Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Το ΠΑΣΟΚ του Μάνου και του Ανδριανόπουλου

Η διεύρυνση της «μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης» του Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε με την ένταξη στους κόλπους της των λεγόμενων «κεντροαριστερών» και κλείνει με την προσχώρηση σ' αυτήν γνήσιων εκφραστών της άκρως νεοφιλελεύθερης πολιτικής αντίληψης, των Αν. Ανδριανόπουλου και Στ. Μάνου.

Οι χτεσινές προσχωρήσεις των δυο πρώην βουλευτών της ΝΔ στο κυβερνών κόμμα, οι οποίοι τις χαρακτηρίζουν συνεργασίες, επιβεβαίωσαν πανηγυρικά την άποψη ότι ανάμεσα στους εκπροσώπους του δικομματισμού υπάρχει πλήρης ταύτιση θέσεων, απόψεων και προγραμμάτων, που έχουν έναν κοινό στόχο, την εφαρμογή μιας σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και σε όφελος της πλουτοκρατίας.

Η προχτεσινή πρόσκληση στις «φιλελεύθερες φωνές και τα ανήσυχα πνεύματα» που απηύθυνε ο Γιώργος Παπανδρέου, κάνοντας ταυτόχρονα άνοιγμα προς τα αριστερά και προς τα δεξιά, στην πρώτη του προεκλογική ομιλία ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στον Κορυδαλλό, βρήκε αμέσως ανταπόκριση από τους εκφραστές της «θατσερικής» νεοφιλελεύθερης πολιτικής, οι οποίοι σύμφωνα και με τις δηλώσεις του... αναγνωρίζουν «κοινές ή παράλληλες αντιλήψεις σε θεμελιώδη ζητήματα»!

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο πολιτικοί θα είναι υποψήφιοι σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και πιθανά ένας από τους δυο θα είναι υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα είναι η Μ. Δαμανάκη και ο Μ. Ανδρουλάκης, ενώ διαρρέουν ότι ο τελευταίος προαλείφεται για εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Επεσαν οι μάσκες

Στην ανακοίνωση για τη συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ, ο Στ. Μάνος ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός και φανέρωσε τις πολιτικές του διαθέσεις, υποστηρίζοντας: «Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση του Γ. Παπανδρέου να συμμετάσχουμε στην προσπάθεια να αλλάξει η Ελλάδα, να προετοιμαστεί για τον δύσκολο ανταγωνιστικό, αλλά και γεμάτο ευκαιρίες κόσμο που έρχεται»...

Ο Στ. Μάνος, συγχρόνως, ανέφερε: «Παρά τη διαφορετική πολιτική διαδρομή με τον Γ. Παπανδρέου, τους συνδέουν κοινές ή παράλληλες αντιλήψεις σε θεμελιώδη ζητήματα, όπως η εξωτερική πολιτική, η πολιτική για τα ναρκωτικά, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, οι επιλογές για την παιδεία και τον τρόπο οργάνωσης της κομματικής ζωής». Με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση ο πρώην υπουργός της ΝΔ έριξε, ουσιαστικά, τις δήθεν «διαχωριστικές γραμμές» που προσπαθούσε να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, με φραστικές «κορόνες» εναντίον των επικίνδυνων νεοφιλελεύθερων πολιτικών απόψεων.

Με τη σειρά του ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος στη γραπτή του δήλωση ανέφερε: «Διατηρώντας την πολιτική μου αυτονομία, αλλά και την ιδεολογική μου ταυτότητα, αισθάνομαι έτοιμος να ανταποκριθώ στο κάλεσμα του Γ. Παπανδρέου, για να αλλάξουμε πολλά πράγματα στη σύγχρονη Ελλάδα και να βαδίσουμε με σιγουριά προς το μέλλον».

Ο πρώην υπουργός της ΝΔ σημείωσε επίσης ότι «αποτελεί εξαιρετική τιμή πως αναγνωρίζονται οι απόψεις μου ως ένα από τα ουσιαστικά συστατικά στοιχεία της ευρύτερης δύναμης ανατροπής που φιλοδοξείται να σχηματισθεί».

Κινούνται μεταξύ των φυσικών τους χώρων

Νωρίς το μεσημέρι και πριν από την επίσημη ανακοίνωση των συνεργασιών των δυο πρώην βουλευτών της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε για την απόφαση του Στ. Παπαθεμελή να συνεργαστεί με τη ΝΔ ότι «ο καθένας επιλέγει το φυσικό του χώρο στις νέες συνθήκες»... Η συγκεκριμένη δήλωση μπορεί να έγινε για να σχολιαστεί μια άλλη μετακίνηση, αλλά είναι σίγουρο ότι λίγες ώρες αργότερα θα μπορούσε κάλλιστα να καλύπτει και την ένταξη του Στ. Μάνου και του Αν. Ανδριανόπουλου στο ΠΑΣΟΚ...

O κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε, επίσης, σχετικά με τις συνεργασίες ότι «υπάρχει εντολή από τον Γ. Παπανδρέου να αλλάξει το κόμμα, ώστε να γίνει ένα ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα, που φυσικά απαιτεί και νέες νοοτροπίες και νέες συμπεριφορές από τα στελέχη».

Τις τελευταίες μετεγγραφές στο ΠΑΣΟΚ έσπευσε να χαιρετίσει και ο πρώην γραμματέας του κόμματος Κ. Λαλιώτης, ο οποίος έκανε λόγο για «αμφίπλευρες διευρύνσεις», υποστηρίζοντας συγχρόνως ότι οι Στ. Μάνος και Αν. Ανδριανόπουλος «διατηρούν την αυτοτέλεια της πολιτικής τους σκέψης και ταυτότητας»... Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Κ. Λαλιώτης συμμετείχε χτες για πρώτη φορά στο κεντρικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συνεδριάζει σε καθημερινή βάση.

Ανακοίνωσαν υποψήφιους

Εξάλλου έντεκα νέα ονόματα, που θα πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε χτες ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα ανακοινωθεί πιθανότατα την Παρασκευή, αλλά δεν αποκλείεται μετά και τις τελευταίες εξελίξεις η δημοσιοποίηση των ονομάτων να γίνει και σήμερα από τον Γ. Παπανδρέου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μια αποκαλυπτική επιστολή (2004-02-18 00:00:00.0)
«Ταυτότητες» και «στίγμα» (2004-02-17 00:00:00.0)
Ωρα ευθύνης για όλους μας! (2004-02-14 00:00:00.0)
Εξαρση ειλικρίνειας... (2004-02-13 00:00:00.0)
Αρχισαν τα όργανα... (2004-02-13 00:00:00.0)
ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ ΚΑΙ «ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ» (2004-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ