ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Εισήγηση - «βόμβα» για το ξεπούλημα της τουριστικής περιουσίας

Με την εισήγηση προς το ΣτΕ καταρρέει και το τυπικό μέρος εκποίησης της δημόσιας τουριστικής περιουσίας, που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω της ΕΤΑ ΑΕ

Εισήγηση - «βόμβα» στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ανατρέπει τη «μεταβίβαση» χιλιάδων στρεμμάτων (τουριστικά δημόσια κτήματα και δασικές εκτάσεις) από τον ΕΟΤ στην εταιρία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ». Με βάση την εισήγηση, όλο το έργο της «διαχείρισης», που έχει ανατεθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην ΕΤΑ, βρίσκεται στον «αέρα», όπως και οι μέχρι τώρα συμφωνίες - αναθέσεις της ΕΤΑ, καθώς και οι μεταβιβάσεις κυριότητας ακινήτων που έχουν γίνει με πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου! Κι αυτό, ενώ αναμένεται η εισαγωγή της ΕΤΑ στο Χρηματιστήριο και τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης καταγγέλλουν την αντιπολίτευση ότι θέλει να αποτρέψει την εισαγωγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβουλος επικρατείας Μ. Καραμανώφ θα υποστηρίξει την προσεχή Παρασκευή στην Ολομέλεια του ΣτΕ ότι τα ακίνητα του Δημοσίου, που εξυπηρετούν «θεμελιώδεις και παγίους σκοπούς της κυριαρχίας και βιωσιμότητας, είναι αναντικατάστατα και ανεπίδεκτα μεταβιβάσεως». Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση της εισηγήτριας, αυτό σημαίνει ότι είναι άκυρες και παράνομες οι αποφάσεις της διοίκησης, με τις οποίες ξεπουλήθηκε η δημόσια περιουσία και ότι η συγκεκριμένη ιδιωτική κερδοσκοπική εταιρία δεν μπορεί να «καταστεί ιδιοκτήτης των ακινήτων του Δημοσίου».

Προσφυγή στο ΣτΕ είχαν κάνει κάτοικοι της Αναβύσσου, οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθούν οι πράξεις της κυβέρνησης, με τις οποίες, αφ' ενός, παραδόθηκαν δημόσιες εκτάσεις 1.600 στρεμμάτων στις Αλυκές Αναβύσσου στην εταιρία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» και, αφ' ετέρου, απαλλοτριώθηκαν το 1971 και 1972 υπέρ του ΕΟΤ για τουριστική χρήση.

Ειδικότερα, η εισηγήτρια, μεταξύ άλλων, θα αναφέρει τα εξής:

  • Ο κερδοσκοπικός χαρακτήρας της εταιρίας ΕΤΑ αποκλείει τη μεταβίβαση με νόμο οιωνδήποτε ακινήτων του Δημοσίου.
  • Οσον αφορά στα ακίνητα που προέρχονται από απαλλοτριώσεις, θα πρέπει να διατεθούν σε τρίτους (σ.σ. τους πρώην ιδιοκτήτες), μόνον εφόσον αποχαρακτηριστούν. Δηλαδή, να κριθούν απρόσφορα για την εξυπηρέτηση του δημοσίου σκοπού, χάριν του οποίου είχαν απαλλοτριωθεί. Σ' αυτήν την περίπτωση τα ακίνητα θα πρέπει να προσφερθούν στους αρχικούς ιδιοκτήτες και αν αυτοί δεν τα επιθυμούν να ενταχθούν στην κατηγορία της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου.

Σχετικά για τους λόγους που μεταβιβάστηκε η περιουσία του ΕΟΤ στην ΕΤΑ, η εισήγηση είναι αφοπλιστική. «Τα κτήματα μεταβιβάστηκαν, θα αναφέρει η Μ. Καραμανώφ, όχι επειδή δεν ήταν πλέον χρήσιμα για το σκοπό του τουρισμού, αλλά για τον αντίθετο ακριβώς λόγο, δηλαδή για να εξαργυρωθούν, επειδή έχουν μεγάλη τουριστική αξία».

Επίσης, για την εταιρία ΕΤΑ, η σύμβουλος Επικρατείας θα αναφέρει ότι κατά το «νόμο φέρεται να λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, στη συγκεκριμένη περίπτωση ενεργεί ως ιδιώτης, μεταπράτης ακινήτων ή ως συνεταίρος τουριστικής επιχειρήσεως».

Αλλά και τους ισχυρισμούς για συμμετοχή του Δημοσίου μέσω των μετοχών ανατρέπει η εισήγηση της Μ. Καραμανώφ. «Η συμμετοχή του Δημοσίου (διά των μετοχών του) στην ασκούμενη υπό της ΕΤΑ ΑΕ επιχείρηση, θα επισημάνει, ουδόλως αντισταθμίζει την απώλεια του εμπράγματου δικαιώματος της κυριότητας επί των μεταβιβαζόμενων ακινήτων, το οποίο απεμπολείται και αντικαθίσταται με τα εκ της μετοχής απορρέοντα δικαιώματα».

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΟΣΕ
Αυξήσεις - φωτιά μέχρι και 48%!

Προεκλογικό τσουχτερό «χαράτσι» επιβάλλει η κυβέρνηση στο επιβατικό κοινό του ΟΣΕ, αυξάνοντας μέχρι και 48% τις τιμές των εισιτηρίων. Μεγάλες αυξήσεις «μαγειρεύονται» και για τα τιμολόγια των άλλων ΔΕΚΟ. Αν και ο χρόνος επιβολής των αυξήσεων στα τιμολόγια των άλλων ΔΕΚΟ δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιβληθούν από την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, είτε κερδίσει το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ. Πάντως, η διοίκηση του ΟΣΕ ανακοίνωσε χτες επίσημα ότι οι νέες - τσουχτερές - αυξήσεις στα εισιτήρια θα ισχύσουν από τις 10 του Φλεβάρη 2004. Από την ημερομηνία αυτή, θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία το καινούριο τμήμα στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη, που περιλαμβάνει τις σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα.

Στην ουσία, το επιβατικό κοινό του ΟΣΕ καλείται πρώτο να πληρώσει ακριβά την πολυδιαφημισθείσα πρόσφατα - και μάλιστα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη - μείωση της χρονικής διάρκειας κατά περίπου μισή ώρα στο δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Οι αυξήσεις στα εισιτήρια πρώτης και δεύτερης θέσης φτάνουν έως και 11 ευρώ και αφορούν στο λεγόμενο «συμπλήρωμα εισιτηρίου» (στην ουσία «καπέλο» στο εισιτήριο).

Με τον ...αεροπορικού τύπου ναύλο, που αποφάσισε η διοίκηση του ΟΣΕ, οι τιμές στα εισιτήρια του Οργανισμού διαμορφώνονται ως εξής: Πρώτη θέση στα «εξπρές ιντερσίτι» από Αθήνα προς: Λαμία 29,10 ευρώ, Λάρισα 46,40 ευρώ και Θεσσαλονίκη 69,30 ευρώ. Για τη δεύτερη θέση οι τιμές είναι αντίστοιχα: 23,00 ευρώ, 36,70 ευρώ και 55,20 ευρώ.

Ανάλογες αυξήσεις επιβάλλονται και στα εισιτήρια των υπόλοιπων αμαξοστοιχιών «ιντερσίτι» στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη, που λόγω περισσότερων στάσεων διανύουν την απόσταση σε περισσότερη ώρα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η διοίκηση του ΟΣΕ κάνει παραπλανητικά λόγο για «αναπροσαρμογές που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα συμπληρώματα ποιότητος στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη», λες και πρόκειται για ...συμπληρώματα υγιεινής διατροφής.

ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ
Καθυστέρηση για τα «κλειδιά»

Καθυστέρηση στην εφαρμογή των διατάξεων για την ένταξη των μικρών καταλυμάτων στις νέες κατηγορίες «κλειδιών» καταγγέλλει η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδας. Σε επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, αναφέρει ότι με την ψήφιση του σχετικού νόμου 3190/03, τους δόθηκε περιθώριο να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι τις 30 Απρίλη του 2004, με υπεύθυνη δήλωση κάθε επιχειρηματία που θα φέρει και την υπογραφή πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονα ή τεχνολόγου μηχανικού.

Η Συνομοσπονδία επισημαίνει ότι η Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού εισηγείται την επιπρόσθετη εφαρμογή του άρθρου 4 του ΠΔ 337/2000, με αποτέλεσμα τη χρονική υπέρβαση της ημερομηνίας που ορίζει ο νόμος.

Προεκλογικός Χριστοδουλάκης

Με προεκλογικές κορόνες και μεγαλοστομίες, ανέξοδες υποσχέσεις προς άγραν ψήφων, απαντούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στα οξυμένα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων της χώρας. Αυτή την κούφια επιχειρηματολογία ακολούθησε και ο εκ των πρωτεργατών της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης που εξέθεσε χτες στο ακροατήριό του τα πεπραγμένα της δήθεν κοινωνικής πολιτικής τους και τα...«οράματά» του για την εκλογική περιφέρειά του, στο Νομό Χανίων. Μην έχοντας κάτι καλύτερο να πει, επανέλαβε για πολλοστή φορά το λεγόμενο «κοινωνικό πακέτο», υποσχόμενος στη συνέχεια τη «δέσμευση» του κόμματός του για την «περιφερειακή ανάπτυξη» κάτω από τη «σκέπη» της αναπαλαιωμένης ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Στα νέα κενά περιεχομένου τσιτάτα του υπουργού περιέχονται φράσεις όπως «ηθική αναγέννηση της πολιτικής», «συμμετοχή και ανανέωση», «ρηξικέλευθη παρέμβαση στη δημόσια διοίκηση» και άλλα ηχηρά παρόμοια, που δεν μπορούν να αποκρύψουν τα σχέδιά τους για τις αντιδραστικές αλλαγές και αναδιαρθρώσεις που απεργάζονται.

Οικοδομική δραστηριότητα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ ο όγκος των νέων οικοδομών στο 8μηνο Γενάρη - Οκτώβρη ενισχύθηκε κατά 8,1%, ενώ οι νέες άδειες που εκδόθηκαν από τις πολεοδομίες αυξήθηκαν σε ποσοστό 2,4%. «Τσιμπημένο» είναι και το κόστος υλικών κατασκευής, το οποίο στο 11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη 2003 αυξήθηκε κατά 2,7%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ