ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Γενάρη 2004
Σελ. /40
Θα «μετρήσει» η ψήφος στο ΚΚΕ!

Περιοδεία του Θ. Παφίλη στο νοσοκομείο «Αττικόν»

«H κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι γυναίκες, η νεολαία, η λαϊκή οικογένεια, έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια της ανοχής και της αντοχής. Να εκφράσουμε αυτή μας την αγανάκτηση και στην κάλπη, γυρίζοντας την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που μας έφεραν με την πολιτική τους σε αυτό το σημείο. Θα "μετρήσει" το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να βγουν "τραυματισμένοι" από αυτές τις εκλογές. Θα μετρήσει η ψήφος στο ΚΚΕ».

Το κάλεσμα υπερψήφισης του ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές απηύθυνε στους εργαζόμενους του Αττικού Νοσοκομείου στο Χαϊδάρι ο υποψήφιος βουλευτής B' Αθήνας του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, κατά τη διάρκεια περιοδείας, που πραγματοποίησε χτες, επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ.

Ο υποψήφιος βουλευτής περιόδευσε στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου και είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή διοικητή Γ. Κόκκοβο. Απ' τη συνάντηση με τη διοίκηση αναδείχτηκαν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπτυχθεί πλήρως το νοσοκομείο για τις ανάγκες των κατοίκων της υγειονομικά υποβαθμισμένης Δυτικής Αττικής. Σε λειτουργία βρίσκονται σήμερα 250 κλίνες, που προσφέρουν βραχεία ή ημερήσια νοσηλεία, αφού συνολικά στο νοσοκομείο υπάρχουν 750 γιατροί και εργαζόμενοι, ενώ για την πλήρη ανάπτυξη των 730 κλινών του απαιτούνται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, τουλάχιστον 2.500 εργαζόμενοι. Παρά τις ελλείψεις, το νοσοκομείο θα ξεκινήσει σήμερα Σάββατο για πρώτη μέρα επικουρική εφημερία μαζί με το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Απ' την πλευρά του, ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θεωρούν αντιπαραγωγικές τις δαπάνες για την Υγεία και στα πλαίσια αυτά προχωρούν σε περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις, προωθούν τη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων με επιχειρηματικά κριτήρια. «Το ΚΚΕ, υπογράμμισε, θεωρεί την Υγεία δημόσιο αγαθό που πρέπει να παρέχεται από το κράτος δωρεάν και ισότιμα σε όλους τους κατοίκους της χώρας, με κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης».

Οι εργασιακές συνθήκες στο νοσοκομείο και γενικότερα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, οι πολιτικές εξελίξεις, ενόψει και των εκλογών ήταν τα θέματα που κουβέντιαζαν με τον υποψήφιο βουλευτή οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

«Χρειαζόμαστε προσωπικό και ικανοποιητικούς μισθούς», «Φέρνουν στα νοσοκομεία εποχιακό προσωπικό - λες και τα νοσοκομεία είναι ξενοδοχεία και έχουν ανάγκες κάποιους μήνες το χρόνο - για να μην τολμούν να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι», «Ξέρουμε τι σημαίνει να δουλεύεις ανασφάλιστος. Είμαστε στα STAGE και δουλεύουμε χωρίς δικαιώματα, χωρίς ένσημα, χωρίς ασφάλεια», έλεγαν οι εργαζόμενοι.

Στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ προσπαθούν να μεταμφιεστούν προεκλογικά και μιλάνε για πρόοδο και ανάπτυξη, όταν έχουν ήδη πάρει δεσμεύσεις για το τι θα κάνουν την επόμενη μέρα, για τα μέτρα που θα φέρουν σε ακόμα χειρότερη κατάσταση τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, υπογράμμισε ο Θ. Παφίλης. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφωνούν στη βασική πολιτική στρατηγική. Εμφανίζουν, συνέχισε, ως «επανάσταση» την ανασφάλιστη εργασία, τη μερική απασχόληση, το πάγωμα των μισθών, την αύξηση των νοσηλίων που θα τινάξει τα ασφαλιστικά ταμεία στον αέρα, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας. «Κυβερνάνε τόσα χρόνια και τώρα βγαίνουν να εμφανιστούν ξανά ως σωτήρες. Πρόοδος είναι οι θέσεις του ΚΚΕ για σταθερή δουλιά, για μισθούς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, για δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση, για δημόσια Παιδεία. Η ψήφος στο ΚΚΕ θα τους "τσούξει", θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να μπούμε σε μια άλλη πορεία για το δικό μας όφελος, για ένα καλύτερο αύριο σε όλους τους τομείς», τόνισε ο Θ. Παφίλης.

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Ποιες είναι οι θέσεις του ΚΚΕ για τη μικρομεσαία αγροτιά;

ΤΟ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ στην ΚΑΠ και τις συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που στρέφονται αποκλειστικά και μόνο σε βάρος των μικροϊδιοκτητών.

Η αγροτική παραγωγή μπορεί να αναπτυχτεί. Πολιτικοί λόγοι το απαγορεύουν σήμερα, όμως τα πράγματα και οι συσχετισμοί αλλάζουν. Η γεωργία μπορεί να διασφαλίσει την καλή και φτηνή διατροφή του λαού, σε μια περίοδο, μάλιστα, που οι πολυεθνικές επιβάλλουν ακριβά και ανθυγιεινά προϊόντα χάριν του κέρδους.

Θέλουμε αγροτική παραγωγή που να συμβάλλει στην ανάπτυξη της απασχόλησης, στην παραμονή του πληθυσμού στην ύπαιθρο, στην επιστροφή στην ύπαιθρο όσων εξαναγκάστηκαν να φύγουν και το επιθυμούν, βασικό παράγοντα και για την ανάπτυξη της μεταποιητικής βιομηχανίας σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος.

ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛ' ΑΥΤΑ είναι ο παραγωγικός συνεταιρισμός που μπορεί να ικανοποιεί τα συμφέροντα του μικροπαραγωγού και τα συμφέροντα όλου του λαού. Ο συνεταιρισμός να αποτελεί μορφή συγκέντρωσης της παραγωγής δίπλα στον κοινωνικοποιημένο τομέα της οικονομίας. Ετσι, θα απαλλαγεί από τη μέγκενη των μονοπωλίων. Οι σημερινές μορφές συνεταιρισμού, που πλασάρονται από την ΕΕ και την κυβέρνηση, τη ΝΔ και το ΣΥΝ, είναι στην ουσία ανώνυμες εταιρίες.

Ο μικρός παραγωγός, μέσα από τη συνεταιριστική του οργάνωση, δε θα έχει το φόβο να πουλάει με εξευτελιστικές τιμές και να αγοράζει ακριβά τα αγαθά και τις υπηρεσίες που του χρειάζονται.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ της αγροτικής παραγωγής, με βάση τις ανάγκες της χώρας, παίρνοντας υπόψη και τις συνθήκες της διεθνούς αγοράς. Δηλαδή, χωρίς τους όρους των ποσοστώσεων, τα πρόστιμα της συνυπευθυνότητας, τις αγραναπαύσεις, τις εκριζώσεις και τα κίνητρα εντατικοποίησης που καθορίζει η ΕΕ. Αναδιάρθρωσή της, με αύξηση της ζωικής παραγωγής, αλλά και της φυτικής, η οποία να στηρίζει τη ζωική παραγωγή, όπως ζωοτροφές.

Σύστημα τιμών και επιδοτήσεων, που να εξασφαλίζει βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και να ευνοεί την αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής. Σημαντική αύξηση των κονδυλίων για αγροτικά έργα υποδομής. Μέτρα που αντιμετωπίζουν το μονοπωλιακό έλεγχο στις τιμές των γεωργικών εφοδίων και μηχανημάτων, για να μειωθεί το κόστος παραγωγής.

Κρατικοί οργανισμοί και ιδρύματα έρευνας, με στόχο την επιστημονικοτεχνική στήριξη του μικρού παραγωγού. Ανάπτυξη της εγχώριας γεωργικής έρευνας και τεχνολογίας. Εκπαίδευση των αγροτών στη σωστή χρήση των προϊόντων της έρευνας και τεχνολογίας, για να προστατεύεται το περιβάλλον και η υγεία των καταναλωτών.

Κρατική τράπεζα, με κοινωνικό και αναπτυξιακό προσανατολισμό, η οποία, με κάλυψη από τον προϋπολογισμό, θα επιδοτεί επιλέξιμες γεωργικές δραστηριότητες.

Ουσιαστικά και αποτελεσματικά κίνητρα στους νέους αγρότες, για να ανανεωθεί ο γηρασμένος πληθυσμός και ιδιαίτερα κίνητρα παραμονής στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές, για να αποφευχθεί η ερήμωση της υπαίθρου.

ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ της αγροτικής παραγωγής με εξαγωγικές επιδοτήσεις, αλλά και προστασία από τις αθρόες εισαγωγές. Ανάπτυξη ισότιμων εμπορικών σχέσεων με τις χώρες όλου του κόσμου.

Σύνταξη ανθρώπινη μετά από 30 χρόνια ασφάλισης για όλους τους αγρότες και αγρότισσες, ίση με την κατώτερη του ΙΚΑ, με συμμετοχή κράτους και ασφαλισμένων.

Κρατικός φορέας Ασφάλισης παραγωγής και κεφαλαίου, με συμμετοχή του κράτους και των αγροτών στους πόρους.

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους κατοίκους της υπαίθρου στα Κέντρα Υγείας και τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία. Οικογενειακός γιατρός. Δωρεάν, σύγχρονη Παιδεία.

«Επιθεώρηση» από Κ. Στεφανή

Παρέμβαση του Ηλ. Σιώρα κατά την παρουσία του υπουργού Υγείας στο «Αττικόν»

Οι προεκλογικές ανάγκες της κυβέρνησης, για την επίδειξη έργου στην Υγεία, επέβαλλαν και την έναρξη της μερικής, έστω, εφημερίας του «Αττικού» Νοσοκομείου από σήμερα, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.

Το Νοσοκομείο επισκέφτηκε χτες ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής, προκειμένου να «επιθεωρήσει» την προετοιμασία για τη σημερινή «πρώτη» της επικουρικής εφημερίας. Φαίνεται βέβαια ότι η «επιθεώρηση» είχε μάλλον τυπικό χαρακτήρα, γιατί όταν έκανε παρέμβαση για τις ελλείψεις προσωπικού στον υπουργό ο Ηλίας Σιώρας, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων ΑΘήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β' Αθήνας, εκείνος έδειξε μάλλον ενοχλημένος, για την «παρακώλυση»... του έργου του.

Ο Ηλ. Σιώρας υπογράμμισε ότι αν δε γίνουν άμεσα προσλήψεις για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού σε όλους τους τομείς και πλήρης εφημερία δε θα υπάρξει και το υπάρχον προσωπικό θα «γονατίσει» απ' το φόρτο της δουλιάς. Οι προσλήψεις, τόνισε ο Ηλ. Σιώρας, είναι επιβεβλημένες για να αποκτήσει το Νοσοκομείο πραγματικά λαϊκό χαρακτήρα στην υπηρεσία του λαού, για να μην καταντήσει και το «Αττικόν» να είναι ένα νοσοκομείο σε υπολειτουργία που θα αποτελεί χώρο εξυπηρέτησης ιδιωτικής πελατείας.

Ο υπουργός βέβαια αρκέστηκε να δικαιολογήσει τις ελλείψεις προσωπικού μιλώντας για καθυστερήσεις του ΑΣΕΠ και... συνέχισε την επιθεώρηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ