Πέμπτη 22 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Διαφωνίες για τις εκλογές και την οικογενειακή νομοθεσία

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙΓΙΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του ΟΗΕ να αποστείλει ειδική επιτροπή που θα εξετάσει αν υπάρχουν οι δυνατότητες για τη διεξαγωγή γενικών εκλογών εξέφρασε χτες, με ανακοίνωσή του, ο Μεγάλος Αγιατολάχ, αλ Χουσεϊνί αλ Σιστάνι. Στενοί συνεργάτες του διέρρεαν ότι ο θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών, που σήμερα πραγματοποίησαν άλλη μια διαδήλωση στην πόλη Σαμάουα κατά των κατοχικών σχεδίων μεταβίβασης της εξουσίας, είναι έτοιμος να λάβει υπόψη του τη γνώμη του ΟΗΕ.

Την ίδια στιγμή, την αντίθεσή τους στην προοπτική διεξαγωγής γενικών εκλογών στην παρούσα φάση εξέφρασαν οι δύο άλλες εθνοτικές - θρησκευτικές κοινότητες του Ιράκ. Οι 5 εκπρόσωποι των Κούρδων στο διορισμένο κυβερνητικό συμβούλιο υποστήριξαν ότι στην παρούσα φάση, «η έλλειψη κυριαρχίας, η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας και η απουσία δημογραφικών καταλόγων του πληθυσμού, θέτουν σειρά εμποδίων».

Την αντίθεσή της εξέφρασε και η επιτροπή των σουνιτών ουλεμάδων, μία από τις 3 οργανώσεις εκπροσώπησης των σουνιτών που συστάθηκαν προσφάτως (οι άλλες δύο είναι η επιτροπή σουνιτών θεολόγων, με κύρια ασχολία της την έκδοση θρησκευτικών διαταγών, και το συμβουλευτικό συμβούλιο, με εντονότερο πολιτικό χαρακτήρα). Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «ο πλήρης έλεγχος που ασκούν οι δυνάμεις κατοχής στη χώρα και τα μέσα που διαθέτουν, τους δίνουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις εκλογές προς το συμφέρον τους, άρα δε θα είναι αδιάβλητες αφού ο λαός μας δεν είναι ελεύθερος».

Δεν είναι, όμως, μόνο το θέμα των εκλογών που διχάζει τις εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες στο Ιράκ. Ενα άλλο, μικρότερης, ίσως, εμβέλειας θέμα, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι η κατάργηση, με απόφαση του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου, του οικογενειακού κώδικα που ίσχυε από το 1959 και θεωρούνταν ένας από τους προοδευτικότερους στον μουσουλμανικό κόσμο, κατοχυρώνοντας τα δικαιώματα των γυναικών. Χτες, γυναίκες με καλυμμένα τα πρόσωπά τους διαδήλωσαν υπέρ της κατάργησης στην Νατζάφ. Αντίθετα, χιλιάδες Κούρδισες υπό την αιγίδα της Ενωσης Γυναικών Κουρδιστάν (στην οποία συμμετέχει και η γυναικεία οργάνωση του ΚΚ Κουρδιστάν) διαδήλωσαν, στη Σουλεϊμανίγια, κατά της απόφασης κατάργησης, τονίζοντας ότι αποτελεί «πλήγμα στους μακροχρόνιους αγώνες των γυναικών και παραβίαση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Εμμέσως πλην σαφώς, στο θέμα της διεξαγωγής εκλογών αναφέρθηκαν και οι γειτονικές στο Ιράκ αραβικές χώρες. Ο απεσταλμένος του Προέδρου Μπους για το ιρακινό χρέος, Τζέιμς Μπέικερ, έλαβε τις διαβεβαιώσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κουβέιτ, του Κατάρ, και της Σαουδικής Αραβίας ότι προτίθενται να μειώσουν το ιρακινό χρέος «όταν υπάρξει ελεύθερη και εκλεγμένη κυβέρνηση στο Ιράκ».

Σχετικά κοντά, στη Μοσούλη, από έκρηξη βόμβας σε δρόμο, τραυματίστηκαν 10 άνθρωποι (6 Ιρακινοί, 3 Αμερικανοί στρατιώτες και 1 Τούρκος οδηγός φορτηγού).

Εγκλήματα πολέμου

Η διεθνής ομάδα ακαδημαϊκών νομικών, Peacerights, ανακοίνωσε χτες, μετά από έρευνα που πραγματοποίησε στο Ιράκ, ότι έχει συλλέξει σειρά μαρτυριών ότι οι κατοχικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν «δυσανάλογη βία που προκάλεσε θύματα μεταξύ των πολιτών». Η οργάνωση κατήγγειλε ότι χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς βόμβες και βλήματα διασποράς γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί έγκλημα πολέμου και να σύρει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ως κατηγορούμενους τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ιθύνοντες της Βρετανίας (καθώς οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου).

Την καταγγελία, φυσικά, αγνόησε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, που προτίμησε, από το Νταβός, να διαβεβαιώσει ότι οι κατοχικές δυνάμεις «δε θέλουν να υπαγορεύσουν το πολιτικό μέλλον του Ιράκ αλλά να βοηθήσουν τους Ιρακινούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ