Πέμπτη 22 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΕΞΙΚΟ ΣΙΤΙ.- Ενοπλη αστυνομική δύναμη περίπου 1.500 ατόμων εισέβαλε στην αυτόνομη ιθαγενική πόλη Τλαλνεπάντλα, νότια της Πόλης του Μεξικού, το πρωί της 14ης Νοέμβρη, αλλά μόλις χτες ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ουσιαστικά πρόκειται για εισβολή, ενώ τοποθετήθηκαν και ελεύθεροι σκοπευτές στα κτίρια και επιτέθηκαν στους κατοίκους. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για τουλάχιστον 2 νεκρούς, 12 τραυματίες, 12 αγνοούμενους και εκτεταμένη αστυνομική βία και εκφοβισμό. Πολλοί κάτοικοι της πόλης έτρεξαν προς την ύπαιθρο να σωθούν, ενώ οι δυνάμεις συνέχισαν να τους κυνηγούν με ελικόπτερα και αστυνομικά σκυλιά στα δάση. Μέχρι σήμερα όλη η πόλη, που το μοναδικό της αμάρτημα είναι η αυτονομία της, βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας.

ΑΝΟΪ.- Φόβους για ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων της λεγόμενης «γρίπης των πουλερικών» στο Βιετνάμ εξέφρασαν χτες αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, μετά τη διαπίστωση πως διοχετεύτηκαν στην κατανάλωση 900.000 κοτόπουλα που εκτέθηκαν στον ιό. Την ίδια ώρα, ερευνητές της ΠΟΥ εντείνουν τις προσπάθειες για την ανακάλυψη εμβολίου κατά της συγκεκριμένης μορφής ασιατικής γρίπης.

ΣΑΝΑ.- Το θάνατο πέντε ανθρώπων και τις καταστροφές δεκάδων κατοικιών στην Κεντρική Υεμένη προκάλεσαν χτες καταρρακτώδεις βροχές.

ΧΑΓΗ.- Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία αρνήθηκε χτες να ικανοποιήσει το εύλογο αίτημα του πρώην Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για την παροχή περισσότερου χρόνου απ' το ένα τρίμηνο που του έχει δοθεί προκειμένου να προετοιμάσει την υπεράσπισή του έναντι 350.000 σελίδων της ενάγουσας αρχής και τις επί δύο χρόνια καταθέσεις δεκάδων μαρτύρων κατηγορίας...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Σε ναυάγιο φαίνεται πως καταλήγουν στη Σερβία οι προσπάθειες αρχηγών κομμάτων για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, η οποία υποτίθεται πως θα πρέπει να λάβει την ψήφο της νέας Βουλής στις 28 του μήνα. Πολιτικοί αναλυτές προεξοφλούν ως σχεδόν βέβαιο πως οι γενικές εκλογές θα επαναληφθούν στα τέλη Φλεβάρη...

ΣΚΟΠΙΑ.- Με 68 ψήφους υπέρ και τις αποχές βουλευτών της αντιπολίτευσης ψηφίστηκε χτες στο 120μελές Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ νομοσχέδιο που νομιμοποιεί το πανεπιστήμιο του Τετόβου, με στόχο την κάλυψη των αναγκών της αλβανικής κοινότητας για ανώτατη εκπαίδευση.

ΠΑΡΙΣΙ.- Παρέλυσαν, χτες, τα επιβατηγά τρένα σε όλη τη Γαλλία και κυρίως αυτά που συνδέουν την πρωτεύουσα με τα προάστια, εξαιτίας της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας των σιδηροδρομικών, οι οποίοι αντιδρούν στα σχέδια της διεύθυνσης της εταιρίας για περικοπή 3.000 θέσεων εργασίας και ζητούν 6% μισθολογική αύξηση.

ΜΟΣΧΑ.- Ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα, Αλεξάντερ Βέρσμπο, είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν διαταραχτεί τον τελευταίο καιρό, αλλά υπογράμμισε ότι η επικείμενη επίσκεψη Πάουελ στη Ρωσία τη Δευτέρα θα «ξεκαθαρίσει την κατάσταση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ