ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Γενάρη 2004
Σελ. /40
Πλούσιος και γόνιμος

Πλούσιος και γόνιμος διάλογος για τα προβλήματα της νέας γενιάς και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ αναπτύχθηκε στις συγκεντρώσεις που έγιναν την περασμένη Κυριακή σε Βόλο, Καρδίτσα και Τρίκαλα, στα πλαίσια της πλατιάς πολιτικής εξόρμησης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τη νεολαία. Πολλοί νέοι και νέες που έδωσαν το «παρών» τους συζήτησαν για θέματα που αφορούν τη νεολαία, αλλά και γενικότερα το λαό και τη χώρα μας, όπως τα προβλήματα της Παιδείας, της ανεργίας, των ναρκωτικών, της Υγείας, της ειρήνης, της δημοκρατίας, του αθλητισμού κ.ά. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε, επίσης, το πώς η νεολαία μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά και ενεργά στην επίλυση των προβλημάτων της και υπερτονίστηκε η αναγκαιότητα καταψήφισης του δικομματισμού στις ερχόμενες εκλογές και ενίσχυσης του ΚΚΕ που παντού και πάντα αγωνίζεται για τα δικαιώματα και την εκπλήρωση των οραμάτων και των ιδανικών της νέας γενιάς.

Στη συγκέντρωση στο Βόλο, που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεταξουργείου, μίλησε ο Γ. Λούμας, υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ και μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου του Κόμματος και στην Καρδίτσα, έγινε στο «Παυσίλυπον», μίλησαν ο Γ. Τσιούτρας, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κόμματος, ο Β. Ξυδιάς, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου και οι υποψήφιοι βουλευτές του Κόμματος Ρούλα Χαλάτση και Ηλ. Μπόρλας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δ. Δήμας, γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου της ΚΝΕ. Ομιλητής στη συγκέντρωση που έγινε στα Τρίκαλα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Τρικκαίων, ήταν ο Αχ. Κανταρτζής, υποψήφιος βουλευτής Τρικάλων του ΚΚΕ, χαιρετισμό απηύθυνε ο γραμματέας του ΝΣ της ΚΝΕ Σ. Σωτηρόπουλος, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση που έκανε ο βαλκανιονίκης και δημοτικός σύμβουλος Δήμου Τρικκαίων Γ. Καΐτης, σχετικά με τον αθλητισμό και την εμπορευματοποίησή του, με αφορμή και τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το περασμένο Σάββατο, λίγες ώρες μετά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στο νομό, η εκδήλωση με τη νεολαία της πόλης που διοργάνωσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο της ΚΝΕ και η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στη Λάμια.

Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας του ΝΣ της ΚΝΕ Χάρης Μιχαλάκης καλωσορίζοντας τους νέους που συμμετείχαν μαζικά, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Τάσος Χρονάς, υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή το απόγευμα και στο Ρέθυμνο, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, με τη συμμετοχή και την παρουσία πολλών και ομιλητή τον Νίκο Μανουσάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, σε συγκέντρωση της ΝΕ Ρεθύμνου για τη νεολαία.


Εκδηλώσεων συνέχεια

Στις 12.30 η κεντρική εκδήλωση της Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που απευθύνονται στη νεολαία και πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες:

  • Σήμερα Τρίτη: Εκδήλωση με θέμα: «Κόντρα στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας» διοργανώνουν η Αχτίδα Παιδείας της ΚΟΘ του ΚΚΕ και η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στις 12:30 το μεσημέρι, στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, βουλευτής του ΚΚΕ και ο Γιάννης Ζιώγας, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.
  • Την Πέμπτη 29/1: Στην Κέρκυρα, εκδήλωση στις 8 μ.μ., στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου.

Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
Να τσαλακώσουμε τις «ευκαιρίες» τους

Στην περίοδο που διανύουμε είναι κοινώς αποδεκτό ότι η εικόνα που πλάθεται για τους ανθρώπους, τα κόμματα και τις πολιτικές τους, παίζει το δικό της ρόλο στο προεκλογικό παιχνίδι. Μερικές φορές, ακόμα και από τις διαφορετικές λέξεις που χρησιμοποιούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων μπορούμε να προβληματιστούμε και να βγάλουμε συμπεράσματα. Για παράδειγμα, όλο και πιο συχνά οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, απευθυνόμενοι στη νεολαία, στις γυναίκες κι άλλες κατηγορίες του λαού, χρησιμοποιούν τη λέξη «ευκαιρίες» στη θέση της λέξης «δικαιώματα». Δεν είναι τυχαίο. Τα δικαιώματα δε χωράνε στην πολιτική τους.

Η ευκαιρία είναι αυστηρά ατομική υπόθεση, δεν είναι συλλογική, γι' αυτό και δε λύνονται τα προβλήματα με ευκαιρίες, απλά μπαλώνονται πρόσκαιρα. Ευκαιρίες έχουν κάποιοι, όχι όλοι και μάλιστα, μπορεί να έχουν... μπορεί και όχι, δεν είναι τίποτα σίγουρο. Αντίθετα, το δικαίωμα ενέχει την έννοια της συλλογικότητας και δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, αλλά όταν υπάρχει είναι κατοχυρωμένο και ισχύει για όλους, για το σύνολο της κατηγορίας στην οποία αναφέρεται. Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα, λοιπόν, να μιλάμε για «ευκαιρίες απασχόλησης» και για «δικαίωμα στην εργασία», είναι άλλο πράγμα οι «ευκαιρίες στην εκπαίδευση» κι άλλο το «δικαίωμα στη μόρφωση».

Αν το καλοσκεφτούμε, προσφέροντας «ευκαιρίες» αποποιούνται τις ευθύνες τους. Σου λένε «εμείς σου δίνουμε την ευκαιρία», είναι δική σου υπόθεση να την εκμεταλλευτείς, ενώ αν τη χάσεις είναι και πάλι δικό σου πρόβλημα. Και έτσι, σε καθιστούν υπεύθυνο για το δικό σου πρόβλημα, για το οποίο αυτοί έχουν την ευθύνη τόσο της ύπαρξής του όσο και της μη λύσης του. Αν δε δέχεσαι, για παράδειγμα, να δουλέψεις για τέσσερα χρόνια χωρίς ένσημα, ενώ εσύ έχεις απαιτήσεις για σύνταξη, σημαίνει ότι αναλαμβάνεις εσύ την ευθύνη για το ότι μένεις άνεργος, αφού εμείς σου παρείχαμε «ευκαιρίες απασχόλησης» κι εσύ τις κλότσησες.

Ετσι, όμως, χάνει και η ίδια η «ευκαιρία» το νόημά της. Ποιες ευκαιρίες για απασχόληση, όταν δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας; Ποιος θα τις δημιουργήσει; Η εργοδοσία; Μα αυτή νοιάζεται για φτηνούς εργάτες και όχι για νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης. Δίπλα στο λήμμα «ευκαιρία» στο λεξικό, συναντάμε την ερμηνεία: ευνοϊκή περίσταση! Είναι άραγε «ευνοϊκή» περίσταση για μια άνεργη γυναίκα να μαγειρεύει δέκα πιάτα φαΐ περισσότερα για τις εργαζόμενες γυναίκες της γειτονιάς της ή να τους κρατάει τα παιδιά για κάποιες ώρες, αντί να έχει σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα και ταυτόχρονα να υπάρχουν όλα εκείνα τα μέτρα που θα λειτουργούν υποστηρικτικά γι' αυτήν; Είναι «ευνοϊκή» περίσταση για τους νέους να «εκπαιδεύονται», μαζεύοντας σκόρπιες γνώσεις από σχολείο, φροντιστήριο, κέντρα ξένων γλωσσών και αλλεπάλληλα κέντρα κατάρτισης, αντί να μορφώνονται ολοκληρωμένα στο σχολείο κι έπειτα είτε στο πανεπιστήμιο είτε σε δημόσιες, υψηλού επιπέδου, επαγγελματικές σχολές; Είναι «ευνοϊκή» περίσταση, για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον πολιτισμό να αναγκάζονται ουσιαστικά να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα; Αυτά που μας προσφέρουν, λοιπόν, δεν είναι καν ευκαιρίες, είναι προγράμματα «φούσκες» που σκάνε μόλις τελειώσουν οι χρηματοδοτήσεις, είναι «αποφάγια» που ούτε τα πεινασμένα σκυλιά δεν τ' αγγίζουν.

Επιτέλους, ο λαός, οι γυναίκες, η νεολαία, οι καλλιτέχνες, όλοι αυτοί στους οποίους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προσφέρουν απλόχερα και υπόσχονται «ευκαιρίες» δεν είναι τυχοδιώκτες που περιμένουν να κάνουν μια αρπαχτή! Ούτε είναι φουκαράδες που πρέπει να βολευτούν με τα ψίχουλα, όπως προτείνει ουσιαστικά ο ΣΥΝ. Είναι άνθρωποι που μοχθούν, που αγωνιούν, που έχουν δικαιώματα και πρέπει να παλέψουν γι' αυτά, να τα κατοχυρώσουν, να τα διευρύνουν. Είναι δικαίωμά μας να τσαλακώσουμε τις «ευκαιρίες» τους! Μπορούμε.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ


Με αποφασιστικότητα στη μάχη

Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας για την ερχόμενη εκλογική μάχη, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ έκοψε την περασμένη Κυριακή την πρωτοχρονιάτικη πίτα του. Στην πρόσφατη δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, η ΚΝΕ υπερκάλυψε το πλάνο φτάνοντας στο 117%, με πρώτη την Οργάνωση της Αττικής που πήρε και το πρώτο κομμάτι για τις οργανώσεις από την πίτα, με δεύτερη την Οργάνωση Αθήνας που ήταν και η τυχερή του φλουριού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο Θ. Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία από το «Ρ», την ΕΔΟΝ Κύπρου και ο παλαίμαχος κομμουνιστής Ν. Καραντηνός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ και πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ