ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Στο 15% του ΑΕΠ το εμπορικό έλλειμμα

Πολλαπλασιάζονται οι εκροές για την πληρωμή τόκων, μερισμάτων και κερδών στο εξωτερικό

Στο ύψος τους διατηρούνται τα εμπορικά και τα άλλα ελλείμματα της χώρας, όπως αυτά αποτυπώνονται στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Με βάση τα επίσημα στοιχεία το έλλειμμα στο εμπορικό έλλειμμα πλησιάζει το 15% του ΑΕΠ που παράχθηκε μέσα στο 2003 και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ξεπερνά το 5% του ΑΕΠ. Στο 11μηνο Γενάρη-Νοέμβρη του 2003 τα εμπορικά ελλείμματα εμφανίζουν οριακή βελτίωση, αλλά το γενικό έλλειμμα του ισοζυγίου καταγράφει περαιτέρω μικρή άνοδο κατά περίπου 44 εκατ. ευρώ, παρά τη μικρή βελτίωση που εμφανίζουν στο 11μηνο του 2003. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην επιταχυνόμενη εκροή κεφαλαίων, με τη μορφή τόκων, μερισμάτων και κερδών, που καταλήγουν κυρίως στα θησαυροφυλάκια ξένων τραπεζών για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας στο 11μηνο Γενάρη-Νοέμβρη του 2003 εμφανίζουν την εξής εικόνα:

  • Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε στα 7,06 δισ. ευρώ (από 7,01 δισ. το 2003). Σε ετησιοποιημένη βάση αποτελεί το 5,1% του ΑΕΠ
  • Το εμπορικό έλλειμμα αν και μειώθηκε στα 20,38 δισ. ευρώ (20,7 δισ. το 2003) εξακολουθεί να κινείται κοντά στο 15% του ΑΕΠ
  • Το έλλειμμα στο ισοζύγιο των εισοδημάτων παρουσιάζει ραγδαία αύξηση κατά 27,5% (2,37 δισ. ευρώ από 1,86 δισ. το 2002). Για τόκους, μερίσματα, κέρδη πληρώθηκαν και έφυγαν στο εξωτερικό 3,62 δισ. ευρώ (από 3,12 δισ. το 2002).
ΧΑΝΙΑ
Δυναμική κινητοποίηση ελαιοπαραγωγών

Απέκλεισαν τη δυτική είσοδο της πόλης και στη συνέχεια πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το πρωί, ελαιοπαραγωγοί του Νομού Χανίων ζητώντας την άμεση καταβολή της επιδότησης για την παραγωγή ελαιολάδου του 2002, την οποία ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει καταβάλει. Ακόμη ζητούν την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τις καταστροφές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειές τους τα περασμένα έτη, εξαιτίας των πυρκαγιών αλλά και της κακοκαιρίας του περασμένου χειμώνα, τις οποίες επίσης η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταβάλει όπως όφειλε. Οι ελαιοπαραγωγοί, απέκλεισαν συμβολικά τη δυτική είσοδο της πόλης, στη γέφυρα του Κλαδισσού, για μισή ώρα, κρατώντας μαύρες σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο των Χανίων και κατέληξαν στην πλατεία Ελευθερίας. Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον Νομάρχη Χανίων, στον οποίο επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματα των συγκεντρωμένων, δίνοντας διορία στην κυβέρνηση μέχρι την ερχόμενη Τρίτη για την άμεση ικανοποίησή τους.

Οπως σχολίασαν χτες στον «Ρ» στελέχη της ΠΑΣΥ Χανίων, το χτεσινό συλλαλητήριο έδειξε ότι η συσσωρευμένη αγανάκτηση των αγροτών δεν μπορεί να συγκρατηθεί άλλο από τις συμβιβασμένες με την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ «πρασινογάλαζες» συνδικαλιστικές ηγεσίες. Τόνισαν επίσης το γεγονός, ότι ο ρόλος που αυτές παίζουν στο αγροτικό κίνημα χρόνια τώρα, φάνηκε σε μεγαλύτερο βαθμό από τις τελευταίες κυβερνητικές μεθοδεύσεις στο ζήτημα του ελαιολάδου, με την αυθαίρετη περικοπή της επιδότησης, την οποία μήνες πριν γνώριζαν και είχαν συμφωνήσει οι πρασινογάλαζοι καρεκλοκένταυροι των τριτοβάθμιων αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ
Απαισιόδοξοι οι καταναλωτές

Η συνεχής αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων από την ακρίβεια, αλλά και την ασκούμενη πολιτική, άρχισε να αποτυπώνεται αρνητικά πλέον και για τις προσδοκίες των επιχειρηματιών για την παραπέρα πορεία των κερδών τους. Το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά προσλαμβάνει πανευρωπαϊκές διαστάσεις, αφού σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) ο δείκτης των επιχειρηματικών προσδοκιών (σ.σ. για τα κέρδη τους) κατά τον περασμένο μήνα, παρουσίασε κάμψη, τόσο σε επίπεδα ΕΕ, αλλά και στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα, ο δείκτης των επιχειρηματικών προσδοκιών το Δεκέμβρη απώλεσε 0,4 μονάδες διαμορφούμενος στις 98,6 μονάδες, έναντι 99 μονάδων του Νοέμβρη. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, αποδίδεται στην αποδυνάμωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αφού οι καταναλωτές δηλώνουν απαισιόδοξοι από την οικονομική τους κατάσταση, καθώς και των επιχειρηματικών προσδοκιών στους τομείς των κατασκευών και του λιανικού εμπορίου. Αντίθετα, δεν καταγράφονται αξιοσημείωτες μεταβολές στη βιομηχανία, ενώ στον τομέα των υπηρεσιών παρατηρείται περαιτέρω ενίσχυση των προσδοκιών. Αντίστοιχες ήταν οι μειώσεις και σε επίπεδα της ΕΕ των «15», αλλά και της Ευρωζώνης.

Οι διαπιστώσεις αυτές έρχονται λίγο καιρό μετά από την κοινή έρευνα της ICAP και της «Gallup International», σύμφωνα με την οποία οι Ελληνες κατέχουν τη 2η θέση των πιο απαισιόδοξων μεταξύ 61 χωρών, καθώς για το 2004 αναμένουν αύξηση της ανεργίας, επιδείνωση της θέσης των ανέργων, περισσότερες διεθνείς συγκρούσεις.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΠΡΙΝΟΥ
Εντοπίστηκε μεγάλο κοίτασμα;

Κοίτασμα το οποίο λέγεται ότι περιέχει περίπου 227 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ανακοινώθηκε ότι ανιχνεύτηκε κατά τη διάρκεια ερευνών στην περιοχή Καλλιρράχη του Πρίνου. Η ανακοίνωση, όπως μεταδόθηκε από ειδησεογραφικά πρακτορεία, έγινε στο Λονδίνο από την εταιρία «Regal» που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα της περιοχής μέσω της κοινοπραξίας «Kavala Oil». Η κοινοπραξία «Kavala Oil» συστάθηκε πριν περίπου 3 χρόνια από την εργολαβική εταιρία «Ευρωτεχνική» κατά 67% και από τους απολυμένους της «Denison» με το υπόλοιπο ποσοστό. Προ δύο περίπου μηνών το 58% της «Ευρωτεχνικής» εξαγοράστηκε από τη βρετανική «Regal». Στο κοίτασμα που αναφέρεται η «Regal» δεν έχουν γίνει οι ανάλογες δοκιμές - καύσεις, οι αναλύσεις και η προκαταρκτική άντληση που θα μπορούσε να δώσει ενδεικτικά στοιχεία για την πραγματική απόδοση του κοιτάσματος.

ΜΗΤΡΩΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
Ολοι στη συγκέντρωση τη Δευτέρα

Καλεί και η ΟΒΣΑ στη συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στο θέατρο ΔΙΑΝΑ

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η συγκεκριμένη περίοδος για τους επαγγελματίες της οικοδομής, καθώς η απαίτηση των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών για απόλυτη κυριαρχία στο χώρο βρίσκει πρόσφορο έδαφος όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας υποστηρίζει και συμμετέχει στη συγκέντρωση των σωματείων της οικοδομής (ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, επιπλοξυλουργών), τη Δευτέρα, 26 Γενάρη στις 10.30 το πρωί στο θέατρο ΔΙΑΝΑ, για την απόσυρση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος περί του Μητρώου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων.

Στην ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση ύστερα από παράσταση των Ομοσπονδιών της οικοδομής δήλωσε ότι δε θα προωθήσει το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα. Τη στάση αυτή τη θεωρούμε ως ελιγμό για να "ξεφουσκώσει" την αγανάκτηση του συνδικαλιστικού κινήματος της οικοδομής και ενόψει των επικείμενων εκλογών».

Η πλειοψηφία των Ομοσπονδιών στο Συντονιστικό που έχουν δημιουργήσει και η ΓΣΕΒΕΕ αποφάσισαν να μη συνεχίσουν τον αγώνα, μετά τη διαβεβαίωση της Β. Παπανδρέου ότι δε θα προωθηθεί το ΠΔ και ότι θα ξεκινήσει νέος διάλογος για το θέμα μετά τις εκλογές. Το Συντονιστικό δήλωσε ότι θα βρίσκεται σε ετοιμότητα. Με την αναστολή του αγώνα, διαφώνησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξύλου και τα σωματεία που επιμένουν στη διοργάνωση της συγκέντρωσης τη Δευτέρα.

ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ
Αυξήθηκε κατά 2% τον Οκτώβρη

Τον τιμάριθμο χονδρικής για το μήνα Οκτώβρη του 2003 ανακοίνωσε χτες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ). Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο μέσος δείκτης 12μηνου τιμών χονδρικής αυξήθηκε σε ποσοστό 2,0% έναντι αύξησης 2,2% στο προηγούμενο 12μηνο. Από τη σύγκριση των δεικτών Οκτώβρη 2003 με τον Οκτώβρη του 2002 προκύπτει αύξηση 1,9%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ