Σάββατο 7 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Ποιες είναι οι θέσεις του ΚΚΕ για τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης;

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ πρέπει να απορρίψουν την κυρίαρχη λογική ότι τα ασφαλιστικά ταμεία στηρίχτηκαν στην τριμερή χρηματοδότηση. Πέρα από το γεγονός ότι και οι δύο πηγές (κρατικός προϋπολογισμός, εισφορά εργοδοσίας) προέρχονται από την υπεραξία που παράγουν οι εργαζόμενοι στις συνθήκες της ταξικής εκμεταλλευτικής κοινωνίας, το σύστημα της τριμερούς χρηματοδότησης δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Το κράτος ουδέποτε τήρησε τις υποχρεώσεις που ανέλαβε το ίδιο, αλλά και η εργοδοσία σε ένα μεγάλο μέρος δεν κατέβαλε τα νόμιμα. Επιπλέον το αστικό κράτος, με τις συγκεκριμένες επιλογές και πρακτικές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, λήστεψε τα ασφαλιστικά ταμεία χρησιμοποιώντας τα αποθεματικά τους. Βεβαίως και με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η τριμερής χρηματοδότηση συνεχίζει να ισχύει. Αλλά ο νέος τρόπος κρατικής χρηματοδότησης που αποφάσισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, (1% του ΑΕΠ), ακόμη και με δεδομένο ότι θα συνεχίσουν να αποδίδονται τα χρήματα, είναι σίγουρο ότι θα ενισχύσει τα μέγιστα την οικονομική ασφυξία των ταμείων, αφού η αύξηση του ΑΕΠ δεν είναι σταθερή και σίγουρη.

ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΑΠΛΗΡΩΤΗΣ εργασίας, οι εργαζόμενοι σηκώνουν τα δεινά και τις συνέπειες της φορολογικής αφαίμαξης, τα δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη, επιβαρύνονται με την πληρωμή για σειρά «κοινωνικών υπηρεσιών», αντιμετωπίζουν έναν πολυπλόκαμο δηλαδή μηχανισμό καταλήστευσης, μέσω του οποίου μειώνεται η αξία του πραγματικού μισθού.

ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ καμία πρόσθετη επιβάρυνση στους ασφαλισμένους, να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα της μείωσης του ποσοστού της συμμετοχής των εργαζομένων στην προοπτική της απαλλαγής τους από τις ασφαλιστικές εισφορές. Το κόστος χρηματοδότησης της υγείας και της πρόνοιας να το αναλάβει άμεσα το κράτος, με τη συμμετοχή της εργοδοσίας, ιδιαίτερα του μεγάλου κεφαλαίου.

ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών να καθοριστούν στη βάση της καταβολής των 2/3 από το κράτος και του 1/3 από τον ασφαλισμένο.

Διεκδικούμε την επιστροφή των «κλεμμένων», των τεράστιων ποσών που οφείλουν η εργοδοσία και το κράτος προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Κατάργηση των εισφοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων, πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

Να αποδώσει το κράτος τις οφειλές που αφορούν στην άσκηση της λεγόμενης κοινωνικής πολιτικής(π.χ. προγράμματα εξυγίανσης και πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στις «προβληματικές επιχειρήσεις»). Να παραγραφούν τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ των αποθεματικών των ταμείων από το Χρηματιστήριο, κάλυψη των απωλειών από το κράτος. Η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων προϋποθέτει εξασφάλισή τους από κάθε πιθανό κίνδυνο. Είναι υπόθεση των ίδιων των ασφαλισμένων και επιβάλλεται να εμποδιστούν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Αναδιανομή των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού σε βάρος των αντιπαραγωγικών δαπανών και των χρηματοδοτήσεων της πλουτοκρατίας, ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος, που θα αποβλέπει στην ουσιαστική μείωση της φορολογίας των εργαζομένων (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) και στην αύξηση φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου.

ΤΟ ΚΚΕ προβάλλει αυτές τις θέσεις και ως στόχους πάλης του κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ