Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

Δημιουργούμε προϋποθέσεις πολιτιστικής ανύψωσης και στήριξης του καλλιτεχνικού έργου μέσα από τη γενική πολιτική μας πρόταση για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου και την εναλλακτική πολιτική λύση εξουσίας.

Δίνουμε σημασία και στα ιδιαίτερα μέτωπα πάλης του λαϊκού κινήματος και ειδικότερα των καλλιτεχνών. Συνδέουμε αυτά τα μέτωπα πάλης με την πάλη για την αντιμετώπιση του βασικού πολιτικού προβλήματος. Με δράση κατά των ιδιωτικοποιήσεων που συντελέστηκαν και συντελούνται, με αποτέλεσμα η αγορά και τα μεγάλα συμφέροντα να καθορίζουν και την κρατική πολιτιστική πολιτική. Με δράση υπέρ της ερασιτεχνικής δημιουργίας, που πλήττεται εξαιτίας της γενικής ατμόσφαιρας και των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων, των αρνητικών εξελίξεων στην Παιδεία και την ΤΑ. Στήριξη των πολιτιστικών φορέων των εργαζομένων που συρρικνώθηκαν, κύρια λόγω των γενικότερων αλλαγών στον τρόπο ζωής. Με αγώνα για προοδευτικές αλλαγές στην Παιδεία, καθώς η «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» του '97 περιόρισε τη σχέση των μαθητών με την ερασιτεχνική δημιουργία. Με αντιμετώπιση του υψηλού κόστους της ψυχαγωγίας, της μόρφωσης, της συμμετοχής στα πολιτιστικά αγαθά, κόστος που οδηγεί τον εργαζόμενο στη μαζική υποκουλτούρα. Με κοινωνική κριτική και άσκηση πίεσης κατά της τηλεοπτικής υποκουλτούρας.

Με δράση για τη λύση των προβλημάτων των καλλιτεχνών. Με δράση κατά της ανεργίας τους, για την επαγγελματική τους κατοχύρωση, την κρατική ασφάλιση και περίθαλψή τους. Για την οικονομική στήριξη και χρηματοδότηση της τέχνης, χωρίς, βεβαίως, καμιά παρέμβαση στο περιεχόμενό της.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
  • Να εντάξουμε στις διεκδικήσεις των εργαζομένων αιτήματα και στόχους που συνδέονται με τον ελεύθερο χρόνο και την υποδομή για πολιτισμό.
  • Να πάρουμε πρωτοβουλίες για άνθηση της πολιτιστικής δραστηριότητας από τις μαζικές οργανώσεις. Να ξαναδεθούμε εμείς οι κομμουνιστές και οι άλλοι ριζοσπάστες με την τέχνη και τον πολιτισμό. Να στηρίξουμε το παραγόμενο πολιτιστικό έργο.
  • Να αναπτυχθεί η μελέτη και έρευνα, στο πεδίο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης στο χώρο του πολιτισμού, καθώς πολιτισμός σημαίνει διάλογος, αντίθεση, ακόμα και διαμάχη.
  • Να έρθουμε κοντά με όλες τις μορφές της τέχνης. Να ανθίσει το ενδιαφέρον για το θέατρο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τις εικαστικές τέχνες. Να συνδέσουμε τον πολιτισμό, την απόλαυση της πολιτιστικής δημιουργίας και τη συλλογικότητα στον τρόπο ζωής. Να δυναμώσει ο αγώνας για να ενταχθεί ο πολιτισμός στην Παιδεία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ