Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Δίδυμο προεκλογικής θριαμβολογίας

Ιδανικές οι συνθήκες για Κυπριακό και Ευρώπη, υποστήριξαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

Ως πολλά υποσχόμενη εξέλιξη των πολιτικών κατευθύνσεων της ΕΕ, αλλά και ως θετικό αποτέλεσμα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να παρουσιάσει τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που περιλαμβάνει και την Κύπρο ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γεώργιος Παπανδρέου. Δεν παρέλειψε φυσικά να συνδέσει την κύρωση της σχετικής συνθήκης με τις επικείμενες εκλογές, λέγοντας ότι για την επίλυση του προβλήματος της κατοχής στην Κύπρο, «απαιτείται κυβέρνηση στην Ελλάδα με γνώση, πείρα και συνέπεια στο Κυπριακό»!

Δίνοντας θριαμβολογικό τόνο στην ομιλία του, ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση «η πολιτική μας έδωσε μια αίσθηση ασφάλειας στον Κυπριακό λαό» και «ανοίξαμε τον Ευρωπαϊκό Δρόμο της Κύπρου», με αποτέλεσμα «η Ευρωπαϊκή Ενωση να έχει γίνει το πλαίσιο επίλυσης των προβλημάτων». Μάλιστα, αναφερόμενος στη διεύρυνση της ΕΕ τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή «δίνει σήμερα ελπίδα και στους υπόλοιπους λαούς των Βαλκανίων για μια θέση στον ήλιο της ΕΕ», προσθέτοντας ότι «σε μια τέτοια περίσταση συγχωρούνται ακόμη και οι άδικες πολεμικές», αφού «όσοι μας πολεμούσαν, τώρα συμφωνούν μαζί μας». Επίσης, κάλεσε το Κοινοβούλιο να αναρωτηθεί «τι θα είχε γίνει αν είχαμε υποχωρήσει σε άδικες επιθέσεις;», λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα είχε οδηγήσει «το Κυπριακό στην ακινησία ή την απομόνωση», πράγμα που αποφεύχθηκε, αφού η κυβέρνηση ακολούθησε την «υπεύθυνη προώθηση των δίκαιών μας στους διεθνείς οργανισμούς». Ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στο μέλλον σημείωσε ότι «η ιστορική μας πρόκληση είναι να μπορέσουμε να μετατρέψουμε το Κυπριακό από το πιο δυσεπίλυτο πρόβλημα σε ένα πρότυπο συμβίωσης και σεβασμού της διαφορετικότητας». Παράλληλα, αναφερόμενος στις τριμερείς επαφές που πραγματοποιούνται στη Νέα Υόρκη σημείωσε ότι «δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε φοβικά τις νέες διαπραγματεύσεις», αφού «οι συζητήσεις στη Νέα Υόρκη δείχνουν τις δυνατότητες που έχουν δημιουργηθεί».

Θριαμβολογικό χαρακτήρα ήταν οι αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και στο θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ συνολικά. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, προωθείται μια «Ευρώπη της ειρήνης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης», όπου «η ανταγωνιστική συμμετοχή πρέπει να τροφοδοτηθεί από την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης» με «πρώτιστη προτεραιότητα την εξάλειψη της φτώχειας και την ενίσχυση των ανθρώπινων δικαιωμάτων». Επίσης, μίλησε για «μια ΕΕ, που θα διεκδικήσει τη θέση που της ανήκει στο διεθνές περιβάλλον» στην οποία «ώθηση θα δώσει η θέσπιση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος». Τέλος, αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι «η επίλυση του Κυπριακού και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διασφαλίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας», τασσόμενος υπέρ της ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Ο Κ. Σημίτης

Στην ίδια λογική κινήθηκε και η χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Σημίτη, ο οποίος υποστήριξε ότι «τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του ελληνισμού υποδεικνύουν και επιβάλλουν ότι εμείς πρέπει να είμαστε εκείνοι που πρέπει να πρωταγωνιστούν, για να μην υπάρχουν εντάσεις στην περιοχή», επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι «η πράσινη γραμμή στη Λευκωσία χωρίζει την Αγκυρα από τις Βρυξέλλες». Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ένταξη της Τουρκίας, λέγοντας ότι «μόνο μια πραγματική συμβολή της Τουρκίας να λύσει το πρόβλημα θα τη βοηθήσει να κατακτήσει μια αναβαθμισμένη θέση στη διεθνή σκηνή». Συνολικά χαρακτήρισε τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης «ιστορική καμπή στην εξέλιξη της Ευρώπης» που «μεγεθύνει θεαματικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» και συνιστά μεταπολεμική επικράτηση στην Ευρώπη του συστήματος των ευρωπαϊκών κρατών, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ