ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ
Στέψη σε «ρωμαϊκή αρένα»

Σε «ρωμαϊκή αρένα» μετέτρεψαν για τρεις ώρες το κλειστό γυμναστήριο της Αρσης Βαρών στη Νίκαια, οι περίπου 4.500 σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έδωσαν, αρχικά, διά βοής και στη συνέχεια διά ανατάσεως των χειρών, το χρίσμα στο νέο... «καίσαρα». Αύριο απομένει, να πραγματοποιηθεί το σικέ δημοψήφισμα, το οποίο θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 το απόγευμα, με τους ψηφοφόρους να μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε από τα 1.850 εκλογικά τμήματα, όπου θα στηθούν 3.000 κάλπες για να εκλέξουν το Γ. Παπανδρέου.

Η χτεσινή φιέστα «πρόσφερε» στον ελληνικό λαό, ένα φαντασμαγορικό θέαμα, απαλλαγμένο από τον περιβόητο «διάλογο με το λαό», που εδώ και ένα μήνα διατυμπανίζει σε κάθε του εμφάνιση ο υπουργός Εξωτερικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σύνεδροι ψήφισαν ομόφωνα την «προγραμματική διακήρυξη» του ΠΑΣΟΚ, χωρίς στη συντριπτική τους πλειοψηφία να την έχουν καν στα χέρια τους, αφού τα κείμενα μοιράστηκαν κατά την αποχώρησή τους!

Επίσης με ανάταση των χεριών και μέσα σε πλήθος χειροκροτημάτων, εγκρίθηκαν ομόφωνα και οι προτάσεις για τροποποίηση του καταστατικού που παρουσίασε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να «νομιμοποιηθεί» η διαδικασία εκλογής του Γ. Παπανδρέου.

Θα συνεχίσουμε την αντιλαϊκή πολιτική

Ξεκάθαρος και κυνικός ήταν ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στην ομιλία του προς τους συνέδρους.

Ο Κ. Σημίτης συγκεκριμένα υποστήριξε: «Ολα τα βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης, αναδιανομής και κοινωνικού κράτους στηρίζονται στην οικονομική σταθερότητα. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσουμε ποτέ. Τα μοντέλα ανάπτυξης, αναδιανομής και κοινωνικού κράτους, που πλήττουν την οικονομική σταθερότητα είναι βραχύβια και επικίνδυνα πειράματα». Ουσιαστικά, ο Κ. Σημίτης, τόνισε ότι στη «νέα εποχή», και λιγότερο «κοινωνικό κράτος» θα έχουμε, και αναδιανομή του πλούτου προς όφελος του κεφαλαίου, αφού κάθε διαφορετική πολιτική εφαρμογή, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ίδιου, θα είναι... επικίνδυνα πειράματα.

Θέλει συνευθύνη... από το λαό

Δεν είχε περάσει ούτε μια ώρα, μετά την ομιλία του Κ. Σημίτη και στο βήμα του συνεδρίου ανέβηκε ο Γ. Παπανδρέου που, μέσα σε πλήθος χειροκροτημάτων, δήλωσε «συνυπεύθυνος και περήφανος για το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και την κληρονομιά που παραλαμβάνει από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη».

Ο Γ. Παπανδρέου, ξεκαθάρισε ότι στις πολιτικές επιλογές του, θέλει συνευθύνη» από το λαό, γιατί αυτό υπαγορεύει «η προοδευτική και συμμετοχική διακυβέρνηση», όπως ισχυρίστηκε. Ουσιαστικά θέλει το λαό συνένοχο στις αντιλαϊκές επιλογές του. Θα απαιτήσουμε «επιδεικτικά τη συμμετοχή του και τη συνευθύνη του», ανέφερε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Από τη μια μεριά έκανε λόγο «για πλήρη απελευθέρωση και ενίσχυση της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας», από την άλλη συνέχιζε: «Μπορεί να λείπουν και τα χρήματα, λείπει όμως και κάτι ακόμα: Δεν πρέπει να προσθέσουμε στα ευρώ που δίνουμε και την ανθρωπιά; Πόσο κοστίζει ο σεβασμός ενός δημοσίου υπαλλήλου απέναντι σε έναν συνταξιούχο;». Ο Γ. Παπανδρέου, λοιπόν, αφού έδωσε τις διαπιστεύσεις του στο μεγάλο κεφάλαιο, προκλητικά ισχυρίστηκε: «Θα φτιάξουμε την κοινωνία της ανθρωπιάς».

Ο ίδιος καλωσόρισε στη «δημοκρατική παράταξη», όλους αυτούς που όπως είπε «που έχουν έρθει εδώ στο Κίνημά μας», αναφερόμενος στην παρουσία της Μ. Δαμανάκη και του Π. Κουναλάκη, στις πρώτες θέσεις του συνεδρίου.

Συντηρώντας και το κλίμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης και δίνοντας «συγχρόνως» τροφή στους συνέδρους για συνθήματα της... νέας εποχής εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, την οποία κατηγόρησε για το μηδενισμό που καλλιεργεί. «Η ΝΔ θέλει την εναλλαγή ή την παραλλαγή, ενώ εμείς είμαστε η δύναμη της αλλαγής. Θέλει να μείνουμε στην ακινησία του παρελθόντος. Φοβάται τους πολίτες. Αυτή είναι η απόδειξη του τι σημαίνει Δεξιά», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, για να σκεπαστεί ο λόγος του από το σύνθημα: «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά».

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Ποιες είναι οι θέσεις του ΚΚΕ για τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης;

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ πρέπει να απορρίψουν την κυρίαρχη λογική ότι τα ασφαλιστικά ταμεία στηρίχτηκαν στην τριμερή χρηματοδότηση. Πέρα από το γεγονός ότι και οι δύο πηγές (κρατικός προϋπολογισμός, εισφορά εργοδοσίας) προέρχονται από την υπεραξία που παράγουν οι εργαζόμενοι στις συνθήκες της ταξικής εκμεταλλευτικής κοινωνίας, το σύστημα της τριμερούς χρηματοδότησης δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Το κράτος ουδέποτε τήρησε τις υποχρεώσεις που ανέλαβε το ίδιο, αλλά και η εργοδοσία σε ένα μεγάλο μέρος δεν κατέβαλε τα νόμιμα. Επιπλέον το αστικό κράτος, με τις συγκεκριμένες επιλογές και πρακτικές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, λήστεψε τα ασφαλιστικά ταμεία χρησιμοποιώντας τα αποθεματικά τους. Βεβαίως και με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η τριμερής χρηματοδότηση συνεχίζει να ισχύει. Αλλά ο νέος τρόπος κρατικής χρηματοδότησης που αποφάσισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, (1% του ΑΕΠ), ακόμη και με δεδομένο ότι θα συνεχίσουν να αποδίδονται τα χρήματα, είναι σίγουρο ότι θα ενισχύσει τα μέγιστα την οικονομική ασφυξία των ταμείων, αφού η αύξηση του ΑΕΠ δεν είναι σταθερή και σίγουρη.

ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΑΠΛΗΡΩΤΗΣ εργασίας, οι εργαζόμενοι σηκώνουν τα δεινά και τις συνέπειες της φορολογικής αφαίμαξης, τα δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη, επιβαρύνονται με την πληρωμή για σειρά «κοινωνικών υπηρεσιών», αντιμετωπίζουν έναν πολυπλόκαμο δηλαδή μηχανισμό καταλήστευσης, μέσω του οποίου μειώνεται η αξία του πραγματικού μισθού.

ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ καμία πρόσθετη επιβάρυνση στους ασφαλισμένους, να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα της μείωσης του ποσοστού της συμμετοχής των εργαζομένων στην προοπτική της απαλλαγής τους από τις ασφαλιστικές εισφορές. Το κόστος χρηματοδότησης της υγείας και της πρόνοιας να το αναλάβει άμεσα το κράτος, με τη συμμετοχή της εργοδοσίας, ιδιαίτερα του μεγάλου κεφαλαίου.

ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών να καθοριστούν στη βάση της καταβολής των 2/3 από το κράτος και του 1/3 από τον ασφαλισμένο.

Διεκδικούμε την επιστροφή των «κλεμμένων», των τεράστιων ποσών που οφείλουν η εργοδοσία και το κράτος προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Κατάργηση των εισφοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων, πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

Να αποδώσει το κράτος τις οφειλές που αφορούν στην άσκηση της λεγόμενης κοινωνικής πολιτικής(π.χ. προγράμματα εξυγίανσης και πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στις «προβληματικές επιχειρήσεις»). Να παραγραφούν τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ των αποθεματικών των ταμείων από το Χρηματιστήριο, κάλυψη των απωλειών από το κράτος. Η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων προϋποθέτει εξασφάλισή τους από κάθε πιθανό κίνδυνο. Είναι υπόθεση των ίδιων των ασφαλισμένων και επιβάλλεται να εμποδιστούν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Αναδιανομή των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού σε βάρος των αντιπαραγωγικών δαπανών και των χρηματοδοτήσεων της πλουτοκρατίας, ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος, που θα αποβλέπει στην ουσιαστική μείωση της φορολογίας των εργαζομένων (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) και στην αύξηση φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου.

ΤΟ ΚΚΕ προβάλλει αυτές τις θέσεις και ως στόχους πάλης του κινήματος.

ΝΔ: Κριτική στο ύφος!

Στο «ύφος» και στην «καθεστωτική νοοτροπία» εστιάστηκε η κριτική της ηγεσίας της ΝΔ στην ομιλία του Γ. Παπανδρέου, ενώ δεν είχε τίποτα να του «προσάψει» για την πολιτική του. Στη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου επικρίνεται ο «αυριανός» αρχηγός του ΠΑΣΟΚ γιατί «ξέχασε το "νέο ύφος" που επαγγέλθηκε. Μίλησε με όρους διαχωριστικών γραμμών και επιτέθηκε εναντίον της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων». Είναι πρωτοφανές, σύμφωνα με τον Θ. Ρουσόπουλο, ένας άνθρωπος, ο οποίος διεκδικεί να γίνει πρωθυπουργός, να επιτίθεται εναντίον ενός ανεξάρτητου, συνταγματικά κατοχυρωμένου, θεσμικού οργάνου και να χειροκροτείται από το Συνέδριό του».

ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Παραβιάζεται η μυστικότητα της ψήφου

Η Αρχή Προστασίας με ψήφους 5-2 (αριθ. απόφασης 6/2004) έκρινε ότι είναι παράνομη η δημιουργία και τήρηση αρχείων για την πολυδιαφημισμένη διαδικασία της απευθείας από το λαό εκλογής του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι η καταγραφή σε αρχείο των «φίλων» του ΠΑΣΟΚ που θα προσέλθουν για να ψηφίσουν το νέο πρόεδρο, «οδηγεί, ενόψει και των επικείμενων εκλογών, σε παραβίαση της συνταγματικής αρχής της μυστικότητας της ψήφου». Η συμμετοχή στη διαδικασία εκλογής προέδρου κατά τρόπο δημόσιο, συνεχίζει η Αρχή στην απόφασή της, συνδέεται κατά την κοινή πείρα με την αποκάλυψη της πρόθεσης ψήφου στις επικείμενες εκλογές.

Ιδιαίτερα για τις μικρές τοπικές κοινωνίες η συμμετοχή αυτή μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι όσοι δεν πήραν μέρος στη σχετική διαδικασία δεν προτίθενται να ψηφίσουν κατά τις εθνικές εκλογές το συγκεκριμένο κόμμα.

ΝΔ: Δε σέβεστε τους θεσμούς

Ελλειψη σεβασμού στις ανεξάρτητες Aρχές καταλογίζει στο ΠΑΣΟΚ η ηγεσία της ΝΔ, με αφορμή τη γνωμάτευση του Αρχής Προσωπικών Δεδομένων, αλλά αποφεύγει να μπει στην ουσία του θέματος. Ο Θ. Ρουσόπουλος σε δήλωσή του, αφού επισημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ «από μόνο του» ζήτησε από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να γνωματεύσει αν είναι νόμιμη η διαδικασία εκλογής, τονίζει: «Η Ανεξάρτητη Αρχή έκρινε παράνομη αυτή τη διαδικασία. Το ΠΑΣΟΚ τότε κατηγόρησε την Αρχή, γιατί η απόφαση δεν του άρεσε και δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι αυτό νομίζει πως είναι νόμιμο».

Ξεκάθαρα υπέρ της πλουτοκρατίας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σχετικά με την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ: «Πίσω από έναν ασυνάρτητο λόγο ξεπρόβαλε η ταξική πολιτική του ΠΑΣΟΚ υπέρ της πλουτοκρατίας, όπως δείχνουν οι ξεκάθαρες αναφορές του Γ. Παπανδρέου στη μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου και στην επέκταση της ευέλικτης απασχόλησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ