο και στην Ευρώπη, όπως σημείωνε χθες το Presos.com των Λατινοαμερικανών «Αντιιμπεριαλιστών Ποιητών».

Χθες βράδυ αναμενόταν στην Αγκυρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Χουριέτ επανέλαβε ότι «αν κλείσουμε [σ.σ. η ΕΕ] τις πόρτες στην Τουρκία, θα πληρώσουμε πολύ βαρύ τίμημα» και ότι «για την Ευρώπη, η Τουρκία είναι ένας στρατηγικός εταίρος... Η στρατηγική σημασία της Τουρκίας έχει γίνει ακόμη πιο προφανής μετά την 11η Σεπτεμβρίου». Για τον «πράσινο» Φίσερ, τα βασανιστήρια και τα Λευκά Κελιά - προφανώς - είναι ένα «αναγκαίο κακό». Οσο για τη διαδικασία «ένταξης» της Τουρκίας στην ΕΕ, ο λόγος της θετικής τοποθέτησης Φίσερ - ο οποίος είχε συλληφθεί από κάμερα, που δε γνώριζε ότι λειτουργούσε, να δηλώνει ότι η Τουρκία «δε θα μπει ποτέ στην ΕΕ», παρεμπιπτόντως - σχετίζεται περισσότερο με τις εκλογές στη Γερμανία από ό,τι με τις προθέσεις του...

ΙΡΑΝ
Παραιτήσεις μελών της κυβέρνησης

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Στα χέρια του Προέδρου Χαταμί βρίσκονται οι επιστολές παραίτησης των περισσότερων υπουργών και αντιπροέδρων της κυβέρνησής του ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόρριψη των αιτήσεων υποψηφιότητας για τις βουλευτικές εκλογές του 1/3 από τους 8.200 «μεταρρυθμιστές» πολιτικούς.

Αυτό ανακοίνωσε, χτες, ο αντιπρόεδρος Μουχάμαντ Αλί Αμπντάχι, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του Συμβουλίου των Φρουρών της Επανάστασης, που είναι αρμόδιο για τις υποψηφιότητες των βουλευτικών εκλογών του Φλεβάρη και ελέγχεται από τους «συντηρητικούς» που πρόσκεινται στον θρησκευτικό ηγέτη της χώρας. «Οι απορρίψεις αυτές πλήττουν τη δημοκρατία και ουσιαστικά καταπατούν τις δημοκρατικές αρχές στις οποίες βασίστηκε η ισλαμική επανάσταση του 1979. Αν δεν αρθούν άμεσα, η χώρα θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα εντός και εκτός». Ο Αμπντάχι δε γνωστοποίησε τα ονόματα των παραιτηθέντων, ενώ είναι προφανές ότι η ανάκληση της απόρριψης 200 αιτήσεων δεν κατάφερε να κατευνάσει τα πνεύματα μιας, από τις σοβαρότερες όπως υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές, πολιτικής κρίσης που έχει ποτέ αντιμετωπίσει η Τεχεράνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ