ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Για το δικαίωμα στη δουλιά

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας
Αντιμέτωποι με την πρωτοφανή επίθεση στο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία βρίσκονται χιλιάδες εκπαιδευτικοί, που σε καθεστώς εργασιακής περιπλάνησης και ομηρίας στελεχώνουν τα σχολεία. Με κεντρικό σύνθημα «Μόνιμη σταθερή δουλιά» εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το υπουργείο Παιδείας ζητώντας επιπλέον την καταβολή των δεδουλευμένων στους ωρομισθίους καθώς κάποιοι από αυτούς δεν έχουν πληρωθεί τους τελευταίους πέντε μήνες. Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν και οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ καλώντας σε συσπείρωση στο μέτωπο της ταξικής αντεπίθεσης και καταγγέλλοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει πλήρως, να απαξιώσει οικονομικά, εργασιακά και κοινωνικά τους εκπαιδευτικούς.

Αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, που απέδωσε την καθυστέρηση των πληρωμών σε λογιστικό πρόβλημα και είπε ότι έχουν πληρωθεί το 90% των εκπαιδευτικών ενώ έχουν σταλεί χρήματα για την πληρωμή και των υπολοίπων. Στο μεταξύ, επιτροπές αναπληρωτών εκπαιδευτικών από διάφορες περιοχές της χώρας πραγματοποίησαν πορεία στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, από όπου εισέπραξαν υποσχέσεις ότι θα συζητηθούν τα αιτήματά τους. Τη στιγμή που η πολιτική τους στηρίζει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την οποία υπαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την πολιτική αυτή καταγγέλλει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ που σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στην εκστρατεία παραπλάνησης των αναπληρωτών από τις παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, «Συνεργασία», «Παρεμβάσεις», που καλλιεργούν αυταπάτες με βάση την οδηγία 99/70/ΕΚ της ΕΕ. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ διευκρινίζει ότι η συγκεκριμένη οδηγία απλώς συστήνει στα κράτη να θέσουν τις προϋποθέσεις-κανόνες στην εργασία με σύμβαση ενώ το ποιες θα είναι αυτές οι προϋποθέσεις-κανόνες αφήνεται στην ευχέρεια του κάθε κράτους-μέλους. «Πουθενά η οδηγία η οποία φέρει τη σφραγίδα της Ενωσης Ευρωπαίων Βιομηχάνων δεν προβλέπει μονιμοποίηση συμβασιούχων ή, πολύ περισσότερο, την κατάργηση εργασίας με σύμβαση. Η σχετική οδηγία με τη νομική οριοθέτηση-κάλυψη της εργασίας με σύμβαση αλλά και η πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος, που απαγορεύει μονιμοποίηση συμβασιούχων, στοχεύουν στην κατάργηση αυτού του κεκτημένου στην ελληνική πραγματικότητα και κυρίως να βάλουν φρένο στους αγώνες των εργαζομένων για πλήρη, σταθερή, μόνιμη εργασία», σημειώνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ τονίζοντας ότι «ο αγώνας για τη μόρφωση είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα για το μεροκάματο, τη δουλιά, την Υγεία και τα άλλα δικαιώματα που σήμερα θυσιάζονται στο βωμό του ανταγωνισμού των πολυεθνικών συμφερόντων».

ΚΚΕ - ΚΝΕ ΑΧΑΪΑΣ
Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών

«Το οξυμένο πρόβλημα της ακριβής μεταφοράς των φοιτητών στην Πάτρα προς το Πανεπιστήμιο με το αστικό λεωφορείο (70 λεπτά) δεν πρόκειται να λυθεί με την κάρτα απεριορίστων διαδρομών (13 ευρώ) για τη μεταφορά των φοιτητών από ιδιωτική εταιρία, με την οποία σύναψε προσφάτως σύμβαση η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών». Αυτό τόνισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στα γραφεία της ΝΕ Αχαΐας ο Χρήστος Αγγελόπουλος, στέλεχος της ΚΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ του ΚΚΕ και ο Δημήτρης Κιάμος, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ και στέλεχος της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της Πάτρας της ΚΝΕ, με αφορμή την ανάθεση από τη Σύγκλητο σε τουριστικό γραφείο («Σιάμος ΕΠΕ») για να αναλάβει τη μετακίνηση των φοιτητών, αντί του ποσού των 625.000 ευρώ.

Ο Χρ. Αγγελόπουλος επισήμανε πως «τα λεωφορεία (χωρητικότητας 50 ατόμων) θα πραγματοποιούν δρομολόγια σε ωράρια που δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες, ενώ η κάρτα θα ισχύει μόνο για τα λεωφορεία του ιδιωτικού τουριστικού γραφείου». Επίσης τόνισε ότι «ενώ το Πανεπιστήμιο έχει τεράστιες ανάγκες και οι δημόσιες επενδύσεις έχουν εκμηδενιστεί, δίνουν τεράστια ποσά σε ιδιώτες για να εκμεταλλευτούν βασικές ανάγκες των φοιτητών. Στο Πανεπιστήμιο 11 σχολές δεν έχουν κτίρια και αίθουσες, δεκάδες διδάσκοντες ΠΔ 407 μένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα κονδύλια για τη σίτιση μέλλεται να μειωθούν σε βάρος των φοιτητών. Με λίγα λόγια, η πρυτανική αρχή υλοποιεί την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και το πρόγραμμα της ΝΔ. Θύματα σε κάθε περίπτωση είναι οι φοιτητές, τα μέλη ΔΕΠ και οι εργαζόμενοι».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δ. Κιάμος, ο οποίος σημείωσε πως «οι φοιτητές πρέπει να απαιτήσουν και να παλέψουν για δωρεάν μετακίνηση με μοναδική προϋπόθεση το πάσο τους. Τα έξοδα είναι δυνατόν να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό (άλλωστε χρήματα του ελληνικού λαού είναι) με αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%». Και κατέληξε: «Στις 7 Μάρτη, την ώρα της ψήφου οι φοιτητές πρέπει να σκεφτούν. Θα πριμοδοτήσουν με την ψήφο τους τα κόμματα εκείνα που ο βασικός άξονας φιλοσοφίας τους είναι το μερικό ή ολοκληρωτικό πέρασμα της παιδείας στους ιδιώτες ή θα στηρίξουν το ΚΚΕ για πραγματικά δημόσια, δωρεάν παιδεία;».

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Για άλλη μια φορά κινητοποιήθηκαν χτες οι φοιτητές της Ιατρικής Αθήνας, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ιατρική εκπαίδευση που επιβάλλει εξετάσεις για την είσοδο στην ειδικότητα και γενικότερα κινείται στη λογική εναρμόνισης της ιατρικής εκπαίδευσης με την ιδιωτικοποίηση και τις αντιδραστικές αλλαγές των εργασιακών σχέσεων και στον τομέα της Υγείας. Η σχολή τελεί υπό κατάληψη, με απόφαση του συλλόγου φοιτητών, ενώ έντονες αντιδράσεις απέναντι στο νομοσχέδιο έχουν εκφράσει φοιτητές από όλες τις ιατρικές σχολές της χώρας.

Χτες το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και με πορεία έφτασαν στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με εκπροσώπους των κομμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της ΝΔ εξέφρασαν τη συμφωνία τους με το νομοσχέδιο, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ είπαν ότι το νομοσχέδιο δεν είναι στην ημερήσια διάταξη αυτής της Βουλής, οι του ΣΥΝ δεν πήραν θέση επί του νομοσχεδίου, απλώς είπαν στους φοιτητές να φέρουν τις θέσεις τους για να συζητήσουν, ενώ οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ εξέφρασαν την πλήρη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο και με την πολιτική ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

Οι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, τη Δευτέρα 2/2 με συμβολική κατάληψη της πρυτανείας, ζητούν έκτακτη σύγκληση της Συγκλήτου και την Τρίτη 3/2 προγραμματίζουν νέο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο υπουργείο Υγείας.

Πρόκληση

Σε... πολιτικό γραφείο του υπουργού Παιδείας και υποψηφίου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθήνας έχει μετατραπεί η Α' Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας. Αυτό δείχνει τουλάχιστον η ταυτότητα του αποστολέα στο φαξ με πρόσκληση για αυριανή πολιτική ομιλία του Π. Ευθυμίου και το οποίο είχε αποδέκτες τα σχολεία της περιοχής. Φαίνεται ότι στην προεκλογική ψηφοθηρία του ΠΑΣΟΚ όλα επιτρέπονται, ακόμα και η χρησιμοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών. Αυτή η πρόκληση μήπως είναι δείγμα της... «συμμετοχικής δημοκρατίας»;

Οριστική απόλυση σε πρώην πρύτανη

Ποινή οριστικής απόλυσης επέβαλε το Πειθαρχικό Συμβούλιο στον Δ. Σωτηρόπουλο, καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης (και πρώην πρύτανη), γιατί υπέπεσε σε σωρεία παραπτωμάτων ως πρύτανης και καθηγητής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου ο Δ. Σωτηρόπουλος διέπραξε έκνομες ενέργειες όπως:

  • Συνέχισε να απασχολεί την επίκουρη καθηγήτρια Ε. Σεφερτζή σε δύο Προγράμματα Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ), παρόλο που αποδεικνυόταν από έγγραφο του υπουργείου Παιδείας ότι δεν ήταν μέλος του ΔΕΠ.
  • Προσέλαβε την Ε. Μπαμπατσούλη με ετήσια σύμβαση και με μισθό αναπληρωτή καθηγητή, χωρίς να πληροί τα προσόντα και χωρίς την έγκριση της γενικής συνέλευσης του αρμόδιου τμήματος.
  • Για την πρόσληψη της συζύγου του σε δύο ΠΣΕ παρέκαμψε τη διαδικασία περί προσλήψεων.
  • Πραγματοποιήθηκαν πληρωμές εκατοντάδων εκατομμυρίων, χωρίς την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ