ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Διακήρυξη - καταδίκη του δικομματισμού

Με μια συνέντευξη - διακήρυξη, ο Μίκης Θεοδωράκης απευθύνεται από την «Καθημερινή» της Κυριακής, στους «ορφανούς ψηφοφόρους», όπως αναφέρει, της Αριστεράς και τους καλεί «να γυρίσουν την πλάτη στα δύο κόμματα εξουσίας».

Συγκεκριμένα τονίζει: «Αν ζητώ να ψηφίσουν την Αριστερά, το κάνω γιατί νομίζω ότι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε στα υπάρχοντα στη Βουλή κόμματα της Αριστεράς μερικές από τις βασικές πολιτικές που κάνουν την Αριστερά να ξεχωρίζει από τα κόμματα εξουσίας και φυσικά από το ΠΑΣΟΚ. Κι αυτά τα θέματα, όπως της Εξάρτησης, της Ειρήνης, της Παγκοσμιοποίησης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, ειδικά σήμερα, μετά το Δόγμα Μπους, αναδεικνύονται σε εθνικά προβλήματα ιστορικής σημασίας απέναντι στα οποία μόνον η λέξη Αντίσταση ταιριάζει, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τώρα πριν να είναι αργά για το λαό μας. Και τέτοια Αντίσταση μόνον η Αριστερά είναι σε θέση να ξεκινήσει.

Ετσι, το κάλεσμά μου δεν εκφράζει έναν ακόμα κομματικό πατριωτισμό, αλλά θέλει να είναι κατ' αρχήν μια φωνή αντίστασης στην επερχόμενη πλήρη και άνευ όρων πρόσδεση της χώρας μας σε μια νέα διεθνή πολιτική που συνοψίζεται στην κατάργηση του ΟΗΕ και την επιβολή του νόμου των συμφερόντων των ΗΠΑ και που είναι αντίθετη προς τα ιδεώδη της ελευθερίας και της εθνικής υπερηφάνειας με τα οποία ζήσαμε εμείς οι Ελληνες».

Συνεχίζοντας κάνει λόγο για «μια πραγματικότητα που επιβάλλει να γυρίσουμε την πλάτη στα δύο κόμματα εξουσίας, ψηφίζοντας Αριστερά (είτε κατέβει στις εκλογές ενωμένη, είτε όχι)». Και προσθέτει: «Η ψήφος στην Αριστερά είναι ψήφος στην ειρήνη, ψήφος για τα δικαιώματα των εργαζομένων, είναι μια ουσιαστική διαμαρτυρία και αντίσταση στην κοινωνική ανισότητα, στην εξάρτηση, στην παγκοσμιοποίηση».

Ακολούθως σημειώνει: «Επιμένω στη θέση μου, ψηφίζω Αριστερά με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται. Το ζητούμενο για μένα είναι να αυξηθεί η δύναμη της Αριστεράς συνολικά, ώστε να κερδίσει έστω και ένα μόνο μερίδιο από την πραγματική της δύναμη, την οποία υπολογίζω σήμερα σε διψήφιο αριθμό. Κι αυτό γιατί θεωρώ ότι η Αριστερά μετά τις εκλογές θα είναι σε θέση να αποτελέσει το μοναδικό ανάχωμα υπεράσπισης των συμφερόντων του εργαζόμενου λαού που απειλούνται από τις νέες συνθήκες εθνικής, κοινωνικής και προσωπικής ζωής που θέλουν να επιβάλουν στη χώρα μας οι κυρίαρχοι διεθνείς κύκλοι στη νέα εποχή των πολεμικών συρράξεων και της ολοκληρωτικής καταστροφής και λεηλασίας των λαών (Ιράκ).

Επομένως, θέτω μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ της Αριστεράς και των υπολοίπων κομμάτων εξουσίας και συνδέω την ουσιαστική άμυνα του λαού μας με τη δύναμη της Αριστεράς μέσα κι έξω από τη Βουλή. Τυχόν νέα συρρίκνωση των δυνάμεών της θα αποτελέσει τραγωδία, κυρίως για τους εργαζόμενους και την ελληνική νεολαία, τις επιπτώσεις της οποίας όταν θα τις αντιληφθεί ο ελληνικός λαός, θα είναι πολύ αργά».

Συνεχίζοντας περιγράφει τα προβλήματα που οριοθετούν τα δύο αυτά στρατόπεδα. «Είναι, τονίζει, κυρίως, τα προβλήματα της Ειρήνης, της Εξάρτησης, της Παγκοσμιοποίησης και της Κοινωνικής Ανισότητας». Επισημαίνει ακόμα ότι «η πολιτική της εξάρτησης έχει συμμάχους της εγχώριους κυρίαρχους κύκλους, οι οποίοι διαχειρίζονται μονοπωλιακά τα διαμόρφωση της κοινής γνώμης». Αναφορικά με το πρόβλημα της Ειρήνης επισημαίνει τον κίνδυνο ο ίδιος λαός που «δίνει το μεγάλο "παρών" ενάντια στους πολέμους του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ (...) να υποστηρίξει άθελά του μέσω της ψήφου του (σ.σ. σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) τις ενέργειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Δημοσκοπήσεων συνέχεια...

Νέα δημοσκόπηση είδε χτες το φως της δημοσιότητας, η οποία πραγματοποιήθηκε από την εταιρία «Metron Analysis» για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού «Αντέννα». Η έρευνα, που είναι πανελλαδική, έγινε σε δείγμα 1.405 ψηφοφόρων από 17 έως 23 του Γενάρη.

Συγκεκριμένα, ως προς την πρόθεση ψήφου τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έχουν ως εξής: ΠΑΣΟΚ 37,2%, ΝΔ 39,4%, ΚΚΕ 4,7%, ΣΥΝ 2,9%, ΔΗΚΚΙ 1,3%, ΛΑΟΣ 1,8%, Αλλο 1,1%, Λευκό 1,3%, Ακυρο-δε ψηφίζουν 1,8%, Αναποφάσιστοι 4,2%, δεν ξέρουν-δεν απαντούν 4,3%. Σε προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρίας, επίσης το Γενάρη του 2004, τα ποσοστά ήταν: ΠΑΣΟΚ 37,6% (-0,4) και ΝΔ 40,1% (-0,7). Να σημειωθεί ότι καταγράφεται μετακίνηση σε σχέση με τις εκλογές του 2000 από το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ ποσοστό 9,5% και από τη ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ ποσοστό 2,9%.

Ως προς την παράσταση νίκης, στο ερώτημα δηλαδή «ποιο κόμμα νομίζετε ότι θα έρθει πρώτο στις επόμενες εκλογές», ΝΔ δηλώνουν το 46,3% (45% ήταν στην προηγούμενη έρευνα) και ΠΑΣΟΚ 37,7% (38,1 ήταν στην προηγούμενη έρευνα). Στο ερώτημα ποιον εμπιστεύονται για τη διακυβέρνηση της χώρας την επόμενη τετραετία, απαντούν «κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ υπό τον Γ. Παπανδρέου» το 42,2%, «κυβέρνηση ΝΔ υπό τον Κ. Καραμανλή» το 40,5% και κανέναν 13,7%. Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο για πρωθυπουργό δηλώνουν, Γ. Παπανδρέου το 39,7% και Κ. Καραμανλή το 38,2%.

Στα επιμέρους ερωτήματα, όπως «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο για την οικονομία», μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με Γ. Παπανδρέου δηλώνουν το 39,6%, ενώ μια κυβέρνηση ΝΔ με Κ. Καραμανλή το 38,9, και κανέναν το 16,3%. Για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ΠΑΣΟΚ 34,2%, ΝΔ 40,4% και κανέναν 18%. Για τα θέματα Υγείας ΠΑΣΟΚ 37%, ΝΔ 40% και κανέναν 16,1%. Για τα θέματα Παιδείας ΠΑΣΟΚ 37,4, ΝΔ 39,3% και κανέναν 16,4%. Το ΠΑΣΟΚ υπερτερεί μόνο στα ερωτήματα για την εξωτερική πολιτική και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Παρουσιάσεις ψηφοδελτίων του ΚΚΕ

-- Τους υποψηφίους στο νομό Αττικής θα παρουσιάσει η ΝΕ Αττικής του ΚΚΕ, σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αχαρνών (Μπόσδα και Φιλαδελφείας).

-- Την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του Κόμματος στο νομό Ηρακλείου κάνει σήμερα Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Ελευθέριος Βενιζέλος), η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ.

-- Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές παρουσιάζει αύριο Τετάρτη, η Νομαρχιακή Επιτροπή της Καστοριάς. Η παρουσίαση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου της πόλης.

-- Αύριο Τετάρτη η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ παρουσιάζει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο νομό Ημαθίας. Η παρουσίαση των υποψηφίων θα γίνει σε ανοιχτή εκδήλωση στις 6μ.μ. στην Εληά στη Βέροια.

-- Αύριο Τετάρτη, στις 5.30 μ.μ., θα γίνει η παρουσίαση του ψηφοδελτίου στα Γρεβενά, στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Μανάκεια».

-- Στην Κοζάνη η παρουσίαση ψηφοδελτίου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Κοβεντάριου» (αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου) αύριο Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ.

Στις παρουσιάσεις των ψηφοδελτίων σε Καστοριά, Γρεβενά και Κοζάνη θα παραβρεθεί ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Πέμπτη 29/1, στις 2 το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο Σάμου, σε συνέντευξη Τύπου, οι Αντώνης Μαλαγάρης, δικηγόρος και Μάριος Τσαντίρης, εργάτης, υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στο νομό Σάμου, θα παρουσιάσουν την πολιτική πρόταση του Κόμματος.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
Σε εκκρεμότητα η απόφαση για τον πρόεδρο

Σε νέα συνεδρίαση της αρμόδιας για τις ΔΕΚΟ επιτροπής της Βουλής αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τις προθέσεις της για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μετά την απόσυρση χτες στη συνεδρίαση της επιτροπής της κυβερνητικής πρότασης για διορισμό του - μέχρι πρότινος αντιπροέδρου - Αλέξανδρου Βουσβούνη.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Νικόλαος Φαρμάκης, η κυβέρνηση θα αποφανθεί για το «εάν θα διοριστεί τελικά πρόεδρος και διοίκηση για λιγότερο χρόνο ή θα συνεχίσει με νομοθετική πράξη τη θητεία της η απερχόμενη διοίκηση». Υπενθυμίζουμε ότι η θητεία του μέχρι σήμερα προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Σταύρου Θωμαδάκη λήγει στις 2 Φλεβάρη, ενώ η θητεία είναι 5ετής. Η πρόθεση της κυβέρνησης για το διορισμό νέου προέδρου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της ΝΔ, που πρότεινε το διορισμό ανώτατου δικαστικού στη θέση του προέδρου μέχρι τις εκλογές.

Περιοδεία στα Ταμπούρια

Ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στα καταστήματα στα Ταμπούρια, στις 6μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ