Παρασκευή 23 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΓΚΑΛΟΠ
Δικομματική πόλωση και διλήμματα

Κλίμα δικομματικής πόλωσης και «αμφίρροπης» αναμέτρησης καλλιεργούν τα γκάλοπ που βλέπουν σχεδόν καθημερινά το φως της δημοσιότητας ακριβώς, για να μην αφήσουν καθόλου την «κοινή γνώμη» να «χαλαρώσει».

Ενισχύοντας την ένταση των εκβιαστικών διλημμάτων, εμφανίζουν την εκλογική αναμέτρηση ως σκληρό «ντέρμπι» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά με αβέβαιη την έκβασή του. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η πανελλαδική δημοσκόπηση της «Opinion» για λογαριασμό του «Μέγκα», η οποία δίνει προβάδισμα τριών ποσοστιαίων μονάδων στη ΝΔ, ενισχυμένη κατά μισή μονάδα από την προηγούμενη βδομάδα. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 39,9% έναντι 36,9% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5%, ο ΣΥΝ με 2,8%, ο ΛΑΟΣ 2%, το ΔΗΚΚΙ με 1,1%, ενώ η «αναποφάσιστη ψήφος» ανέρχεται στο 12,3%.

Στη λεγόμενη «παράσταση νίκης», η ΝΔ έχει προβάδισμα 7,1 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται με 46,1% έναντι 39% του κυβερνώντος κόμματος στο ερώτημα «ποιο κόμμα θεωρείτε ότι θα κερδίσει τις εκλογές της 7ης Μαρτίου».

Στο ερώτημα «ποιος θεωρείτε ότι είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός» ο Γ. Παπανδρέου προηγείται με 46,3% έναντι του Κ. Καραμανλή, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 43,4%. Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ φτάνει στο 79,1% και της ΝΔ 91,6%, με το ΠΑΣΟΚ να έχει διαρροές 9,5% προς τη ΝΔ και 3,5% αντίστροφα.

Η έρευνα διεξήχθη σε πανελλαδικό δείγμα 1.601 ατόμων με τη μέθοδο των ερωτηματολογίων και της κάλπης, κατά το διάστημα 16-21 Ιανουαρίου 2004.

Σε σκληρή και αμφίρροπη αναμέτρηση παραπέμπουν και τα αποτελέσματα του εβδομαδιαίου εκλογικού βαρόμετρου, που ξεκίνησε από χτες ο ραδιοσταθμός «ΣΚΑΪ 100,3» με τη συνεργασία της VPRC. Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται είναι ότι το 61% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως οι εκλογές «παίζονται», ενώ το 20% των πολιτών δηλώνει ότι επηρεάστηκε από τις πρόσφατες εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ