ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Μερίδιο... συναίνεσης.

Το ρόλο της ΝΔ στον προσανατολισμό της Ελλάδας στις κατευθύνσεις της ΕΕ εξήρε ο πρόεδρός της

Επίδειξη συναίνεσης και προσπάθεια κομματικής προβολής, τα δυο στοιχεία που χαρακτήρισαν χτες την παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή στη συζήτηση για τη Συνθήκη Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σημείωσε ότι «ζούμε μια ιστορική στιγμή» κάνοντας λόγο για «εξέλιξη μείζονος σημασίας στην πολυτάραχη ιστορία της Μεγαλονήσου» και τόνισε ότι «όλοι συμπράξαμε σε αυτή την προσπάθεια». Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε «συνέβαλε η σημερινή κυβέρνηση, συνέβαλε και η αντιπολίτευση» σημειώνοντας ότι «η στρατηγική της ένταξης που αποφάσισαν το 1990 η ελληνική κυβέρνηση (σ.σ. της Ν.Δ) και η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίχτηκε από το σύνολο του ελληνισμού». Επιμένοντας στην προσπάθεια προβολής της συνεισφοράς και συναίνεσης της ΝΔ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «χρέος τιμής επιβάλλει να πούμε ότι ήταν η Νέα Δημοκρατία και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που έκαναν την Ελλάδα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης» μιλώντας για «το μεγαλύτερο επίτευγμα της πατρίδας μας στη μεταπολιτευτική περίοδο».

Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, άσκησε έμμεση κριτική στο ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι πρέπει «να διαμορφώνουμε κοινή στρατηγική» και «να εξυπηρετούμε τους ίδιους εθνικούς στόχους», για να καταλήξει ότι «είναι αρχή και δέσμευσή μας να προχωρήσουμε σε μηχανισμούς που να ισχυροποιούν την εθνική ομοψυχία» δηλώνοντας πως «θα αναβαθμίσουμε εμπράκτως το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής» ενώ μίλησε και για «ενεργοποίηση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Οσον αφορά στις επαφές στη Ν. Υόρκη για το Κυπριακό σημείωσε ότι «υποστηρίζουμε την έναρξη συνομιλιών με βάση το σχέδιο Αναν» ζητώντας «λύση που να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Συνολικά για τη διεύρυνση της ΕΕ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δήλωσε ότι «παράσχουμε τη στήριξή μας στην προσεχή διεύρυνση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας» καθώς και «στήριξη στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας». Επίσης επισήμανε ότι «η Ευρώπη πρέπει να ενισχύει την κοινοτική προσέγγιση» και «να κινείται σε ενιαίες πολιτικές που εξασφαλίζουν κοινό χώρο ασφάλειας για όλους τους πολίτες της Ευρώπης». Παράλληλα, είπε ότι «θέλουμε μια Ευρώπη για όλους, την Ευρώπη των ίσων ευκαιριών για όλους» κάνοντας λόγο για «προσπάθειες γεφύρωσης των περιφερειακών ανισοτήτων» καθώς και για «την Ευρώπη του πολιτισμού και των αξιών που θα σέβεται τη γλώσσα και την πίστη των λαών» και θα είναι «περισσότερο δημοκρατική, περισσότερο πολιτική».

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ξανά - μανά για το... αντίπαλο δέος στις ΗΠΑ

Προβάλλοντας τη γνωστή θέση μιας ΕΕ που θα αμφισβητήσει το νεοφιλελευθερισμό και τις επιλογές των ΗΠΑ, εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος. Αιτιολογώντας τη θετική ψήφο του κόμματός του στη συνθήκη διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο πρόεδρος του Συνασπισμού σημείωσε ότι «η Ευρώπη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε δύναμη αμφισβήτησης του νεοφιλελευθερισμού και της ηγεμονίας των ΗΠΑ», αν και αποδέχτηκε ότι είναι «ένας ενιαίος οικονομικός χώρος με κυρίαρχο το νεοφιλελευθερισμό» επιρρίπτοντας ευθύνη στις «πολιτικές των συντηρητικών και μεταλλαγμένων σοσιαλδημοκρατικών κόμματων».

Οσον αφορά το θέμα της Κύπρου, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι «από την αρχή υποστηρίξαμε την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Ευθέως επισημάναμε ότι η οριστική της ένταξη θα εξασφάλιζε καλύτερους όρους και για την επίλυση του εθνικού προβλήματος». Μάλιστα πρόσθεσε ότι με την ένταξη της Κύπρου «η Ενωμένη Ευρώπη φθάνει πολύ κοντά στην κρίσιμη περιοχή της Μέσης Ανατολής». Παράλληλα μίλησε για αρνητική στάση στο διάλογο από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ζητώντας «κοινή στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Κύπρο» προκειμένου «να συμβάλουμε στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολο της Νήσου προς όφελος των δυο κοινοτήτων» με στόχο τη «δικοινοτική - διζωνική ομοσπονδία στη βάση του σχεδίου Αναν».

ΕΡΓΑ & ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Εγκαταλείποντας το Κυπριακό

Την ώρα που το Κυπριακό εισέρχεται, για μια ακόμη φορά, στην «κρισιμότερη φάση», παρατηρούμε μια προσπάθεια της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας να αφήσουν αυτό το μείζον θέμα εκτός της προεκλογικής συζήτησης. Σ' αυτή την επιχείρηση αποσιώπησης, οι δύο συνεταίροι του δικομματισμού έχουν τη βοήθεια της πλειοψηφίας των μέσων ενημέρωσης, τα οποία έχουν θέσει «εκτός ύλης» το Κυπριακό. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, είχε επικαλεστεί τις εξελίξεις στο Κυπριακό για να δικαιολογήσει την επίσπευση των εκλογών.

Η τακτική των δύο κομμάτων, ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων και την ώρα που αρχίζουν στη Νέα Υόρκη οι συζητήσεις του Κόφι Ανάν με τους κ. κ. Παπαδόπουλο και Ταλάτ, οφείλεται στη συνενοχή τους για την πορεία και τη διαφαινόμενη κατάληξη του Κυπριακού.

Από το 1974 έως το 2002 η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, κατά την εναλλαγή τους στην κυβερνητική εξουσία, εφάρμοσαν μια ενιαία πολιτική. Πολιτική διολίσθησης του Κυπριακού από το πλαίσιο που όριζαν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ένα πλαίσιο που καθόρισαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Σ' αυτή την 28χρονη, κοινή πορεία, πέρα από επιμέρους διαφωνίες, η συναίνεση των δύο κομμάτων ήταν απόλυτη.

Αυτή η ταύτιση εκφράστηκε με τον πιο καθαρό τρόπο το Νοέμβρη του 2002, όταν ήρθε στην επιφάνεια το περιβόητο «Σχέδιο Ανάν», το οποίο οδηγεί στην αναγνώριση δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο και αναγνωρίζει ουσιαστικά τα τετελεσμένα του 1974, της εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων και της κατοχής του βόρειου τμήματος.

Δύο μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του «Σχεδίου Ανάν», ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου δήλωσε: «Είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί την αφετηρία της εποικοδομητικής διαπραγμάτευσης».

Η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε εξαρχής στο πλευρό της κυβέρνησης. Η υποστήριξη του «Σχεδίου Ανάν» ήταν δεδομένη. Σ' αυτή τη συναίνεση αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, στις 22 Οκτώβρη του 2003, όταν δήλωσε στη Βουλή: «Το σχέδιο Ανάν είναι βάση διαπραγματεύσεων και μπορεί να οδηγήσει σε λύση σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

Γι' αυτό σήμερα οι δύο «συνεταίροι» δε θέλουν κουβέντα για το Κυπριακό. Και γι' αυτό δε θέλουν να έρθει το θέμα για συζήτηση στην προεκλογική περίοδο. Ωστόσο, οι Ελληνες εργαζόμενοι, οι πολίτες, οφείλουν να γνωρίζουν ότι η ψήφος τους στις 7 Μάρτη θα χρησιμοποιηθεί ως εντολή για την ολοκλήρωση αυτής θλιβερής «λύσης».

Για τους ετεροδημότες

Από το υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε η τηλεφωνική ενημέρωση των 7.427 ετεροδημοτών που δε θα ψηφίσουν τελικά στον τόπο διαμονής τους, παρότι κατέθεσαν τη σχετική αίτηση. Οι ετεροδημότες και γενικά οι ψηφοφόροι μπορούν να απευθύνονται στον οικείο δήμο ή στο τηλεφωνικό κέντρο 1564 για να ενημερωθούν σχετικά με τον τόπο που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι εκλογείς του νομού Αττικής από τις 19/2 θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω διαδικτύου για το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

«Οποιος δεν έρθει, δε θα ξανάρθει»!

Το μήνυμα μάς ήρθε από διάφορες πλευρές. Το διασταυρώσαμε και είναι απολύτως ακριβές. Αποκαλύπτει το μεγαλείο της «συμμετοχικής δημοκρατίας».

Ο Α. Πουλιάδης, η εταιρία του οποίου διεξήγαγε την καταμέτρηση των ψήφων για την εκλογή του Γ.Α.Π., έστειλε στους υπαλλήλους του το παρακάτω ηλεκτρονικό μήνυμα:

«Subject: ΠΡΟΣΟΧΗ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Θα είναι όλοι παρόντες αύριο. Οποιος δεν έρθει δε θα ξανάρθει.

Αθανάσιος Πουλιάδης»

Σχόλιο - ερώτημα δικό μας: Με δεδομένο ότι αυτή ήταν η εντολή για τους υπαλλήλους που θα έκαναν την καταμέτρηση, ποια ήταν η εντολή για όσους έπρεπε να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία. Ποια θα ήταν η ποινή για όσους δεν έπαιρναν μέρος «αυθορμήτως» στην ψηφοφορία;

Είναι φανερό πως δεν περιμένουμε απάντηση. Αλλά, έλεος, τόσο κουτόχορτο δεν αντέχεται...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ