Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Εφιαλτικό το μέλλον με ενισχυμένο το δικομματισμό

Σε πολιτική συγκέντρωση στη Θήβα μίλησε χτες το βράδυ η βουλευτής του ΚΚΕ

Η έκπληξη των εκλογών θα είναι το ΚΚΕ, θα είναι η έκπληξη γιατί αντιμετώπισε με συνέπεια τους εργαζόμενους και αγωνίστηκε μαζί, τόνισε απ' τη Θήβα, χτες, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, σε ομιλία της σε πολιτική συγκέντρωση στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης.

Η βουλευτής του ΚΚΕ σε μια κατάμεστη αίθουσα υπογράμμισε: «Η μάχη εκλογών θα είναι πολύ σκληρή αλλά το ΚΚΕ είναι συνηθισμένο στις δυσκολίες». Το ζήτημα όμως για το λαό είναι, σημείωσε, πως «αν ενισχύσει το δικομματισμό, το μέλλον θα είναι εφιαλτικό και θα είναι εφιαλτικό όχι επειδή ψηφίσαμε λάθος αλλά επειδή δεν καταλάβαμε το συμφέρον μας». «Οποιοσδήποτε και να δει τα προεκλογικά σποτ των κομμάτων νομίζει πως ζει στον παράδεισο και είναι τυφλός», σχολίασε, ενώ στάθηκε και στη «δημοκρατία τους», λέγοντας: «Στολίζουν τη δημοκρατία χαρακτηρίζοντάς τη συμμετοχική, πλουραλιστική γιατί η δημοκρατία τους δεν έχει ουσία».

«Στήθηκαν - είπε - χιλιάδες υπολογιστές για την εκλογή του Γ. Παπανδρέου. Δεν είδαμε τη συμμετοχική τους δημοκρατία έστω σε ένα δημοψήφισμα απ' το 1974. Δεν είχαμε ούτε καν δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ». Αυτό φυσικά έγινε γιατί δεν τους βολεύει, συνέχισε. «Εάν είχαν γίνει ουσιαστικές συζητήσεις για τα μεγάλα ζητήματα, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά». Η πολιτική τους δεν είναι αυτή που μας παρουσιάζουν, τόνισε, «η πραγματική τους πολιτική είναι οι εννέα εργάτες νεκροί και οι επτά φορές που έχουν χτυπήσει τα ΜΑΤ τους εργαζόμενους». Οι προθέσεις τους, πρόσθεσε, φαίνονται απ' το ότι και οι δύο έσπευσαν να συναντηθούν πρώτα πρώτα με τους βιομηχάνους για να τους «συμπαρασταθούν στα αιτήματά τους»... Κανείς δε συζητάει τα σημαντικά προβλήματα και παρουσιάζουν φρικτές ιδέες ως νέα εποχή, συνέχισε η Λιάνα Κανέλλη. Μιλάνε για δήθεν ελκυστικές ιδέες, ενώ στην ουσία «θέλουν να φέρουν το αμερικάνικο πρότυπο με τα δύο κόμματα που εξυπηρετούν το καπιταλιστικό σύστημα, χωρίς πιέσεις, χωρίς λαϊκές κινητοποιήσεις».


Το ΚΚΕ, απ' την άλλη μεριά, δεν περιμένει τις εκλογές για να μιλήσει με τους εργαζόμενους, είναι δίπλα του καθημερινά, επισήμανε. «Μόλις λέμε την αλήθεια μας λένε πως μιλάμε με ξύλινη γλώσσα, διαφωνούμε μαζί τους και μας ονομάζουν απροσάρμοστους στις νέες συνθήκες, μιλάμε για τα προβλήματα του λαού και μας κατηγορούνε για μιζέρια», υπογράμμισε.

«Μόλις το ΚΚΕ μιλάει για τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, για 1.100 ευρώ μισθό, 860 κατώτερη σύνταξη, η ερώτηση που έχουν να κάνουν είναι πού θα τα βρείτε. Κρίνουν απ' τον εαυτό τους βέβαια», τόνισε. «Για να τα βρεις πρέπει να πάρεις πίσω κλεμμένα αποθεματικά του ΙΚΑ, τον ιδιωτικοποιημένο ΟΤΕ. Κρίνουν απ' τον εαυτό τους που με το ξεπούλημα του ΟΤΕ έχουν υπερπολλαπλασιαστεί οι λογαριασμοί και μετά καλούν το λαό να γίνει, λέει, και μέτοχος στον ΟΤΕ»!

Η υποψήφια βουλευτής μίλησε για το νέο μοντέλο εργασιακών σχέσεων δίνοντας παραδείγματα, όπως το αποτέλεσμα της εξυγίανσης της «Ολυμπιακής», που πετάει στο δρόμο εργαζόμενους, θέλει αύξηση των ημερών εργασίας, μείωση των αποδοχών, μείωση της άδειας. Ανέφερε το παράδειγμα των καθαριστριών στον ΟΤΕ, που λίγα χρόνια πριν ήταν 40 και σήμερα είναι 14, εκ των οποίων οι 10 είναι με συμβάσεις και έχουν να καθαρίσουν εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα τη μέρα. Αναφέρθηκε στα γραφεία ευρέσεως εργασίας που «παρέχουν» δουλιά χωρίς ασφάλιση, χωρίς δώρο, χωρίς τίποτα.

Για την Παιδεία η Λιάνα Κανέλλη σημείωσε: «Πρέπει να τρομάξουμε με αυτά που γίνονται για να τους τρομοκρατήσουμε». Μιλάνε χωρίς θράσος για ιδιωτικά πανεπιστήμια, επισήμανε, ενώ και τώρα που δεν τα έχουν ξεπουλήσει ακόμα όλα ο λαός πληρώνει για να μορφωθεί και ήδη χιλιάδες μαθητές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το Λύκειο. «Μιλάνε για σύνδεση εργασίας και Παιδείας, αυτό γι' αυτούς σημαίνει αμόρφωτους νέους που θα υπογράφουν συμβάσεις όπως τις θέλουν».

Κλείνοντας την ομιλία της και πριν ξεκινήσει η συζήτηση με τους παρευρισκόμενους κατέληξε: «Τη στιγμή που αυτοί βαφτίζουν την εργασία ευκαιρία και τη σύνταξη λαχείο ο λόγος του ΚΚΕ και η στήριξη γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ».

Την εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο της Θήβας άνοιξε ο πρώην δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Λοΐζος ενώ παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στο Νομό Βοιωτίας, Βασιλική Γκιόκα, και ο πρώην δήμαρχος Αλέκος Κοφίνης. Η Λιάνα Κανέλλη πριν την ομιλία της και τη συζήτηση με τους εργαζόμενους της Θήβας είχε παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ