ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΗΣ «ΦΑΡΑΝ»
Θύματα στο βωμό του χρήματος...

«Ολοι γνώριζαν ότι το κτίριο θα πέσει. Στο όνομα του χρήματος και του κέρδους δεν έκαναν τίποτα». Σε αυτά τα λόγια της Αθηνάς Σπύρου που κατέθεσε χτες, πρώτη μέρα της δίκης στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο των υπευθύνων για την κατάρρευση του κτιρίου της «ΦΑΡΑΝ» στο σεισμό της 7 Σεπτέμβρη 1999, συμπυκνώνεται όλη η ουσία της υπόθεσης. Η μάρτυρας είναι αδελφή ενός από τους οκτώ νεκρούς που θάφτηκαν στα ερείπια του εργοστασίου. Κατηγορούμενοι είναι οι Δημήτρης Κάτσικας, ιδρυτής της «ΦΑΡΑΝ», Μάριος Κάτσικας, διευθύνων σύμβουλος, Νίκος Μάρκου και Νίκος Κάτσικας, μέλη του ΔΣ και ο Γιάννης Κολιόπουλος, πολιτικός μηχανικός, που αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.

Ο Γεώργιος Σπύρου, πατέρας της προηγούμενης μάρτυρα, καταθέτοντας ζήτησε από το δικαστήριο στη μνήμη του νεκρού παιδιού του να αποφασίσει δίκαια.

Στο επίκεντρο της χτεσινής μέρας βρέθηκε η γνωμάτευση της πολιτικής μηχανικού Ελένης Μηλιαρονικολάκη, η οποία σε ανύποπτο χρόνο, το 1986, εξετάζοντας το κτίριο για λογαριασμό του ΕΟΦ, ο οποίος ήθελε να το αγοράσει, είχε εκτιμήσει πως στον πρώτο σεισμό θα καταρρεύσει. Να σημειωθεί πως το ίδιο κτίριο στο σεισμό του 1981 είχε υποστεί ζημιές, ενώ είναι άξιο προσοχής το γεγονός πως τα γραφεία της διοίκησης της επιχείρησης στεγάζονταν σε άλλο κτίριο. «Ακόμα και αν δε γνώριζαν τίποτα πριν το 1986, μετά την έκθεση Μηλιαρονικολάκη ήταν αδύνατον να μην έμαθαν. Παρ' όλα αυτά δεν έκαναν τίποτα», είπε η Αθηνά Σπύρου.

Προσπαθώντας να αμφισβητήσει τη βαρύτητα της έκθεσης Μηλιαρονικολάκη ο εκ των συνηγόρων Γιώργος Αλφαντάκης, ρώτησε τη μάρτυρα αν γνωρίζει μήπως η συντάξασα την έκθεση εργαζόταν υπέρ των συμφερόντων τρίτου που επιθυμούσε να πουλήσει δικό του κτίριο στον ΕΟΦ. Σκέφτονται μ' αυτό τον τρόπο και δε διανοούνται ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν εξαγοράζονται, δήλωσε στο «Ρ» η Ελ. Μηλιαρονικολάκη όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τις προαναφερόμενες αιτιάσεις της υπεράσπισης.

Χτες κατέθεσε και ο Κων/νος Παπαντωνόπουλος, αδερφός νεκρής εργάτριας. Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο Παρασκευή.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Κινητοποίηση για το ξήλωμα κεραιών τηλεφωνίας

Με αποστολή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στην πλατεία Κρήνης στη Νίκαια απάντησε η κυβέρνηση, στη χτεσινή δυναμική επιχείρηση της δημοτικής αρχής και κατοίκων της πόλης, προκειμένου να αποξηλώσουν κεραία κινητής τηλεφωνίας από κτίριο της οδού Ανωγείων 16.

Στις 12 το μεσημέρι ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος, μαζί με εργαζόμενους του Δήμου πήγαν στο συγκεκριμένο κτίριο και επιχείρησαν να ξηλώσουν την κεραία. Αμέσως στο κτίριο επενέβησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες συνέλαβαν εργαζόμενους. Συνάντησαν όμως την άμεση αντίδραση του δημάρχου που τους προέτρεψε να συλλάβουν τον ίδιο και όχι τους εργαζόμενους που εκτελούσαν εντολές της δημοτικής αρχής, αλλά και εκατοντάδων κατοίκων της Κοκκινιάς που αμέσως συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο, απέκλεισαν την έξοδο και έτσι οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να αφήσουν ελεύθερους τους εργαζόμενους.

Η παρέμβαση της Αστυνομίας και η σύλληψη των εργαζομένων προκάλεσε την αγανάκτηση των κατοίκων που απέδειξαν, όπως τόνιζαν, πως η αστυνομία πήρε το μέρος των ιδιοκτητών των κεραιών, που καθημερινά καταστρέφουν την υγεία των κατοίκων και παράλληλα καταπατούν και το νόμο, αφού η εγκατάσταση των κεραιών δε συνοδεύεται ούτε καν από πολεοδομική άδεια. Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκε και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στο δίκαιο, όπως χαρακτήρισε, αγώνα τους, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β' Περιφέρεια Πειραιά.

Αξίζει να επισημάνουμε πως η δημοτική αρχή προχώρησε στη χτεσινή ενέργεια μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο μάλιστα προέβλεψε και την επιβολή προστίμων στους ιδιοκτήτες κτιρίων που φιλοξενούν τέτοιες κεραίες και αφού είχε προειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες των κεραιών πως αν δεν τις απομακρύνουν οι ίδιοι, θα τις απομακρύνει ο δήμος.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε την υγεία των κατοίκων της πόλης μας και να απομακρύνουμε όλες τις κεραίες από τη Νίκαια», τόνισε ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος, υπογραμμίζοντας πως η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι είναι σε πλήρη ετοιμότητα και πως αν, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα δύο - τριών ημερών δεν απομακρυνθούν οι κεραίες από τους ιδιοκτήτες τους, θα τις απομακρύνει ο δήμος.

Η δημοτική αρχή, μαζί με τους κατοίκους, πραγματοποίησε νέα συγκέντρωση σε κτίριο της οδού Ατταλείας, όπου έχει εγκατασταθεί άλλη μια από τις 24 κεραίες που έχουν εγκατασταθεί στο δήμο, κάνοντας έτσι σαφείς σε όλες τις κατευθύνσεις τις προθέσεις της δημοτικής αρχής.

Την πιο ακραία έκφραση της αστυνομικής βίας, καταγγέλλουν με ανακοίνωση ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή της Νίκαιας, επειδή υπεράσπισαν το δικαίωμα των δημοτών τους στην ανάσα και την ποιότητα ζωής.

Διεθνές συνέδριο στο Βόλο

Διεθνές συνέδριο με θέμα «Διεθνείς Ολυμπιακοί Αγώνες, Αθήναι 1906» διοργανώνουν στο Βόλο, από τις 26 Φλεβάρη έως τις 2 Μάρτη, η Βιβλιοθήκη Γ. Δολιανίτη, η Ελληνική Εταιρεία Ολυμπιακού - Αθλητικού Φιλοτελισμού και Τεκμηρίων και το Πολιτιστικό Σωματείο Βόλου «οι Φίλοι του Βιβλίου».

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα λειτουργήσει έκθεση με πρωτότυπο αρχειακό υλικό. Η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία, ως συνεργαζόμενος φορέας στη διοργάνωση, καλεί τους φίλους, τα μέλη της και τα ελληνικά αρχειακά ιδρύματα να συμμετάσχουν στις εργασίες του συνεδρίου, εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο την προγραμματισμένη έκθεση με τεκμήρια των Αγώνων του 1906.

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΕΛΑ»
Συνέντευξη των συνηγόρων των κατηγορουμένων

«Δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική και πραγματική απόδειξη που να συνδέει τους κατηγορούμενους στην υπόθεση "ΕΛΑ" με το κατηγορητήριο». Αυτό τόνισε χτες η δικηγόρος Α. Ζορμπαλά, σε συνέντευξη Τύπου της «Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης». Ολοι οι συμμετέχοντες χαρακτήρισαν ως πολιτική τη δίκη.

Η Α. Ζορμπαλά, συνήγορος του κατηγορούμενου Μ. Κασσίμη, ανέφερε - μεταξύ άλλων - ότι το βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται οι κατηγορούμενοι Α. Κανάς, Χ. Τσιγαρίδας, Μ. Κασσίμης, Ε. Αθανασάκη και Κ. Αγαπίου είναι «πολιτικό κείμενο και για πρώτη φορά εμφανίζεται στη δικαστική πρακτική». Επίσης, ενώ δεν υπάρχει στη χώρα μας αποδεκτός ορισμός της έννοιας της τρομοκρατίας, υιοθετείται ο ορισμός της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που έγινε στη Χαλκιδική το 2002, τη στιγμή που δεν έχει ψηφιστεί από κάποια Βουλή, προδικάζοντας με αυτόν τον τρόπο μελλοντική απόφαση του Κοινοβουλίου.

Ο δικηγόρος Δ. Μπελαντής είπε πως επειδή δεν μπορεί να στηριχτεί το κατηγορητήριο, υιοθετείται η αρχή της συλλογικής ευθύνης, ενώ το βούλευμα δέχεται ότι υπάρχουν εγκλήματα γνώμης. Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία του ΔΣΑ, παραβρέθηκαν και μίλησαν ο Ν. Γιαννόπουλος από την «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης» και ο Γ. Ρούσσης, καθηγητής του Παντείου.

Αδιέξοδο στο Φανάρι

Αδιέξοδο προέκυψε, σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στις συζητήσεις που διεξάγονται στο Φανάρι, με βάση το κείμενο πρότασης του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμου για την εκλογή μητροπολιτών στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη ΔΙΣ, «το Φανάρι απέρριψε την πρόταση και αντί αυτής, επροτάθη από το Πατριαρχείο λύση που αγνοεί τη Συνταγματική και νομική τάξη της Ελλάδος και επομένως εκθέτει την Εκκλησία μας στον κίνδυνο διενέργειας πράξεων παράνομων». Χτες, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως ενημέρωσε το Σώμα για τη νέα αυτή μεσολαβητική προσπάθεια (σ.σ. η 13η από τη στιγμή που παρουσιάστηκε το πρόβλημα) των δύο μητροπολιτών Αλεξανδρουπόλεως και Βεροίας - Ναούσης. Από τις αλλαγές που υπήρξαν στη σύνταξη του κειμένου της αρχικής πρότασης - σε λέξεις και παραγράφους - και της τελικής στο Φανάρι, φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές επί της ουσίας εμμένουν στις απόψεις τους και ο συγκερασμός μεταξύ της Πατριαρχικής Πράξης του 1928 και των σχετικών διατάξεων της ελληνικής νομοθεσίας ακόμα... αναζητείται.

Στα πλαίσια απεμπλοκής της κρίσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΔΙΣ, μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητο, συζητείται από το Σώμα και η σύνταξη ενός κειμένου, που ενώ θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, βάσει των δεσμεύσεων που έχουν είτε με νόμους είτε με εκκλησιαστικά κείμενα, για την αποστολή του καταλόγου, δε θα εμπεριέχονται λέξεις που περιπλέκουν, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, τα πράγματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ