Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Μερίδιο... συναίνεσης.

Το ρόλο της ΝΔ στον προσανατολισμό της Ελλάδας στις κατευθύνσεις της ΕΕ εξήρε ο πρόεδρός της

Επίδειξη συναίνεσης και προσπάθεια κομματικής προβολής, τα δυο στοιχεία που χαρακτήρισαν χτες την παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή στη συζήτηση για τη Συνθήκη Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σημείωσε ότι «ζούμε μια ιστορική στιγμή» κάνοντας λόγο για «εξέλιξη μείζονος σημασίας στην πολυτάραχη ιστορία της Μεγαλονήσου» και τόνισε ότι «όλοι συμπράξαμε σε αυτή την προσπάθεια». Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε «συνέβαλε η σημερινή κυβέρνηση, συνέβαλε και η αντιπολίτευση» σημειώνοντας ότι «η στρατηγική της ένταξης που αποφάσισαν το 1990 η ελληνική κυβέρνηση (σ.σ. της Ν.Δ) και η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίχτηκε από το σύνολο του ελληνισμού». Επιμένοντας στην προσπάθεια προβολής της συνεισφοράς και συναίνεσης της ΝΔ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «χρέος τιμής επιβάλλει να πούμε ότι ήταν η Νέα Δημοκρατία και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που έκαναν την Ελλάδα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης» μιλώντας για «το μεγαλύτερο επίτευγμα της πατρίδας μας στη μεταπολιτευτική περίοδο».

Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, άσκησε έμμεση κριτική στο ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι πρέπει «να διαμορφώνουμε κοινή στρατηγική» και «να εξυπηρετούμε τους ίδιους εθνικούς στόχους», για να καταλήξει ότι «είναι αρχή και δέσμευσή μας να προχωρήσουμε σε μηχανισμούς που να ισχυροποιούν την εθνική ομοψυχία» δηλώνοντας πως «θα αναβαθμίσουμε εμπράκτως το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής» ενώ μίλησε και για «ενεργοποίηση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Οσον αφορά στις επαφές στη Ν. Υόρκη για το Κυπριακό σημείωσε ότι «υποστηρίζουμε την έναρξη συνομιλιών με βάση το σχέδιο Αναν» ζητώντας «λύση που να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Συνολικά για τη διεύρυνση της ΕΕ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δήλωσε ότι «παράσχουμε τη στήριξή μας στην προσεχή διεύρυνση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας» καθώς και «στήριξη στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας». Επίσης επισήμανε ότι «η Ευρώπη πρέπει να ενισχύει την κοινοτική προσέγγιση» και «να κινείται σε ενιαίες πολιτικές που εξασφαλίζουν κοινό χώρο ασφάλειας για όλους τους πολίτες της Ευρώπης». Παράλληλα, είπε ότι «θέλουμε μια Ευρώπη για όλους, την Ευρώπη των ίσων ευκαιριών για όλους» κάνοντας λόγο για «προσπάθειες γεφύρωσης των περιφερειακών ανισοτήτων» καθώς και για «την Ευρώπη του πολιτισμού και των αξιών που θα σέβεται τη γλώσσα και την πίστη των λαών» και θα είναι «περισσότερο δημοκρατική, περισσότερο πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ