ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΓΣΕΕ του δικομματισμού

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αντί να βάλει τους δύο μονομάχους μπροστά στις ευθύνες τους για τα αιτήματα που προωθεί, τους διευκολύνει στην εξαπάτηση των εργαζομένων

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»
Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»
Μπροστά στις ευθύνες τους, όπως δικαιολογημένα αξιώνουν οι εργαζόμενοι, θα 'πρεπε να θέσει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ τους δύο μονομάχους. Στοιχειώδης συνδικαλιστική πρακτική επιβάλλει, εκμεταλλευόμενη τη χρονική σύμπτωση των διαπραγματεύσεων για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση με την προεκλογική περίοδο, να εξαναγκάσει κυβέρνηση και ΝΔ να τοποθετηθούν απέναντι στα, λειψά και αμυντικά έστω, αιτήματα που προωθεί. Θα 'πεφταν έτσι οι φιλεργατικές και φιλολαϊκές μάσκες των ηγεσιών του δικομματισμού, ενώ οι εργαζόμενοι θα διαμόρφωναν ασφαλές και ταξικό κριτήριο ψήφου. Αντ' αυτού ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εμφανίστηκε λάβρος κατά του ΣΕΒ - προς μεγάλη έκπληξη του Συνδέσμου...- και αχρηστεύοντας τα όπλα των εργαζομένων διαμηνύει ότι θα πάει σε απεργία μετά τις εκλογές!

Χωρίς αμφιβολία, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προσφέρει μία ακόμα υπηρεσία στα πολιτικά αφεντικά της. Καθίσταται συνεργός στην εξαπάτηση των λαϊκών μαζών και τον εγκλωβισμό της λαϊκής αγανάκτησης από τους δύο μονομάχους. Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ διευκολύνονται να πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες και να υφαρπάξουν την ψήφο των εργαζομένων. Παρ' όλο που δε λένε λέξη για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, αποφεύγουν την παραμικρή δέσμευση για αυξήσεις στους κατώτερους μισθούς και μεροκάματα... Αφήνονται να πουλάνε το γνωστό παραμύθι ότι, δηλαδή, πρώτα πρέπει να αυξηθεί ο παραγόμενος πλούτος και μετά να πάρουν οι εργαζόμενοι (μεγαλύτερο) κομμάτι από την πίτα... Ακριβώς όσο πήραν τα προηγούμενα χρόνια, όταν ο πλούτος αυξήθηκε αλματωδώς...

Η στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ δεν προκαλεί καμία εντύπωση από τη στιγμή που έχει προσχωρήσει στη λατρεία του σύγχρονου θεού της «ανταγωνιστικότητας». Από κει και πέρα η μείωση του εργατικού κόστους είναι αναπόφευκτη... Οι εκλογές είναι μια ευκαιρία για αλλαγές στο συσχετισμό δυνάμεων προς όφελος των αγώνων της επόμενης μέρας.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ «ΘΑΥΜΑΤΑ»

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ! «Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτών για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ναυάγησαν και όλα δείχνουν ότι μετεκλογικά θα υπάρξουν απεργίες. Στη χθεσινή δεύτερη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών η εργοδοτική πλευρά τορπίλισε κάθε πιθανότητα για επίτευξη συμφωνίας, αφού στα εργατικά αιτήματα για αύξηση 8% και για εβδομαδιαία εργασία 39 ωρών, αντιπρότεινε αυξήσεις 3,2% (δηλαδή κατώτατο μισθό 537 ευρώ από 518,32 που είναι τώρα), ενώ απέρριψε την πρόταση για μείωση του ωραρίου εργασίας» («ΒΗΜΑ»).

«ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ»! «Η χθεσινή ρήξη εργοδοσίας -συνδικάτων σχετικά με τις μισθολογικές αυξήσεις αντανακλά την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής να διευθύνει αποτελεσματικά την οικονομία. Γιατί είναι απολύτως φυσιολογικό όταν η κυβέρνηση διατυμπανίζει τα "περί ισχυρής οικονομίας" και ο υπουργός Οικονομίας εξαγγέλλει πως "προτιμά να θυσιάσει λίγο πληθωρισμό και έλλειμμα χάριν λίγο περισσότερης ανάπτυξης" προσφέροντας μισθολογικές αυξήσεις 6-8% στο Δημόσιο, τα ιδιωτικά εργατικά συνδικάτα να διεκδικούν ανάλογες αυξήσεις» (Από το άρθρο της «ΕΞΠΡΕΣ»).

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ... «Απεργιακή κινητοποίηση και κοινωνική αναστάτωση θα "κληρονομήσει" η νέα κυβέρνηση, αφού η ΓΣΕΕ προσανατολίζεται να απεργήσει μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου, ύστερα από την αιφνίδια διακοπή των διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες. Πέρα από το χάσμα που δείχνει να χωρίζει τις δύο πλευρές αυτή τη στιγμή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι έτσι γεννάται πολιτικό ζήτημα, αφού οι εργαζόμενοι "χρησιμοποιούνται" από τη διοίκηση της Συνομοσπονδίας στις κινήσεις για την εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων» («ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ... «Με στάσεις εργασίας απάντησε χθες το μεγαλύτερο συνδικάτο βιομηχανικών εργατών της Γερμανίας, IG Metal, στις "προτάσεις-πρόκληση" των εργοδοτών τους για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Ο πρώτος γύρος των συζητήσεων οδηγήθηκε σε αποτυχία, καθώς ο σύνδεσμος των εργοδοτών παρέμεινε άκαμπτος στις αρχικές τους προτάσεις για αύξηση στους μισθούς μόλις κατά 1,2% έως τα τέλη Μαρτίου 2005 και ακόμη 1,2% για το 12μηνο που θα ακολουθήσει. Οι αυξήσεις αυτές μόλις που αγγίζουν το επίπεδο του γερμανικού πληθωρισμού... Σαν να μην έφθανε όμως αυτή η μεγάλη διαφορά απόψεων για τις αυξήσεις στους μισθούς, οι εργοδότες ζήτησαν από το συνδικάτο ελαστικότερες συμβάσεις, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να επιμηκύνουν τα ωράρια εργασίας όταν το απαιτεί η ζήτηση» (Χρ. Ζιώτης - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Γιώργος: - ΤΟΛΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Γ. Παπανδρέου - «ΠΑΙΔΕΙΑ, ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΜΑΣ ΣΤΟΧΟΙ».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΑ ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ.

ΑΥΓΗ: ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καραμανλής: ΜΕΤΡΑ - ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΟΡΤΟ-ΧΑΜΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΚΛΑΔΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΗ ΡΟΔΟ.

ΕΣΤΙΑ: ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΕΠ' ΑΜΟΙΒΗ!

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σωρός οι αμαρτωλές υποθέσεις - ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ!

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ - ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΝΑΡΜΟΣΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ.

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΝΙΚΗ Ν.Δ. +6% ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΑΧΤΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΠΑΣΟΚ ΔΕΙΧΝΟΥΝ 3 ΓΚΑΛΟΠ!

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΨΑΛΙΔΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ.

ΧΩΡΑ: 38 ΜΕΙΝΑΝΕ...

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΦΙΜΩΣΟΥΝ ΤΗΝ «ΑΥΡΙΑΝΗ» ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Ρήξεις»...«Σε μια τολμηρή πρόταση για μη φυλάκιση των απλών χρηστών κάνναβης προχώρησε χθες εν μέσω προεκλογικής περιόδου ο Γ. Παπανδρέου, δείχνοντας για μια ακόμη φορά ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ρήξεις και να σπάσει ταμπού» (Από το βασικό θέμα των «ΝΕΩΝ»).

Σκόπιμο «χάος»...«Αποκάλυψε η υπόθεση της τροπολογίας Πάχτα για το "Πόρτο Καρράς" το νομοθετικό χάος και την ανεπάρκεια των αρμόδιων φορέων της δημόσιας διοίκησης στα θέματα δόμησης. Υπάρχει μια πληθωρική πολεοδομική νομοθεσία, συχνά αλληλοσυγκρουόμενη, από την οποία, όμως, λείπουν οι ουσιαστικές προβλέψεις και οι απολύτως απαραίτητες ρυθμίσεις. Αυτά τα κενά ή καλύπτονται με τροπολογίες, τις οποίες προωθούν οι έχοντες τη δυνατότητα και κατέχοντες τα μέσα ή "καλύπτονται" με αυθαιρεσίες και παρανομίες, στις οποίες καταφεύγουν και μεγάλα συμφέροντα και ο απλός οικιστής, που θέλει να χτίσει ένα εξοχικό ή να κάνει προσθήκες και πανωσηκώματα στο σπίτι του» (Από το άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

Διαπιστώσεις...«Είναι λυπηρό να διαπιστώνει κανείς πόσες ευκαιρίες χάνει η χώρα απλά και μόνο για να διατηρεί μια ολιγοπρόσωπη ομάδα πολιτικών, επιχειρηματιών, στελεχών του δημόσιου τομέα και συνδικαλιστών τα προνόμιά της... Η απελευθέρωση των αγορών, η πώληση μετοχών των δημοσίων επιχειρήσεων, η διαχείριση των αναπτυξιακών κονδυλίων, ακόμη και η διοργάνωση της Ολυμπιάδας, περνούν από τα χέρια της ίδιας μικρής κάστας που αξιοποιεί τα προνόμια του σημερινού καθεστώτος» (Μπάμπης Παπαδημητρίου - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Ιδεολογικές συγκλίσεις...«Ο φυσικός εταίρος των φιλελεύθερων στην Ελλάδα δεν μπορεί να είναι άλλος από ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα υπό την ιδεολογική ομπρέλα της "συμμετοχικής δημοκρατίας". Η συμμαχία αυτή δεν είναι συγκυριακή, αλλά εκφράζει μια βαθύτερη ιδεολογική σύγκλιση... Οι φιλελεύθεροι (συμπεριλαμβανομένων φυσικά και κυρίως των Στέφανου Μάνου και Ανδρέα Ανδριανόπουλου) θα πρέπει να προβληματιστούν σοβαρά με αυτή την προοπτική. Το φλερτ με τη συντηρητική ΝΔ θα πρέπει να τελειώσει οριστικά, όπως ακριβώς και το φλερτ με το θατσερικό εθνικιστικό νεοφιλελευθερισμό» (Τάκης Μίχας - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ