Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΕΡΓΑ & ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Εγκαταλείποντας το Κυπριακό

Την ώρα που το Κυπριακό εισέρχεται, για μια ακόμη φορά, στην «κρισιμότερη φάση», παρατηρούμε μια προσπάθεια της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας να αφήσουν αυτό το μείζον θέμα εκτός της προεκλογικής συζήτησης. Σ' αυτή την επιχείρηση αποσιώπησης, οι δύο συνεταίροι του δικομματισμού έχουν τη βοήθεια της πλειοψηφίας των μέσων ενημέρωσης, τα οποία έχουν θέσει «εκτός ύλης» το Κυπριακό. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, είχε επικαλεστεί τις εξελίξεις στο Κυπριακό για να δικαιολογήσει την επίσπευση των εκλογών.

Η τακτική των δύο κομμάτων, ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων και την ώρα που αρχίζουν στη Νέα Υόρκη οι συζητήσεις του Κόφι Ανάν με τους κ. κ. Παπαδόπουλο και Ταλάτ, οφείλεται στη συνενοχή τους για την πορεία και τη διαφαινόμενη κατάληξη του Κυπριακού.

Από το 1974 έως το 2002 η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, κατά την εναλλαγή τους στην κυβερνητική εξουσία, εφάρμοσαν μια ενιαία πολιτική. Πολιτική διολίσθησης του Κυπριακού από το πλαίσιο που όριζαν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ένα πλαίσιο που καθόρισαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Σ' αυτή την 28χρονη, κοινή πορεία, πέρα από επιμέρους διαφωνίες, η συναίνεση των δύο κομμάτων ήταν απόλυτη.

Αυτή η ταύτιση εκφράστηκε με τον πιο καθαρό τρόπο το Νοέμβρη του 2002, όταν ήρθε στην επιφάνεια το περιβόητο «Σχέδιο Ανάν», το οποίο οδηγεί στην αναγνώριση δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο και αναγνωρίζει ουσιαστικά τα τετελεσμένα του 1974, της εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων και της κατοχής του βόρειου τμήματος.

Δύο μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του «Σχεδίου Ανάν», ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου δήλωσε: «Είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί την αφετηρία της εποικοδομητικής διαπραγμάτευσης».

Η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε εξαρχής στο πλευρό της κυβέρνησης. Η υποστήριξη του «Σχεδίου Ανάν» ήταν δεδομένη. Σ' αυτή τη συναίνεση αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, στις 22 Οκτώβρη του 2003, όταν δήλωσε στη Βουλή: «Το σχέδιο Ανάν είναι βάση διαπραγματεύσεων και μπορεί να οδηγήσει σε λύση σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

Γι' αυτό σήμερα οι δύο «συνεταίροι» δε θέλουν κουβέντα για το Κυπριακό. Και γι' αυτό δε θέλουν να έρθει το θέμα για συζήτηση στην προεκλογική περίοδο. Ωστόσο, οι Ελληνες εργαζόμενοι, οι πολίτες, οφείλουν να γνωρίζουν ότι η ψήφος τους στις 7 Μάρτη θα χρησιμοποιηθεί ως εντολή για την ολοκλήρωση αυτής θλιβερής «λύσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ