Σάββατο 31 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Για το δικαίωμα στη δουλιά

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας
Αντιμέτωποι με την πρωτοφανή επίθεση στο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία βρίσκονται χιλιάδες εκπαιδευτικοί, που σε καθεστώς εργασιακής περιπλάνησης και ομηρίας στελεχώνουν τα σχολεία. Με κεντρικό σύνθημα «Μόνιμη σταθερή δουλιά» εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το υπουργείο Παιδείας ζητώντας επιπλέον την καταβολή των δεδουλευμένων στους ωρομισθίους καθώς κάποιοι από αυτούς δεν έχουν πληρωθεί τους τελευταίους πέντε μήνες. Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν και οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ καλώντας σε συσπείρωση στο μέτωπο της ταξικής αντεπίθεσης και καταγγέλλοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει πλήρως, να απαξιώσει οικονομικά, εργασιακά και κοινωνικά τους εκπαιδευτικούς.

Αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, που απέδωσε την καθυστέρηση των πληρωμών σε λογιστικό πρόβλημα και είπε ότι έχουν πληρωθεί το 90% των εκπαιδευτικών ενώ έχουν σταλεί χρήματα για την πληρωμή και των υπολοίπων. Στο μεταξύ, επιτροπές αναπληρωτών εκπαιδευτικών από διάφορες περιοχές της χώρας πραγματοποίησαν πορεία στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, από όπου εισέπραξαν υποσχέσεις ότι θα συζητηθούν τα αιτήματά τους. Τη στιγμή που η πολιτική τους στηρίζει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την οποία υπαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την πολιτική αυτή καταγγέλλει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ που σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στην εκστρατεία παραπλάνησης των αναπληρωτών από τις παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, «Συνεργασία», «Παρεμβάσεις», που καλλιεργούν αυταπάτες με βάση την οδηγία 99/70/ΕΚ της ΕΕ. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ διευκρινίζει ότι η συγκεκριμένη οδηγία απλώς συστήνει στα κράτη να θέσουν τις προϋποθέσεις-κανόνες στην εργασία με σύμβαση ενώ το ποιες θα είναι αυτές οι προϋποθέσεις-κανόνες αφήνεται στην ευχέρεια του κάθε κράτους-μέλους. «Πουθενά η οδηγία η οποία φέρει τη σφραγίδα της Ενωσης Ευρωπαίων Βιομηχάνων δεν προβλέπει μονιμοποίηση συμβασιούχων ή, πολύ περισσότερο, την κατάργηση εργασίας με σύμβαση. Η σχετική οδηγία με τη νομική οριοθέτηση-κάλυψη της εργασίας με σύμβαση αλλά και η πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος, που απαγορεύει μονιμοποίηση συμβασιούχων, στοχεύουν στην κατάργηση αυτού του κεκτημένου στην ελληνική πραγματικότητα και κυρίως να βάλουν φρένο στους αγώνες των εργαζομένων για πλήρη, σταθερή, μόνιμη εργασία», σημειώνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ τονίζοντας ότι «ο αγώνας για τη μόρφωση είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα για το μεροκάματο, τη δουλιά, την Υγεία και τα άλλα δικαιώματα που σήμερα θυσιάζονται στο βωμό του ανταγωνισμού των πολυεθνικών συμφερόντων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ