ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Παγωμένη» επιστροφή Αβραμόπουλου

Διεκπεραίωση μιας εκκρεμότητας που έπρεπε να κλείσει αποτέλεσε για τον Κ. Καραμανλή η επιστροφή του Δ. Αβραμόπουλου, που δεν προσδίδει καμία «δυναμική» στον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ.

Οι εικόνες που ξετυλίχτηκαν χτες το μεσημέρι στη Ρηγίλλης μόνο για «επικοινωνιακή αξιοποίηση» δεν προσφερόταν, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έκρυβε ότι έφερε σε πέρας ένα «άχαρο καθήκον» και ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων προσπαθούσε να μεγαλώσει λίγο το «ανάστημά» του. Ενδεικτικό του παγωμένου κλίματος που επικρατεί είναι ότι αν και οι δύο άντρες έκαναν δηλώσεις, από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ μοιράστηκαν μόνο οι δηλώσεις του Κ. Καραμανλή! Ο πρόεδρος της ΝΔ, καλωσορίζοντας τον Δ. Αβραμόπουλο, χαρακτήρισε την πράξη του να συμμετάσχει στον αγώνα της ΝΔ «απόφαση ευθύνης», καθώς «δηλώνει παρών στο αίτημα των πολιτών για συστράτευση όλων όσων συμμεριζόμαστε την ανάγκη για ουσιαστική αλλαγή». Προσπάθησε, βέβαια, να φουσκώσει την επιστροφή του Δ. Αβραμόπουλου, λέγοντας ότι «η συμβολή του στην κοινή προσπάθεια είναι ιδιαίτερα σημαντική», αλλά αμέσως μετά τον «προσγείωσε» σε ρόλο απλού στρατιώτη, αναγορεύοντας σε κυρίαρχη την πολιτική της ΝΔ. «Σε 45 μέρες, τόνισε, οι πολίτες γυρίζουν σελίδα. Αποφασίζουν για μια νέα διακυβέρνηση, βασισμένη σε ένα συμβόλαιο τιμής και εμπιστοσύνης με τους πολιτικούς».

Από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος δικαιολόγησε την επιστροφή του λέγοντας ότι «η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη είναι αυτή που μπορεί σήμερα, με αρχηγό τον Κ. Καραμανλή, να κάνει πράξη την προσδοκία του λαού, για μια έντιμη και αποτελεσματική διακυβέρνηση». Δήλωσε ταπεινά ότι θέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία της ΝΔ, στο πλευρό του προέδρου και των στελεχών της, ενώ αποκήρυξε τον Γ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι η συγνώμη του έρχεται πολύ αργά και δεν μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα.

«Αδιάφορος» μάλλον εμφανίστηκε ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει αν η επιστροφή του Δ. Αβραμόπουλου θα επηρεάσει το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε: «Αυτό που ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ είναι η ευρύτατη συμμετοχή του πολίτη στις διαδικασίες. Κάνουμε μια μικρή επανάσταση που απευθύνεται στον κάθε πολίτη που θέλει να συμμετάσχει, με πολύ μεγάλη κινητοποίηση, η οποία δείχνει συμμετοχή πολλών κοινωνικών στρωμάτων. Η διάθεση των νέων προς την πολιτική έχει αντιστραφεί και αυτό είναι ήδη ένα μεγάλο κέρδος»(!).

ΓΚΑΛΟΠ
Δικομματική πόλωση και διλήμματα

Κλίμα δικομματικής πόλωσης και «αμφίρροπης» αναμέτρησης καλλιεργούν τα γκάλοπ που βλέπουν σχεδόν καθημερινά το φως της δημοσιότητας ακριβώς, για να μην αφήσουν καθόλου την «κοινή γνώμη» να «χαλαρώσει».

Ενισχύοντας την ένταση των εκβιαστικών διλημμάτων, εμφανίζουν την εκλογική αναμέτρηση ως σκληρό «ντέρμπι» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά με αβέβαιη την έκβασή του. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η πανελλαδική δημοσκόπηση της «Opinion» για λογαριασμό του «Μέγκα», η οποία δίνει προβάδισμα τριών ποσοστιαίων μονάδων στη ΝΔ, ενισχυμένη κατά μισή μονάδα από την προηγούμενη βδομάδα. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 39,9% έναντι 36,9% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5%, ο ΣΥΝ με 2,8%, ο ΛΑΟΣ 2%, το ΔΗΚΚΙ με 1,1%, ενώ η «αναποφάσιστη ψήφος» ανέρχεται στο 12,3%.

Στη λεγόμενη «παράσταση νίκης», η ΝΔ έχει προβάδισμα 7,1 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται με 46,1% έναντι 39% του κυβερνώντος κόμματος στο ερώτημα «ποιο κόμμα θεωρείτε ότι θα κερδίσει τις εκλογές της 7ης Μαρτίου».

Στο ερώτημα «ποιος θεωρείτε ότι είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός» ο Γ. Παπανδρέου προηγείται με 46,3% έναντι του Κ. Καραμανλή, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 43,4%. Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ φτάνει στο 79,1% και της ΝΔ 91,6%, με το ΠΑΣΟΚ να έχει διαρροές 9,5% προς τη ΝΔ και 3,5% αντίστροφα.

Η έρευνα διεξήχθη σε πανελλαδικό δείγμα 1.601 ατόμων με τη μέθοδο των ερωτηματολογίων και της κάλπης, κατά το διάστημα 16-21 Ιανουαρίου 2004.

Σε σκληρή και αμφίρροπη αναμέτρηση παραπέμπουν και τα αποτελέσματα του εβδομαδιαίου εκλογικού βαρόμετρου, που ξεκίνησε από χτες ο ραδιοσταθμός «ΣΚΑΪ 100,3» με τη συνεργασία της VPRC. Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται είναι ότι το 61% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως οι εκλογές «παίζονται», ενώ το 20% των πολιτών δηλώνει ότι επηρεάστηκε από τις πρόσφατες εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Τα λαϊκά στρώματα να αλλάξουν την κατάσταση

Στη διάρκεια συνέντευξής της στην ΕΤ-3, χτες το βράδυ, η Αλέκα Παπαρήγα, όταν ρωτήθηκε για το νέο γκάλοπ της «Οπίνιον», που έγινε για το «Μέγκα», σχολίασε:

«Στις 45 μέρες που απομένουν, ο εργαζόμενος λαός, ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα, που έχουν υποφέρει πολλά χρόνια τώρα, οφείλουν και πρέπει να αλλάξουν την κατάσταση μέσα από την κάλπη. Για να μπορούν στις 8 του Μάρτη, με μεγαλύτερη ετοιμότητα, να αντιμετωπίσουν το πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων, που έτσι κι αλλιώς θα 'ρθουν, είτε με ΠΑΣΟΚ, είτε με Νέα Δημοκρατία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ