ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οριστικοποιούνται οι πρόωρες εκλογές

Κλίμα πρόωρων εκλογών, με πιθανότερη ημερομηνία την 26η Μάρτη, καλλιεργούν ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, μετά τη δήλωση του Κ. Σημίτη ότι η χώρα βαδίζει σε εκλογές τους επόμενους μήνες. Παράλληλα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο επίσπευσης των πρόωρων εκλογών, σε περίπτωση που εκτιμηθεί ότι κάτι τέτοιο βολεύει την κυβέρνηση. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, μετά από τη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, δήλωσε ότι «οι εκλογές θα γίνουν 26 Μαρτίου», στην περίπτωση που η ΝΔ δε συμφωνήσει στην υποψηφιότητα Στεφανόπουλου. Οπως εκτίμησε, η αντιπολίτευση δε θα συμφωνήσει, «αλλά κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει μέχρι την τελευταία στιγμή».

Από την πλευρά της, η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης δήλωσε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο για πρόωρες εκλογές. Ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε, είπε ότι οι εκλογές μπορεί να γίνουν τον Μάρτιο, λόγω της θέσης που έχει πάρει η ΝΔ, αλλά δεν είπε για νωρίτερα από τον Μάρτιο.

Καμία ένδειξη δεν έχει ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης ότι οι εκλογές θα γίνουν πριν από τις 26 Μάρτη και ούτε έχει κάνει σχετική συζήτηση με τον πρωθυπουργό στην πρόσφατη συνάντησή τους.

Σε συζήτηση που είχε χτες με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, εκτίμησε ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 26 Μάρτη, αν και, όπως είπε, θεωρητικά ο ίδιος έχει από το Σύνταγμα το αποκλειστικό δικαίωμα να ορίσει την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πάντα θεωρητικά η σχετική διαδικασία μπορεί να αρχίσει και από τις 10 Γενάρη, μέρα κατά την οποία επαναλαμβάνονται οι εργασίες της Βουλής μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Το Σύνταγμα στο άρθρο 31 αναφέρει ότι η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας μπορεί να ξεκινήσει τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του. Ο Απ. Κακλαμάνης, αν και απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, είπε ότι θεωρητικά μπορεί η διαδικασία να ξεκινήσει στις 10 Γενάρη, οπότε, σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες και οι τρεις ψηφοφορίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα, τότε οι εκλογές θα γίνουν στο τελευταίο δεκαήμερο του Φλεβάρη. Με πιθανότερη ημερομηνία εκλογών την 26η Μάρτη και με δεδομένο ότι η θητεία του Κ. Στεφανόπουλου λήγει στις 9 Μάρτη, τότε η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου θα ξεκινήσει στις 8 Φλεβάρη με την πρώτη ψηφοφορία.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Δε διαφωνούμε με την κυβέρνηση

Τη σύμπλευσή του με τα «ανταλλάγματα», που ζητά η κυβέρνηση Σημίτη για την τουρκική υποψηφιότητα επιβεβαίωσε από το Ελσίνκι ο Κ. Καραμανλής. Ταυτόχρονα, όμως, διατήρησε το δικαίωμα να καταγγείλει την κυβέρνηση, αν δεν επιμείνει σε αυτά και δε φέρει αποτελέσματα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ελσίνκι, όπου συμμετέχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο πρόεδρος της ΝΔ διαπίστωσε μείωση της απόστασης μεταξύ των θέσεων που διατυπώνει η κυβέρνηση και εκείνων της ΝΔ για το ενδεχόμενο αναβάθμισης των ευρωτουρκικών σχέσεων. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα εμμείνει ή όχι σε αυτή τη γραμμή, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος θεωρεί ότι ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας, δεν έχει συμβολική αξία ούτε αποτελεί χειρονομία καλής θέλησης.«Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο και δεν μπορεί κανείς να δεχτεί χλιαρές θέσεις ή αμφίσημες διατυπώσεις», είπε ο Κ. Καραμανλής, επαναλαμβάνοντας τους όρους που θέτει, ώστε να συναινέσει η Ελλάδα στην αναβάθμιση των ευρωτουρκικών θέσεων. Ο Κ. Καραμανλής επιμένει ότι τυχόν αναβάθμιση της Τουρκίας σε υποψήφια χώρα επί της ουσίας αποτελεί ευρωπαϊκό διαβατήριο για την Αγκυρα, αφού θα συμμετέχει σε ευαίσθητες διαδικασίες της ΕΕ όπως οι τομείς της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής, χωρίς κανένα αντάλλαγμα για την Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως τάχθηκε υπέρ μιας αποτελεσματικής ΚΕΠΠΑ, γιατί αυτή συνδέεται με μια «ευοίωνη προοπτική της Ευρώπης»!

Υποστήριξε επίσης ότι τυχόν σύνδεση των όρων που θα θέσει η σύνοδος του Ελσίνκι με την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν αποτελεί ούτε φύλλο συκής, αφού και η ίδια η Αγκυρα γνωρίζει ότι πλήρες μέλος θα γίνει, αν γίνει, μετά από 20 και πλέον έτη. Προετοιμαζόμενος για κάθε ενδεχόμενο και αναλογιζόμενος τις συνέπειες στο προεκλογικό κλίμα ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη έτοιμη την κριτική του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης τους προηγούμενους μήνες. Ο Κ. Καραμανλής κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εμμέσως συναίνεσε στο να μετακινηθεί η ΕΕ στους όρους που η ίδια είχε θέσει για την αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων, με αποτέλεσμα τώρα να δίνει η Ελλάδα τη μάχη στο Ελσίνκι από δυσμενέστερη θέση. Χαρακτηριστικό είναι, όπως αναφέρει σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ, ότι «ούτε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το κλίμα είναι ευνοϊκό για τις ελληνικές θέσεις».

Λόγια και έργα «ανθρωπιστών»

Ηλέξη ντροπή είναι λίγη για να χαρακτηρίσει κανείς την υποκρισία και το φαρισαϊσμό που διακρίνει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του μέχρι το σύνολο σχεδόν των στελεχών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα της πολιτικής τους, δε διστάζουν να πουν δημόσια τα πιο χοντρά ψέματα. Στα πλαίσια αυτά, μάλιστα, ορισμένες φορές η κυβέρνηση και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ φτάνουν στο σημείο να βαφτίζουν ορισμένες εγκληματικές αποφάσεις και πολιτικές πράξη ...«ανθρωπισμού»!

Ε πειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, θα περάσουμε κατ' ευθείαν στο «ψητό» και, συγκεκριμένα, σε μια πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ τις εξαγωγές πετρελαίου και άλλων πετρελαιοειδών προϊόντων στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Με την απόφαση αυτή - που υπογράφτηκε από την υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Ροδούλα Ζήση στις 29 Οκτώβρη (αλλά πέρασε στη «ζούλα») και δημοσιεύτηκε στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 20051/Β/24 Νοέμβρη 1999)- η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ εναρμονίζει την πολιτική της με τα βρώμικα σχέδια των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που συνεχίζουν τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία με πολιτικά μέσα.

Επικαλούμενη διάφορα κυβερνητικά έγγραφα και ντιρεκτίβες των Βρυξελλών (τον κανονισμό 2111/4-10-99 της ΕΕ, την «1999/604/3-9-99 κοινή θέση της ΚΕΠΠΑ» κλπ.), η κυβέρνηση αποφάσισε να «απαγορεύσει τις εξαγωγές - επανεξαγωγές - μεταφορτώσεις και TRANSIT διελεύσεις πετρελαίου» και δεκάδων προϊόντων πετρελαίου (απαριθμούνται σε σχετικό πίνακα) με προορισμό την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. «Εννοείται - και αυτό αναφέρεται ρητά στη σχετική απόφαση - ότι της παραπάνω απαγόρευσης εξαιρούνται οι εξαγωγές πετρελαίου (και πετρελαιοειδών προϊόντων) προς τη Γιουγκοσλαβία»:

Πρώτον, εάν «πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τις διπλωματικές και προξενικές αποστολές των κρατών - μελών στην ΟΔΓ, καθώς και από διεθνή στρατιωτική παρουσία (δηλαδή τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών - μελών του ΝΑΤΟ», που «πραγματοποιούν επιχειρήσεις στην ΟΔΓ»!

Δεύτερον, εάν «εξυπηρετούν αυστηρά ανθρωπιστικούς σκοπούς», όπως εννοούν τους «ανθρωπιστικούς σκοπούς» οι πολεμοκάπηλοι των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αυτοί εξάλλου θα έχουν και τον τελικό λόγο (τη χορήγηση της σχετικής άδειας) για την εξαγωγή πετρελαίου και πετρελαιοειδών στην ΟΔΓ.

Τρίτον, εάν «προορίζονται για τη Δημοκρατία του Μαυροβουνίου ή την επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, χωρίς να διέρχονται μέσω άλλων τμημάτων της Δημοκρατίας της Σερβίας».

Ηπαραπάνω απόφαση αποτελεί τη διάσταση ανάμεσα στα παχιά λόγια και τα έργα του πρωθυπουργού και άλλων στελεχών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τη στάση τους απέναντι στον πρόσφατο πόλεμο και τα άλλα βρώμικα παιχνίδια των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία και τα Βαλκάνια. Την πρώτη φορά - δηλαδή κατά τη διάρκεια του τρίμηνου βρώμικου πολέμου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία - η κυβέρνηση Σημίτη πρόσφερε και τα αεροδρόμια και τα λιμάνια και ό,τι άλλο της ζήτησαν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί «σύμμαχοι» και οι Ευρωπαίοι «εταίροι», για να τιμωρήσουν το γιουγκοσλαβικό λαό επειδή αντιστάθηκε στη νέα τάξη πραγμάτων. Τώρα, με τη συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείου ΕΘνικής Οικονομίας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στηρίζει και πάλι έμπρακτα τα εγκληματικά σχέδια του των ΗΠΑ και της ΕΕ, που θέλουν να επιβάλουν τον αργό θάνατο (από το κρύο) στο γιουγκοσλάβικο λαό, που αντιστάθηκε περήφανα, αλλά επέζησε από τον βρώμικο πόλεμο των «ανθρωπιστών» των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Και το κάνει αυτό, εν γνώσει της ότι - στηρίζοντας τα σχέδια των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που πασχίζουν για την αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, με την απόσπαση και του Μαυροβουνίου από την ΟΔΓ και να απομονώσουν τη Σερβία - παίζει με τη «φωτιά» καθώς ανοίγει το δρόμο για αλλαγή και των ελληνικών συνόρων...

Α ν σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να χαρακτηριστεί σοφή η λαϊκή παροιμία «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και η κακή του ώρα», στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να χαρακτηριστεί «πάνσοφη». Και επειδή σε λίγο καιρό θα έχουμε εκλογές, ο λαός μας θα πρέπει να ανταμείψει την κυβέρνηση Σημίτη για την άμεση εμπλοκή και έμπρακτη στήριξη που πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει στην υλοποίηση των εγκληματικών σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εναντίον της ΟΔΓ και του γιουγκοσλαβικού λαού, μαυρίζοντας τους υποψήφιους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ανεξαρτήτως αν εκφράζουν το «νέο» ή το «παλιό» ΠΑΣΟΚ.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Εκδρομή του ΚΜΕ

Χριστουγεννιάτικη εκδρομή στην Αρκαδία διοργανώνει το ΚΜΕ από τις 24 έως τις 27 του Δεκέμβρη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περιηγήσεις στα χωριά Καρύταινα, Δημητσάνα, Βυτίνα και Λιμποβίτσι. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες καλώντας στο 8810.074 από τις 9 π.μ. έως τις 7 μ.μ..

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Συνεδρίαση εν μέσω αντιπαραθέσεων

Επαναλαμβάνεται την Κυριακή η σύνοδος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού, που είχε αναβληθεί εξαιτίας της «κόντρας» που ξέσπασε στις γραμμές του κόμματος, με αφορμή την κριτική που άσκησε ο Ν. Μπίστης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, για τη στάση που κράτησε η ηγεσία του ΣΥΝ στις μεγαλειώδεις λαϊκές εκδηλώσεις «υποδοχής» του Μπ. Κλίντον στη χώρα μας.

Στη σύνοδο της ΚΠΕ την ερχόμενη Κυριακή θα συζητηθούν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, αλλά και το σχέδιο της εκλογικής διακήρυξης του ΣΥΝ, η οποία θα τεθεί προς έγκριση στο εκλογικό συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί το Γενάρη. Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα και τις νέες «κόντρες» που ξέσπασαν πρόσφατα για την πολιτική του κόμματος, αναμένεται ότι και σ' αυτή τη συνεδρίαση θα υπάρξουν αντιπαραθέσεις σχετικά με τη διαμόρφωση της εκλογικής διακήρυξης. Να θυμίσουμε ότι η αδυναμία να εξασφαλιστεί κοινή πλατφόρμα θέσεων ήταν ο λόγος που αναβλήθηκε το τακτικό συνέδριο του κόμματος και αποφασίστηκε η σύγκληση εκλογικού συνεδρίου, μπροστά στην αδυναμία των αντιπαρατιθέμενων τάσεων να συμφωνήσουν σε κοινές θέσεις για το συνέδριο που είχαν προγραμματίσει για τις αρχές του Δεκέμβρη.

Να υπενθυμίσουμε ότι η «εκσυγχρονιστική τάση» κατηγορεί την ηγεσία του ΣΥΝ για «παραμόρφωση της φυσιογνωμίας και των χαρακτηριστικών του κόμματος» και ζητά την αποκατάσταση της ευρωπαϊστικής φυσιογνωμίας του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ