Σάββατο 24 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ
Απαισιόδοξοι οι καταναλωτές

Η συνεχής αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων από την ακρίβεια, αλλά και την ασκούμενη πολιτική, άρχισε να αποτυπώνεται αρνητικά πλέον και για τις προσδοκίες των επιχειρηματιών για την παραπέρα πορεία των κερδών τους. Το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά προσλαμβάνει πανευρωπαϊκές διαστάσεις, αφού σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) ο δείκτης των επιχειρηματικών προσδοκιών (σ.σ. για τα κέρδη τους) κατά τον περασμένο μήνα, παρουσίασε κάμψη, τόσο σε επίπεδα ΕΕ, αλλά και στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα, ο δείκτης των επιχειρηματικών προσδοκιών το Δεκέμβρη απώλεσε 0,4 μονάδες διαμορφούμενος στις 98,6 μονάδες, έναντι 99 μονάδων του Νοέμβρη. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, αποδίδεται στην αποδυνάμωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αφού οι καταναλωτές δηλώνουν απαισιόδοξοι από την οικονομική τους κατάσταση, καθώς και των επιχειρηματικών προσδοκιών στους τομείς των κατασκευών και του λιανικού εμπορίου. Αντίθετα, δεν καταγράφονται αξιοσημείωτες μεταβολές στη βιομηχανία, ενώ στον τομέα των υπηρεσιών παρατηρείται περαιτέρω ενίσχυση των προσδοκιών. Αντίστοιχες ήταν οι μειώσεις και σε επίπεδα της ΕΕ των «15», αλλά και της Ευρωζώνης.

Οι διαπιστώσεις αυτές έρχονται λίγο καιρό μετά από την κοινή έρευνα της ICAP και της «Gallup International», σύμφωνα με την οποία οι Ελληνες κατέχουν τη 2η θέση των πιο απαισιόδοξων μεταξύ 61 χωρών, καθώς για το 2004 αναμένουν αύξηση της ανεργίας, επιδείνωση της θέσης των ανέργων, περισσότερες διεθνείς συγκρούσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ